Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη Ύπνος: Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να επιδεινώσουν την κατάθλιψη – κι αντίστροφα [vid]

Κατάθλιψη Ύπνος: Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να επιδεινώσουν την κατάθλιψη – κι αντίστροφα [vid]

Κατάθλιψη Ύπνος: Η αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου όταν πάσχετε από κατάθλιψη μπορεί να σας φαίνεται σαν αγώνας σε έναν φαύλο κύκλο. Όσο περισσότερο αισθάνεστε τα συμπτώματα της κατάθλιψης, τόσο πιο δύσκολο είναι πιθανώς να κοιμηθείτε. Με τη σειρά της η εξάντληση που επιφέρει η αυπνία ή οι διαταραχές ύπνου είναι λογικό να δημιουργεί μεγαλύτερη δυσκολία να διαχειριστείτε την κατάθλιψη.

Περίπου το 80% των ατόμων με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν διαταραχές του ύπνου. Ενώ μερικοί έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν, άλλοι μπορεί να κοιμούνται πάρα πολύ. Τόσο η κατάθλιψη όσο και η αϋπνία επηρεάζουν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ευθύνονται για αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές, αλλά και ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να επηρεάσουν τόσο τον ύπνο όσο και τη διάθεσή σας.

Έτσι, κατάθλιψη και αϋπνία συχνά συμβαδίζουν και επιδεινώνουν η μια την άλλη. Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, οι διαταραχές του ύπνου λαμβάνουν συχνά χώρα πριν από την έναρξη της κατάθλιψης. Η εμπειρία της αϋπνίας πριν από την κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα της.

Η American Academy of Sleep Medicine ενθαρρύνει τους παρόχους υγείας να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εκτίμηση και αναγνώριση της αϋπνίας ως ξεχωριστής πάθησης αντί να την αναγιγνώσκουν ως ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κατάθλιψη και τις διαταραχές του ύπνου

Η κατάθλιψη και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική σας υγεία εάν δεν αντιμετωπιστούν. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Από τη μεριά της, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πόνους και κόπωση. Εάν βιώνετε κατάθλιψη ή διαταραχές ύπνου, συζητήστε με τον γιατρό σας προκειμένου από κοινού να διερευνήσετε την κατάλληλη μορφή θεραπείας.

Το ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο μπορεί επίσης να είναι μια σημαντικά χρήσιμη συμβολή στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων/ή/και των διαταραχών του ύπνου. Ειδικότερα, η γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση (CBT) είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της αϋπνίας και της κατάθλιψης. Όσον αφορά τα προβλήματα ύπνου, ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τις συνήθειές σας.

Οι θεραπευτές γνωστικής συμπεριφορικής προσέγγισης μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αλλάξετε την αυτοαντίληψή σας και τον τρόπο που μιλάτε και σχετίζεστε με τον εαυτό σας. Η αναδιαμόρφωση αυτής της σχέσης με τον εαυτό μπορεί σταδιακά να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να έχετε έναν ποιοτικότερο ύπνο.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων

Κάντε την άσκηση μέρος της αυτοφροντίδας σας

Τρόποι να εντάξετε το θαλασσινό αλάτι στη ρουτίνα ομορφιάς σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Μέσω του διαλογισμοού ο νους σταδιακά εκπαιδεύεται να νοεί τα γεγονότα, νοητικά, συναισθηματικά, ως παροδικές μόνον εκφάνσεις και να μην προσκολάται σε αυτά. Μέσα από αυτήν την αποδεύσμευση, με το χρόνο, είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή γενικά.

Όταν ακόμα και τα πιο ακραία συμπτώματα έχουν νόημα και λειτουργία

Η ψυχοδυναμική ερμηνεία της σχιζοφρένειας έχει μακρά και πολύπλοκη ιστορία. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, οι περισσότεροι ψυχίατροι ήταν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις ταχέως εξελισσόμενες γνώσεις στον τομέα των νευροεπιστημών στη μελέτη της σχιζοφρένειας. Η ψυχανάλυση είχε κηρυχθεί «νεκρή».

Πώς η ηχορύπανση επηρεάζει την ψυχική σας υγεία;

Ηχορύπανση ψυχική υγεία: Ο θόρυβος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο, δυσχεραίνοντας μακροπρόθεσμα το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων.