Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη Ύπνος: Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να επιδεινώσουν την κατάθλιψη – κι αντίστροφα [vid]

Κατάθλιψη Ύπνος: Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να επιδεινώσουν την κατάθλιψη – κι αντίστροφα [vid]

Κατάθλιψη Ύπνος: Η αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου όταν πάσχετε από κατάθλιψη μπορεί να σας φαίνεται σαν αγώνας σε έναν φαύλο κύκλο. Όσο περισσότερο αισθάνεστε τα συμπτώματα της κατάθλιψης, τόσο πιο δύσκολο είναι πιθανώς να κοιμηθείτε. Με τη σειρά της η εξάντληση που επιφέρει η αυπνία ή οι διαταραχές ύπνου είναι λογικό να δημιουργεί μεγαλύτερη δυσκολία να διαχειριστείτε την κατάθλιψη.

Περίπου το 80% των ατόμων με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν διαταραχές του ύπνου. Ενώ μερικοί έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν, άλλοι μπορεί να κοιμούνται πάρα πολύ. Τόσο η κατάθλιψη όσο και η αϋπνία επηρεάζουν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ευθύνονται για αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές, αλλά και ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να επηρεάσουν τόσο τον ύπνο όσο και τη διάθεσή σας.

Έτσι, κατάθλιψη και αϋπνία συχνά συμβαδίζουν και επιδεινώνουν η μια την άλλη. Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, οι διαταραχές του ύπνου λαμβάνουν συχνά χώρα πριν από την έναρξη της κατάθλιψης. Η εμπειρία της αϋπνίας πριν από την κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα της.

Η American Academy of Sleep Medicine ενθαρρύνει τους παρόχους υγείας να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εκτίμηση και αναγνώριση της αϋπνίας ως ξεχωριστής πάθησης αντί να την αναγιγνώσκουν ως ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κατάθλιψη και τις διαταραχές του ύπνου

Η κατάθλιψη και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική σας υγεία εάν δεν αντιμετωπιστούν. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Από τη μεριά της, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πόνους και κόπωση. Εάν βιώνετε κατάθλιψη ή διαταραχές ύπνου, συζητήστε με τον γιατρό σας προκειμένου από κοινού να διερευνήσετε την κατάλληλη μορφή θεραπείας.

Το ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο μπορεί επίσης να είναι μια σημαντικά χρήσιμη συμβολή στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων/ή/και των διαταραχών του ύπνου. Ειδικότερα, η γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση (CBT) είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της αϋπνίας και της κατάθλιψης. Όσον αφορά τα προβλήματα ύπνου, ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τις συνήθειές σας.

Οι θεραπευτές γνωστικής συμπεριφορικής προσέγγισης μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αλλάξετε την αυτοαντίληψή σας και τον τρόπο που μιλάτε και σχετίζεστε με τον εαυτό σας. Η αναδιαμόρφωση αυτής της σχέσης με τον εαυτό μπορεί σταδιακά να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να έχετε έναν ποιοτικότερο ύπνο.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων

Κάντε την άσκηση μέρος της αυτοφροντίδας σας

Τρόποι να εντάξετε το θαλασσινό αλάτι στη ρουτίνα ομορφιάς σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κρύσταλλα : Εξαγνίστε την εσωτερική σας ενέργεια

Κρύσταλλα : Οι κρύσταλλοι και οι πέτρες κερδίζουν δημοτικότητα ως κομμάτια έμφασης που παρέχουν μια γήινη πινελιά στην διακόσμηση του σπιτιού. Υπάρχει επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για τη χρήση κρυστάλλων για πιο εσωτερικούς σκοπούς.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας

Άνοια: Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου - που μπορούμε να αλλάξουμε - ο κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στο ένα τρίτο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που κάνει καλό στην καρδιά σας κάνει επίσης καλό στον εγκέφαλό μας.

Jade Stone : Τα ενεργειακά οφέλη της στην ψυχική υγεία

Jade Stone :  Ορισμένοι πιστεύουν ότι κρύσταλλοι και πέτρες μεταφέρουν ισχυρές ενέργειες που βοηθούν στη σωματική και συναισθηματική θεραπεία. Χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς για αιώνες. Διαφορετικοί κρύσταλλοι και πέτρες πιστεύεται ότι αξιοποιούν τις δικές τους ενέργειες και παρέχουν μοναδικά οφέλη.

Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα

Κολύμπι: Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα, λένε οι άνθρωποι που κολυμπούν συχνά, κι η επιστήμη έχει δώσει τις δικές της εκτιμήσεις γι' αυτό το γεγονός.

Νευρικά ύπο διεγερμένη δραστηριότητα : Αίτια που την προκαλούν

Νευρικά ΥΠΟ διεγερμένη δραστηριότητα : Το τετάνιο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας ηλεκτρολυτών . Τις περισσότερες φορές, είναι ένα δραματικά χαμηλό επίπεδο ασβεστίου , επίσης γνωστό ως υποκαλιαιμία

Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή μας η τοξική θετικότητα

Την επομένη φορά που κάποιος μοιραστεί μαζί μου μια δική του δύσκολη στιγμή, αντί να πω: «Mην το σκέφτεσαι, μείνε θετικός-ή», μπορώ να πω: «Πες μου πώς νιώθεις. Σε ακούω» ή αντί για «Όλα θα πάνε καλά στο τέλος», μπορώ να πω: «Είναι πολύ δύσκολο. Σε καταλαβαίνω».

Γιατί διαπράττουν το έγκλημα οι δράστες

Όταν λοιπόν ο δράστης ακούσει φράσεις όπως «έχω βρει άλλον/η σύντροφο», «θα σε χωρίσω» και άλλα, χάνει τον έλεγχο και πραγματοποιεί το έγκλημα με το ελάχιστο έναυσμα που μπορεί να του δοθεί.

Σχιζοφρένεια : Συμπτώματα να τα αναγνωρίσετε

Σχιζοφρένεια : Ένα άτομο με σχιζοφρένεια μπορεί να βιώσει παραληρητική σκέψη, συμπεριλαμβανομένων παρανοϊκών σκέψεων. Μπορεί να μην είναι δυνατό για το άτομο να κάνει διάκριση μεταξύ αυτής και της τακτικής σκέψης.