Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη Ύπνος: Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να επιδεινώσουν την κατάθλιψη – κι αντίστροφα [vid]

Κατάθλιψη Ύπνος: Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να επιδεινώσουν την κατάθλιψη – κι αντίστροφα [vid]

Κατάθλιψη Ύπνος: Η αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου όταν πάσχετε από κατάθλιψη μπορεί να σας φαίνεται σαν αγώνας σε έναν φαύλο κύκλο. Όσο περισσότερο αισθάνεστε τα συμπτώματα της κατάθλιψης, τόσο πιο δύσκολο είναι πιθανώς να κοιμηθείτε. Με τη σειρά της η εξάντληση που επιφέρει η αυπνία ή οι διαταραχές ύπνου είναι λογικό να δημιουργεί μεγαλύτερη δυσκολία να διαχειριστείτε την κατάθλιψη.

Περίπου το 80% των ατόμων με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν διαταραχές του ύπνου. Ενώ μερικοί έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν, άλλοι μπορεί να κοιμούνται πάρα πολύ. Τόσο η κατάθλιψη όσο και η αϋπνία επηρεάζουν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ευθύνονται για αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές, αλλά και ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να επηρεάσουν τόσο τον ύπνο όσο και τη διάθεσή σας.

Έτσι, κατάθλιψη και αϋπνία συχνά συμβαδίζουν και επιδεινώνουν η μια την άλλη. Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, οι διαταραχές του ύπνου λαμβάνουν συχνά χώρα πριν από την έναρξη της κατάθλιψης. Η εμπειρία της αϋπνίας πριν από την κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα της.

Η American Academy of Sleep Medicine ενθαρρύνει τους παρόχους υγείας να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εκτίμηση και αναγνώριση της αϋπνίας ως ξεχωριστής πάθησης αντί να την αναγιγνώσκουν ως ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κατάθλιψη και τις διαταραχές του ύπνου

Η κατάθλιψη και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική σας υγεία εάν δεν αντιμετωπιστούν. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Από τη μεριά της, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πόνους και κόπωση. Εάν βιώνετε κατάθλιψη ή διαταραχές ύπνου, συζητήστε με τον γιατρό σας προκειμένου από κοινού να διερευνήσετε την κατάλληλη μορφή θεραπείας.

Το ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο μπορεί επίσης να είναι μια σημαντικά χρήσιμη συμβολή στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων/ή/και των διαταραχών του ύπνου. Ειδικότερα, η γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση (CBT) είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της αϋπνίας και της κατάθλιψης. Όσον αφορά τα προβλήματα ύπνου, ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τις συνήθειές σας.

Οι θεραπευτές γνωστικής συμπεριφορικής προσέγγισης μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αλλάξετε την αυτοαντίληψή σας και τον τρόπο που μιλάτε και σχετίζεστε με τον εαυτό σας. Η αναδιαμόρφωση αυτής της σχέσης με τον εαυτό μπορεί σταδιακά να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να έχετε έναν ποιοτικότερο ύπνο.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων

Κάντε την άσκηση μέρος της αυτοφροντίδας σας

Τρόποι να εντάξετε το θαλασσινό αλάτι στη ρουτίνα ομορφιάς σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια καθορίζουν το επίπεδο ενσυναίσθησης στους ανθρώπους

Γονίδια ενσυναίσθηση: Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry, βασίζεται σε μια προηγούμενη μελέτη που διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο ενσυναίσθητες από τους άνδρες

Πώς μπορείτε να απομακρυνθείτε από μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση;

Δύσκολες εμπειρίες: Ενώ η διαδικασία της λήθης μιας δύσκολης κατάστασης είναι πολύπλευρη και διαφέρει από άτομο σε άτομο, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την πλοήγηση στην πορεία προς τη θεραπεία και την ανθεκτικότητα.

Εφηβεία: Η καθημερινή συνήθεια με τα κινητά προκαλεί συναισθηματικά προβλήματα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων δεν προέκυψε ότι οι έφηβοι ,που είχαν προϋπάρχουσες συναισθηματικές δυσκολίες,  είχαν ακολούθως και πρόβλημα ρύθμισης του χρόνου χρήσης του διαδικτύου. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι η προβληματική χρήση του διαδικτύου έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις σε μορφές στάθμισης των συναισθημάτων που χρειάζονται προσπάθεια, όπως δυσκολίες στην επιδίωξη στόχων ζωής και στην κατανόηση των συναισθημάτων κάποιου.

Συναισθήματα: Πώς θα διαβάσετε τους γύρω σας;

Όταν συναντάτε ένα άτομο για πρώτη φορά, το ένστικτό σας, σας μιλά πριν καν προλάβετε να σκεφτείτε. Είναι μια πρωταρχική απόκριση που έχει το σώμα μας και τη χρησιμοποιεί για αυτοπροστασία.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.