Αυτοφροντίδα

Αϋπνία Καταπολέμηση: Προσθέστε αυτά τα φυσικά συμπληρώματα στην απαραίτητη ρουτίνα ύπνου

Αϋπνία Καταπολέμηση: Προσθέστε αυτά τα φυσικά συμπληρώματα στην απαραίτητη ρουτίνα ύπνου

Τα συμπληρώματα παίζουν επίσης έναν χρήσιμο ρόλο στη βελτίωση του ύπνου. Κι εδώ βέβαια δεν υπάρχει ένα μαγικό συστατικό που μπορεί να μας βοηθήσει όλους. Αλλά αν συνδυαστούν με έξυπνες ρουτίνες ύπνου, μπορούμε να δούμε σημαντικές βελτιώσεις.

Αϋπνία Καταπολέμηση: Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων του Δυτικού πολιτισμού υποφέρουν από στέρηση ύπνου. Και δυστυχώς δεν υπάρχει ένα μαγικό χάπι που μπορεί να λύσει μια για πάντα προβλήματα ύπνου. Ορισμένες φορές, υπάρχει ένα ιατρικό πρόβλημα που χρειάζεται προσοχή.

Για τους υγιείς ανθρώπους η στέρηση ύπνου είναι συνήθως το αποτέλεσμα άγχους ή κακών συνηθειών. Η υγιεινή διατροφή, η συχνή άσκηση, η διαχείριση του στρες και ένα καλό βραδινό πρόγραμμα συνήθως αποτελούν τη βάση ενός υγιούς κύκλου ύπνου -αφύπνισης.

Τα συμπληρώματα παίζουν επίσης έναν χρήσιμο ρόλο στη βελτίωση του ύπνου. Κι εδώ βέβαια δεν υπάρχει ένα μαγικό συστατικό που μπορεί να μας βοηθήσει όλους. Αλλά αν συνδυαστούν με έξυπνες ρουτίνες ύπνου, μπορούμε να δούμε σημαντικές βελτιώσεις.

5 φυσικά συμπληρώματα που μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την αϋπνία

  1. Μαγνήσιο

Στη σύγχρονη εποχή παρατηρείται μια γενικότερη έλλειψη μαγνησίου και όσο μεγαλώνουμε τόσο μικρότερα είναι τα επίπεδά του στον οργανισμό μας. Όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα τείνουν να έχουν και συχνές νυχτερινές αφυπνίσεις. Το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο, λοιπόν, έχει βρεθεί ότι καταπολεμά το ήπιο άγχος, συνεισφέροντας στην καλύτερη ξεκούραση.

  1. Μελατονίνη

Αυτή η ορμόνη παράγεται φυσικά από το σώμα μας ως απόκριση στο σκοτάδι, οπότε και είναι απαραίτητη για την έλευση του ύπνου. Η μελατονίνη δεν λειτουργεί ως καταπραϋντικό. Αντιθέτως, ενισχύει τον ύπνο, βοηθώντας στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου – εγρήγορσης. Μάλιστα μπορεί να μειώσει ακόμα και την επίδραση του jet lag. Μπορούμε να την λαμβάνουμε καθημερινά, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες που συνήθως τα επίπεδά της πέφτουν.

  1. Βαλεριάνα και λυκίσκος

Και οι δύο ουσίες έχει αναγνωριστεί επιστημονικά πως ωφελούν σε περιπτώσεις αϋπνίας και το αποδεικνύει και ιστορία, καθώς χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά εδώ και αιώνες. Ο λόγος που αναφέρονται εδώ μαζί είναι επειδή συχνά συνδυάζονται θεραπευτικά. Τα δύο αυτά βότανα λειτουργούν επίσης αγχολυτικά, αυξάνοντας τα επίπεδα του GABA, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή για τον ύπνο και τη χαλάρωση.

  1. L- θειαμίνη

Η L- θειαμίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα φύλλα του τσαγιού. Επίσης, το εντοπίζουμε και σε ορισμένα είδη μανιταριών. Ανεβάζει τα επίπεδα του GABA, αλλά επίσης της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, νευροχημικών ουσιών που ρυθμίζουν τη διάθεση, τη συγκέντρωση, την εγρήγορση και τον ύπνο, αλλά και την όρεξη. Ταυτόχρονα, ενισχύει την αίσθηση χαλάρωσης. Ένα θετικό στοιχείο της L- θειαμίνης είναι ότι δημιουργεί χαλάρωση, χωρίς την ανάγκη ύπνου, οπότε αποτελεί άριστη επιλογή για όσους είναι κουρασμένοι, αλλά δεν θέλουν να αποκοιμηθούν άμεσα.

  1. Φλοιός μανόλιας

Ο φλοιός μανόλιας έχει μακρά ιστορία στην παραδοσιακή ιατρική, ως αγχολυτικό, αλλά και υπνωτικό. Όπως και τα περισσότερα συμπληρώματα στη λίστα, το εκχύλισμά του λειτουργεί αυξάνοντας την δραστηριότητα GABA στον εγκέφαλο. Οι έρευνες δείχνουν πως ένα τουλάχιστον βιονεργό συστατικό στον φλοιό της μανόλιας αυξάνει την ποσότητα του χρόνου που περάμε τόσο στον ύπνο REM, όσο και στον NREM.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Συμπτώματα που μαρτυρούν έλλειψη μαγνησίου

Ένας στους τρεις ασθενείς που αναρρώνουν από COVID παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα

Σνακ που χαλαρώνουν και βελτιώνουν την ποιότητα ύπνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί δεν είναι καλή ιδεά να τρώμε πριν τον ύπνο

Ύπνος φαγητό: Το να κοιμάστε έχοντας το αίσθημα της πείνας, μπορεί σίγουρα να σας κάνει να αισθανθείτε δυσαρέσκεια ή και ενόχληση που δεν έχετε ικανοποιήσει την όρεξή σας. Αλλά μπορεί να είναι πιο υγιεινό να πηγαίνετε στο κρεβάτι πεινασμένοι ή πεινασμένες, από το να τρώτε αργά το βράδυ πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Φέρτε τη μαγεία του ωκεανού στο σπίτι σας

Θάλασσα Οφέλη: Τα ψυχολογικά οφέλη της θάλασσας και του θαλασσινού νερού στην ανθρώπινη υγεία μελετώνται ευρέως από επιστήμονες διαφόρων κλάδων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, και μόνο η παραμονή μας δίπλα στο νερό έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.

Θυλακίτιδα : Τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Θυλακίτιδα : Είναι μια σχετικά κοινή πάθηση, αλλά πολλοί άνθρωποι τη θεραπεύουν στο σπίτι και δεν βλέπουν γιατρό, επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο συχνή είναι.

Το ψάρεμα στη θάλασσα προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση

Ψάρεμα: Το πρώτο βιβλίο για το ψάρεμα εκδόθηκε το 17ο αιώνα και οι πρώτοι αγώνες ψαρέματος πραγματοποιήθηκαν το 1930 στην Αγγλία. Εικόνες με ψαράδες, που χρησιμοποιούν καλάμι, υπάρχουν στην Αίγυπτο και χρονολογούνται στο 2000 π.Χ.

Διατάσεις: Είναι πολύ σημαντικές ως κομμάτι της εκγύμνασής μας

Διατάσεις: Το stretching (ή αλλιώς, οι διατάσεις) είναι απαραίτητο σε κάθε μορφή άσκησης και κυρίως είναι υγεία. Ειδικοί του Harvard Health τονίζουν πως το stretching διατηρεί την ελαστικότητα, τη δύναμη και την υγεία των μυών και πως αυτή η ελαστικότητα μας είναι απαραίτητη προκειμένου να διατηρήσουμε το εύρος των κινήσεων των συνδέσμων.

Ινομυαλγία : Τρόποι να την αντιμετωπίσετε

Ινομυαλγία : Η ινομυαλγία είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που προκαλεί πόνο, ευαισθησία και κόπωση στους μύες συγκεκριμένων τμημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού, των ώμων, της πλάτης, των γοφών, των βραχιόνων και των ποδιών.

Πώς να διατηρήσω ζωντανό το κίνητρό μου να αθλούμαι;

Αθλητισμός: Είναι σύνηθες να ξεκινά κανείς με μεγάλη θέρμη τις προπονήσεις, αλλά μόλις περνά ο πρώτος καιρός, το κίνητρο μπορεί να δοκιμαστεί. Λίγο οι καθημερινές υποχρεώσεις, λίγο η διάθεσή μας που αλλάζει με το χρόνο, μπορεί να μας κάνουν να παρατήσουμε την άσκηση. Δείτε πώς μπορείτε να παραμείνετε πιστοί στην απόφασή σας να αθλείστε.