Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη συμπτώματα: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε καταθλιπτικά στοιχεία

Κατάθλιψη συμπτώματα: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε καταθλιπτικά στοιχεία

Κατάθλιψη : Σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατάθλιψη είναι μια νόσος η οποία επηρεάζει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς. Συχνά χρησιμοποιούνται οι όροι μείζον καταθλιπτική διαταραχή ή κατάθλιψη.

Κατάθλιψη συμπτώματα: Τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν είναι  ξεκάθαρα και παρότι ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει βιώσει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα , μόνο οι ειδικοί  ψυχικής υγείας είναι αρμόδιοι για να κάνουν τη διάγνωση της κατάθλιψης και μόνο όταν κάποια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Έντονα αρνητική και μελαγχολική διάθεση

Αυτό ίσως να είναι και το πιο σημαντικό σύμπτωμα της κατάθλιψης.  Ο ειδικοί εξηγούν ότι δεν είναι πάντοτε δεδομένο. Η αρνητική διάθεση δεν είναι πάντα εμφανής Είναι πιθανό δηλαδή να αναδύονται άλλες συναισθηματικές καταστάσεις όπως το είναι άγχος, ο θυμός, η αδιαφορία ή ακόμη και η άρνηση παραδοχής οποιασδήποτε αρνητικής συναισθηματικής κατάστασης.

Έλλειψη ύπνου/ Υπερβολική υπνηλία

  •  Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 75% των ατόμων με κατάθλιψη έχουν διαταραχές ύπνου και αυπνία. Συμπτώματα που το χαρακτηρίζουν είναι η καθυστερημένη έλευση του ύπνου, οι συχνές αφυπνίσεις ή το αθέλητο ξύπνημα νωρίς το πρωί. Να σημειωθεί όμως ότι μπορεί να είναι σύμπτωμα  και η εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά. Δηλαδή ο ύπνος να διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο και να μην μπορούμε  σηκωθούμε από το κρεβάτι.


Διαταραχές της όρεξης

  • Στους ανθρώπους με κατάθλιψη μπορεί να κοπεί η  όρεξή, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Από την άλλη μεριά  μπορεί υπάρξει  και η αύξηση της όρεξης και έτσι το άτομο να βάλει κιλά . Ένα μέρος του πληθυσμού προστρέχει στο φαγητό ως μέσο παρηγοριάς από τα αρνητικά συναισθήματα αλλά και ανακούφισης.

Δυσκολία σε θέματα αποφάσεων

  • Πολύ συχνά παρουσιάζονται δυσκολίες στην συγκέντρωση, την λήψη αποφάσεων και την μνήμη ακόμη και όταν ένα άτομα καλείται να πάρει αποφάσεις και για τα πιο απλά ζητήματα.

Σωματικά /παθολογικά συμπτώματα

  •  Η κατάθλιψη αποτελεί ισχυρό κίνδυνο και για το σώμα. Συχνά τα σωματικά συμπτώματα είναι αυτά που κρούουν τον κούδουνα του κινδύνου στον πάσχοντα και τον στρέφουν πρώτα στις διάφορες ιατρικές ειδικότητες όπως είναι καρδιολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ψυχολόγοι κ.τ.λ.. Στα σωματικά / παθολογικά συμπτώματα αντιστοιχούν  οι  πονοκέφαλοι, η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος, και οι πεπτικές διαταραχές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός : Οι οικονομικές αλλαγές που το ενισχύουν

Υπερ πανσέληνος Μαίου : Ο ναός του Ποσειδώνα περικυκλώνεται από το κόκκινο φεγγάρι

Ariana Grande : Φοράει νυφικό Vera Wang και ρίχνει τα σόσιαλ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.