Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη Διατροφή: Μπορεί η κατανάλωση junk food να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Κατάθλιψη Διατροφή: Μπορεί η κατανάλωση junk food να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Κατάθλιψη Διατροφή: Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να καταδειχθούν με ασφάλεια οι σχέσεις μεταξύ προκλήσεων ψυχικής υγείας, και ειδικότερα της κατάθλιψης, και των διατροφικών επιλογών, στο μεσοδιάστημα συνίσταται ο περιορισμός των junk food, των τηγανητών και επεξεργασμένων τροφών, της κατανάλωσης αλκοόλ και η υιοθέτηση μιας όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένης διατροφικής ρουτίνας, με πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών.

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. 350 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως θα βιώσουν κάποια μορφή της. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου. Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες μπορεί να βιώσουν κατάθλιψη.

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση ψυχική που υπερβαίνει την απλή συναισθηματική πτώση ή τις εναλλαγές της διάθεσης. Θεωρείται μια σοβαρή ασθένεια και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονία, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου των νέων μετά τα τροχαία ατυχήματα.

Η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και διατροφής

Η κατάθλιψη και η διατροφή μπορεί να σχετίζονται. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ακολουθούν μια ελλειπή ή κακής ποιότητας διατροφή – μια με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένο κρέας, σοκολάτες, γλυκά επιδόρπια, τηγανητά τρόφιμα, εκλεπτισμένους υδατάνθρακες και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά – είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Τα καλά ωστόσο νέα από την άλλη πλευρά είναι ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν κατάθλιψη.

Αυτά τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με άλλα ευρήματα επιστημονικών ερευνών που αναδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή βοηθά στην προστασία από ασθένειες. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή – η οποία δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και θαλασσινών και τον περιορισμό της λήψης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων – έχουν χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου ανάπτυξης κατάθλιψης και άλλων ασθενειών, όπως για παράδειγμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, του διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να καταδειχθούν με ασφάλεια οι σχέσεις μεταξύ προκλήσεων ψυχικής υγείας, και ειδικότερα της κατάθλιψης, και των διατροφικών επιλογών, στο μεσοδιάστημα συνίσταται ο περιορισμός των junk food, των τηγανητών και επεξεργασμένων τροφών, της κατανάλωσης αλκοόλ και η υιοθέτηση μιας όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένης διατροφικής ρουτίνας, με πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξ και κατάθλιψη : Δείτε πως το ένα επηρεάζει το άλλο

Πώς η γιόγκα μας βοηθά να αισθανθούμε καλύτερα

Ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι “δια-διαγνωστικοί”, δηλαδή να απαντώνται σε πολλές διαγνώσεις».

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Η κολύμβηση ως μέσο διαχείρισης των συναισθηματικών και ψυχικών προκλήσεων

Κολύμβηση: Το να είσαι ενεργός/η σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως: βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της αυτοεκτίμησης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής παρακμής, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.

Ο Φρόιντ όρισε τον δευτερογενή ναρκισσισμό ως απόσυρση της λίμπιντο ή των συναισθημάτων αγάπης από τα αντικείμενα (άλλους ανθρώπους)

Στον δευτερογενή ναρκισσισμό, η απομόνωση μπορεί να είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των μεγαλοπρεπών φαντασιώσεων που καθησυχάζουν τον εαυτό, καθώς και για την εστίαση στην αγάπη προς τον εαυτό. Μπορεί να μην θέλουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους που βασίζονται στην πραγματικότητα, καθώς η πραγματικότητα μπορεί να γίνεται αντιληπτή σαν επίθεση.

Ο φυσικός ενεργός τρόπος ζωής συσχετίστηκε με 62% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης διαταραχών άγχους μεταξύ ανδρών και γυναικών

Αξιοσημείωτο, οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής άγχους μεταξύ των γρηγορότερων γυναικών σκιέρ, έναντι των πιο αργών σκιέρ, φαινόμενο που δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.

Μια ματιά στον κόσμο της φοβίας

Φοβία: Ο φόβος που βιώνεται είναι σχεδόν πάντα δυσανάλογος με τον πραγματικό κίνδυνο που θέτει το αντικείμενο ή το γεγονός και τα άτομα με συγκεκριμένες φοβίες γενικά γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να φοβούνται. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποφύγουν την αντίδρασή τους.

Όταν ζούμε διαρκώς με τον φόβο ότι πάσχουμε από κάποια σοβαρή ασθένεια

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεγαλώνοντας αυτό το παιδί, να δημιουργεί υποχονδρίαση έτσι ώστε να λαμβάνει την προσοχή, την φροντίδα, την αγάπη (έστω και κατ' αυτό τον τρόπο) από τους συγγενείς, τους φίλους ή τους συντρόφους.