Αυτοφροντίδα

Άγχος Κατάθλιψη: Συμβουλές διαχείρισης του στρες και πρόληψης βαθύτερων συμπτωμάτων [vid]

Άγχος Κατάθλιψη: Συμβουλές διαχείρισης του στρες και πρόληψης βαθύτερων συμπτωμάτων [vid]

Άγχος Κατάθλιψη: Eίναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χρόνιες αγχογόνες καταστάσεις και εν γένει το χρόνιο άγχος και στρες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, εάν το άγχος που βιώνετε δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά

Η κατάθλιψη έχει πολλές πιθανές αιτίες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται γενετικά αίτια, χημικές διεργασίες του εγκεφάλου και ο τρόπος της ζωής σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χρόνιες αγχογόνες καταστάσεις και εν γένει το χρόνιο άγχος και στρες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, εάν το άγχος που βιώνετε δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά. 

Υπάρχουν επίσης ολοένα και αυξανόμενες ενδείξεις που συνδέεουν την ελλειπή αντιμετώπιση του άγχους με την ανάπτυξη σωματικών παθήσεων.

Τι είναι όμως το άγχος;

Το άγχος είναι μια φυσιολογική ψυχολογική και σωματική αντίδραση σε θετικές ή αρνητικές καταστάσεις στη ζωή σας, όπως για παράδειγμα μια νέα δουλειά ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Το ίδιο το άγχος δεν είναι αφύσικο, ούτε και επιβλαβές. Αυτό που είναι ωστόσο καθοριστικής σημασίας είναι το πώς αντιμετωπίζετε το άγχος στη ζωή σας. Εάν για παράδειγμα αντιμετωπίζετε/βιώνετε χρόνιο άγχος, αυτό μακροπρόθεσμα είναι λογικό ότι μπορεί να σας φθείρει και να “κατακλύσει” ζωτικές πτυχές της ζωής σας. Έτσι, μπορεί συχνά να έχετε κακή ή χαμηλή διάθεση, η παραγωγικότητά σας μπορεί να είναι μειωμένη, οι σχέσεις σας μπορεί να δοκιμάζονται, μπορεί να αναπτύξετε προβλήματα ή διαταραχές ύπνου και ακόμη και να δυσκολευτείτε να ακολουθήσετε και να λειτουργήσετε στην κανονική καθημερινή σας ρουτίνα.

Υπάρχουν πολλά πράγματα ευτυχώς που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αυτοβοηθηθείτε. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά από τα ακόλουθα ανακουφιστικά tips αυτοβοήθειας ώστε να ελέγξετε το άγχος σας – καθημερινά:

  • Δοκιμάστε διαλογισμό, γιόγκα ή τεχνικές βαθιάς αναπνοής
  • Προσπαθήστε να ασκείστε τακτικά και με συνέπεια
  • Να κοιμάστε αρκετά, ώστε να ξεκουράζεστε
  • Να τρώτε όσο γίνεται πιο υγιεινά και εποχιακά προϊόντα
  • Η σωστη διαχείριση του χρόνου σας και ο περιορισμός των υποχρεώσεων – όσο αυτό είναι εφικτό – είναι επίσης σημαντικά βήματα να λάβετε υπόψη σας.
  • Σε κάθε περίπτωση, εάν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να είστε λειτουργικοί/ες μέσα στη μέρα σας, εξαιτίας του άγχους, ίσως είναι η στιγμή να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

 

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με ένα βαθιά συγκινητικό λόγο η Δωροθέα Μερκούρη αποχαιρετά τον Milad

ΠΟΑμΣΚΠ: Εγχειρίδιο επικοινωνίας ασθενών με επαγγελματίες υγείας

Ζέτα Δούκα: Ποζάρει με μαγιό και προτρέπει τις γυναίκες να αποδεχτούν τον εαυτό τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυσικοί τρόποι για την αύξηση σεροτονίνης

Σεροτονίνη: Καταστήστε αυτούς τους φυσικούς τρόπους ενίσχυσης της σεροτονίνης μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας για έναν πιο ισορροπημένο και χαρούμενο τρόπο ζωής.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς φυσικά;

Πόδια: Πόνος; Κνησμός; Αίσθημα βάρους και κούρασης στα πόδια; Nυχτερινές κράμπες και οίδημα; Οι κιρσοί μπορούν να κάνουν την ενοχλητική τους εμφάνιση με διάφορους τρόπους.

Βρείτε νέες δραστηριότητες και ανακαλύψτε τον εαυτό σας

Χόμπι: Το να δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να ασκήσει μια μοναχική τέχνη που είναι αποκλειστικά για εσάς και την υγεία σας είναι μια βαθιά ικανοποιητική, θρεπτική προσθήκη σε κάθε ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης.

Πόδια: Γιατί είναι κρύα τα πόδια μου και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

Καθώς η αδρεναλίνη λόγω άγχους αυξάνεται, προκαλείται συστολή των αιμοφόρων αγγείων στην περιφέρεια, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στις εξωτερικές περιοχές του σώματος.

Περάστε την περίοδο των γιορτών χωρίς άγχος

Γιορτές: Με την ενσωμάτωση αυτών των στρατηγικών, τα άτομα μπορούν να πλοηγηθούν την περίοδο των διακοπών με μεγαλύτερη ευκολία, ενισχύοντας μια ισορροπία μεταξύ των εορταστικών δραστηριοτήτων και της προσωπικής ευημερίας.