Ψυχική Υγεία

ΗΠΑ εθισμός κατάθλιψη: Αμβλύνεται το στίγμα της ψυχικής ασθένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες

ΗΠΑ εθισμός κατάθλιψη: Αμβλύνεται το στίγμα της ψυχικής ασθένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες

ΗΠΑ εθισμός κατάθλιψη: Οι στάσεις απέναντι στην κατάθλιψη έδειξαν μια ιδιαίτερη αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να θέλουν να αποφύγουν κάποιον με κατάθλιψη, σε σύγκριση με πριν από δύο δεκαετίες.

Οι Αμερικανοί μπορεί να απορρίπτουν το στίγμα που είχαν κάποτε απέναντι στην κατάθλιψη. Ωστόσο, οι στάσεις απέναντι σε άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας εξακολουθούν να φαίνονται κολλημένες στο παρελθόν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα, βασισμένη σε συνεντεύξεις με ενήλικες των ΗΠΑ που διεξήχθησαν για 22 χρόνια, βρήκε μια ανάμεικτη κατάσταση όσον αφορά το στίγμα της ψυχικής υγείας. Γενικά, διαπίστωσαν οι ερευνητές, η “ενημέρωση ψυχικής υγείας” των Αμερικανών φαινόταν να βελτιώνεται με τα χρόνια: περισσότεροι άνθρωποι κατάλαβαν ότι η κατάθλιψη, η εξάρτηση από το αλκοόλ και η σχιζοφρένεια είναι ιατρικές καταστάσεις με βιολογικά αίτια. Οι στάσεις απέναντι στην κατάθλιψη έδειξαν μια ιδιαίτερη αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να θέλουν να αποφύγουν κάποιον με κατάθλιψη, σε σύγκριση με πριν από δύο δεκαετίες.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Ωστόσο, η εικόνα ήταν διαφορετική με την εξάρτηση από το αλκοόλ και τη σχιζοφρένεια. Υπήρξε πράγματι μια αύξηση στο ποσοστό των ανθρώπων που απέδωσαν την εξάρτηση από το αλκοόλ στον κακό χαρακτήρα. Ομοίως, περισσότεροι Αμερικανοί έτρεφαν την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια είναι επικίνδυνα. Τα ευρήματα σχετικά με την κατάθλιψη είναι ενθαρρυντικά, είπε η Δρ. Κριστίν Κρόφορντ, αναπληρώτρια ιατρική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής Εθνικής Συμμαχίας για την Ψυχική Ασθένεια. “Αν οι άνθρωποι δουν ότι υπάρχει λιγότερο στίγμα για την κατάθλιψη, ίσως ακόμη περισσότεροι θα είναι πρόθυμοι να μιλήσουν γι’ αυτό και να αναζητήσουν βοήθεια”, δήλωσε η Crawford, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Αντίθετα, η οπισθοδρόμηση στις στάσεις απέναντι στη σχιζοφρένεια και την εξάρτηση από το αλκοόλ είναι ανησυχητική, είπε η Crawford.

Υπέθεσε ότι οι απεικονίσεις των μέσων ενημέρωσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση των τάσεων. Από τη μια πλευρά, τα τελευταία χρόνια έχουν δει διασημότητες και άλλα δημόσια πρόσωπα να μιλούν για τις δικές τους μάχες με την κατάθλιψη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της κατάστασης. “Πολλά μεγάλα ονόματα έχουν προχωρήσει, λέγοντας ότι είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει”, είπε η Crawford. Από την άλλη πλευρά, είπε, οι απεικονίσεις των μέσων ενημέρωσης ατόμων με προβλήματα αλκοόλ είναι συχνά λιγότερο από θετικές. Και το κοινό μπορεί να αντιληφθεί τα προβλήματά του ως ένα ελάττωμα του χαρακτήρα, παρά ως συνέπεια της μη θεραπευμένης εξάρτησης από το αλκοόλ. Εν τω μεταξύ, ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τη βία μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη για τα άτομα με σχιζοφρένεια.

Είναι σύνηθες, για παράδειγμα, η κάλυψη μαζικών πυροβολισμών να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ψυχική υγεία του δράστη — και, από ορισμένες πλευρές, να ζητά να κρατούν τα όπλα μακριά από τα χέρια των ψυχικά ασθενών. “Αυτό που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι είναι σπάνιο για άτομα με σχιζοφρένεια να διαπράττουν βία. Πιο συχνά πέφτουν θύματα βίας”. Όσον αφορά τη στάση απέναντι στην εξάρτηση από το αλκοόλ, υπάρχει μια αποσύνδεση – με περισσότερους ανθρώπους να την αναγνωρίζουν πλέον ως μια πάθηση ψυχικής υγείας, αλλά επίσης συνήθως τη βλέπουν ως ελάττωμα του χαρακτήρα.

Το στίγμα του εθισμού στις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τείνουν να κρίνουν τον εθισμό, γενικά, πιο σκληρά από άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 21 Δεκεμβρίου στο JAMA Network Open, βασίζονται σε συνεντεύξεις που έγιναν το 1996, το 2006 και το 2018. Κάθε κύμα περιελάμβανε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 1.000 ενηλίκων των Η.Π.Α. Το στίγμα μετρήθηκε παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες διάφορα χρονογραφήματα που περιγράφουν ένα πλασματικό άτομο με διαταραχή ψυχικής υγείας και στη συνέχεια ρωτώντας τους ερωτήσεις για το καθένα. Με τα χρόνια, διαπίστωσε η μελέτη, υπήρξε μια αύξηση στο ποσοστό των ανθρώπων που θεωρούσαν την κατάθλιψη, τη σχιζοφρένεια και τον αλκοολισμό διαγνώσιμες ψυχιατρικές διαταραχές — διαφορετικό από τα καθημερινά προβλήματα της ζωής. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα. “Δεν λέμε στα άτομα με διαβήτη να μαζέψουν τα κομμάτια τους”.

Σε μια άλλη θετική τάση, οι ερωτηθέντες του 2018 ήταν πιο πρόθυμοι να συνεργαστούν στενά ή να γίνουν φίλοι με ένα άτομο με κατάθλιψη από ό,τι οι προηγούμενοι ερωτηθέντες. Αυτή η διαφάνεια, ωστόσο, δεν δόθηκε σε άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ ή σχιζοφρένεια. Το 2018, πάνω από το 60% των συμμετεχόντων θεώρησαν τον αλκοολισμό σημάδι κακού χαρακτήρα, ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό πίστευε ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια είναι επικίνδυνα. Ένας τέτοιος στιγματισμός έχει σημασία: Για τα άτομα που ζουν με ψυχιατρικές διαταραχές, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής τους και να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη. Ως κοινωνία, πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας για το πώς αντιμετωπίζουμε και μιλάμε για άτομα με ψυχικές ασθένειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αξιοποιώντας τη δύναμη της θάλασσας για να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας ευεξία

Οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο μπορεί να αποτελούν τις επισπεύδουσες αιτίες για κάποια ψυχική διαταραχή

Πολλοί περισσότεροι ενήλικες ζουν με ψυχικές ασθένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας επισημαίνουν τα CDC των ΗΠΑ

Πώς επηρεάζει η πανδημία τον ψυχικό μας κόσμο μακροπρόθεσμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι μητέρες με διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ψυχολογία: Όταν οι μητέρες αγωνίζονται στις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις, φαίνεται να εμποδίζεται η μετάδοση της ασφαλούς προσκόλλησης και της υγιούς σχέσης στους εφήβους.

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.