Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Η αγάπη πονάει: Μπορεί να οικοδομηθεί μια υγιής σχέση έτσι;

Η αγάπη πονάει: Μπορεί να οικοδομηθεί μια υγιής σχέση έτσι;

Η αγάπη πονάει: Το όλο θέμα της μετατροπής ενός ανθρώπινου συναισθήματος σε ένα ιδιαίτερα περιζήτητο εμπόρευμα κάνει όλους μας να το σκεφτόμαστε ως κάτι που πρέπει να έχουμε και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς.

Η ζωή έχει τόσα πολύπλοκα πράγματα. Ένα από αυτά είναι η αγάπη, ή πιο συγκεκριμένα η δυναμική της αγάπης μεταξύ ζευγαριών. Είναι δεδομένο ότι η δυναμική βασίζεται σε τόσα πολλά πράγματα όπως η κουλτούρα, η ψυχική κατάσταση, η προσωπικότητα και η ανατροφή. Αλλά ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο βασικός παράγοντας στη δυναμική της αγάπης, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πραγματικά τοξικά, πολύ γρήγορα. Αυτό είναι έντονα διαδεδομένο τον τελευταίο καιρό με ζευγάρια που έφτασαν στα πρωτοσέλιδα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ξεκινώντας από το διεθνές ζευγάρι, ο MGK και η Μέγκαν Φοξ έχουν γίνει πρωτοσέλιδα εδώ και αρκετό καιρό από τότε που δημοσιοποίησαν τη σχέση τους το 2020. Πιο πρόσφατα, πριν από περίπου ένα μήνα, ο MGK έκανε πρόταση γάμου στη Μέγκαν με ένα αρκετά περίεργο δαχτυλίδι που πυροδότησε συζήτηση διαδικτυακά για την τοξικότητα στην αγάπη. Εν ολίγοις, ο MGK είπε ότι το δαχτυλίδι έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί πόνο εάν αφαιρεθεί. Αυτό έκανε το κοινό να ξεσηκωθεί στο διαδίκτυο σχολιάζοντας πράγματα όπως “αυτό είναι τοξικό” και “ό,τι γίνεται για να βλάψει τις γυναίκες για να μείνουν τριγύρω είναι τοξικό και μισογυνιστικό”.

Στο άλλο σκοτεινό άκρο του φάσματος, ένα ζευγάρι στην Αίγυπτο έγινε πρωτοσέλιδο για όλους τους λάθος λόγους και προκάλεσε οργή στα social media την ημέρα του γάμου τους. Το βίντεο που γυρίστηκε στον γάμο δείχνει τον σύζυγο να χτυπά τη γυναίκα του ενώ βρίσκονται κυριολεκτικά στον γάμο τους. Η ιστορία καλύφθηκε από τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία και η γνώμη του αιγυπτιακού κοινού δίχασε το διαδίκτυο με μερικούς άνδρες να λένε ότι “Ο άνδρας είχε το δικαίωμά του να χτυπήσει τη γυναίκα γιατί τελικά είναι η γυναίκα του”. Ενώ η πλειοψηφία κατήγγειλε πλήρως την πράξη βίας και ζήτησε δημόσια συγγνώμη και την παρέμβαση του συμβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών που συνέβη.

Υπάρχει ομοιότητα; Ο πολιτισμός και το υπόβαθρο στην άκρη μιας και υπάρχουν σαφώς τεράστιες διαφορές σε αυτά τα μέτωπα. Μια καλή παρατεταμένη ματιά στις καταστάσεις στους τίτλους των εφημερίδων θα αποκαλύψει ένα βασικό ζήτημα που είναι η πάντα λανθασμένη ανθρώπινη αντίληψη της αγάπης. Αυτό μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί σε πολλά πράγματα όπως τα μέσα ενημέρωσης και η ψυχαγωγία που μας τροφοδοτούν την αφήγηση της αγάπης που είναι αυτό το πραγματικά έντονο, εθιστικό, μεθυστικό συναίσθημα που όλοι πρέπει να βιώσουν ό,τι κι αν γίνει.

Το όλο θέμα της μετατροπής ενός ανθρώπινου συναισθήματος σε ένα ιδιαίτερα περιζήτητο εμπόρευμα κάνει όλους μας να το σκεφτόμαστε ως κάτι που πρέπει να έχουμε και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς, και επίσης, θέλουμε να είμαστε όπως ακριβώς είναι. Τηλεόραση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο έλεγχος ή η ιδιοκτησία στη δυναμική της αγάπης και στις δύο δημοσιοποιημένες σχέσεις αισθάνεται δικαιολογημένος και σχεδόν σωστός για κάποιους και εντελώς λάθος για άλλους. Κάνοντας όλη την τοξικότητα στην αγάπη να λάμπει και να γίνεται πρωτοσέλιδο όλη την ώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν  ότι ένα εγωϊστικό άτομο είναι αρκετό για να καταστρέψει τη σχέση

Νιώθετε ότι μισείτε τους πάντες; Μάθετε το λόγο!

Οι σταθερές κοινωνικές σχέσεις ευνοούν την ευημερία

Πώς να αντιμετωπίσετε τα όνειρα με τους πρώην συντρόφους σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαχειριστείτε την κόπωση από τις αποφάσεις ζωής;

Κόπωση διαχείριση: Η κόπωση αποφάσεων αναφέρεται στην ψυχική εξάντληση που συμβαίνει όταν ένα άτομο παίρνει πολλές αποφάσεις για μια χρονική περίοδο, οδηγώντας σε πτώση της ποιότητας λήψης αποφάσεων και αυξημένη παρορμητικότητα.

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να πυροδοτήσουν την οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας;

Διαταραχή προσωπικότητας: Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή έχουν συχνά μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού τους και μπορεί να επιδεικνύουν χειριστικές ή εκμεταλλευτικές συμπεριφορές στις σχέσεις τους.

Μπορείτε πραγματικά να «επιβραδύνετε» τον χρόνο κάνοντας διαλογισμό; 

Χρόνος διαλογισμός: Με την εξάσκηση του διαλογισμού και την καλλιέργεια μιας αίσθησης ηρεμίας και χαλάρωσης, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο ευρύχωρη εμπειρία χρόνου, επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε πιο προσγειωμένοι και συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή.

PTSD : Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Μια κοινή μορφή θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του PTSD είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν και να αμφισβητήσουν αρνητικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφορές που σχετίζονται με το τραυματικό γεγονός.

Πότε μας δημιουργεί προβλήματα η γνωστική ασυμφωνία και γιατί;

Γνωστική ασυμφωνία: Όταν αντιμετωπίζουμε αντικρουόμενες πληροφορίες, μπορεί να αγνοήσουμε ή να απορρίψουμε στοιχεία που αμφισβητούν τις πεποιθήσεις μας προκειμένου να διατηρήσουμε την υπάρχουσα νοοτροπία μας.

Εφηβική κατάθλιψη: Mια σύγχρονη μορφή κρίσης και αγωνίας 

Επιπλέον, το στίγμα γύρω από θέματα ψυχικής υγείας συχνά εμποδίζει τους εφήβους να αναζητήσουν βοήθεια ή να μιλήσουν ανοιχτά για τους αγώνες τους. Αυτό μπορεί να τους απομονώσει περαιτέρω και να επιδεινώσει τα αισθήματα απελπισίας και αδυναμίας τους.

Βοηθώντας τα παιδιά με άγχος μέσω θεραπείας έκθεσης

Ο απώτερος στόχος με τη θεραπεία έκθεσης είναι απλός. «Βοηθάμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους πολύ νωρίς στη θεραπεία, ώστε να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να γίνουν καλύτερα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λέει ο Δρ Whiteside.

Close Icon