Ψυχική Υγεία

Συντροφικότητα σχέσεις: Οι σταθερές κοινωνικές σχέσεις ευνοούν την ευημερία

Συντροφικότητα σχέσεις: Οι σταθερές κοινωνικές σχέσεις ευνοούν την ευημερία

Συντροφικότητα σχέσεις: Οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα αν είναι μόνοι από επιλογή παρά αν είναι με άλλους όχι από επιλογή. Ωστόσο, το να είσαι παρέα με άλλους από επιλογή συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση της αίσθησης ευημερίας κάθε δεδομένη στιγμή.

Απολαμβάνουμε περισσότερο τον χρόνο μας όταν είμαστε μόνοι ή όταν είμαστε παρέα με άλλους; Μια νέα μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ διαπίστωσε ότι το στοιχείο της επιλογής στις καθημερινές κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις παίζει βασικό ρόλο στην ευημερία μας. Οι σταθερές κοινωνικές σχέσεις ευνοούν την ευημερία. Αλλά οι επιπτώσεις των καθημερινών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων (ή του χρόνου που περνάμε μόνοι) στο στιγμιαίο αίσθημα ευτυχίας δεν είναι καλά κατανοητές. Η τρέχουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Happiness Studies, υποδηλώνει ότι η αίσθηση της επιλογής μας να είμαστε με άλλους (ή να είμαστε μόνοι) είναι ένας κεντρικός παράγοντας που διαμορφώνει τα συναισθήματά μας σε αυτά τα πλαίσια. Είναι σημαντικό ότι προτάθηκε ότι η επιλογή έχει μεγαλύτερη σημασία με τους άλλους παρά μόνος, επειδή οι εμπειρίες με τους άλλους είναι πιο έντονες.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ. Liad Uziel, του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, με τον Δρ Tomer Schmidt-Barad, μεταδιδακτορικό στο εργαστήριό του τώρα στο Peres Academic Center, αποτελούνταν από δύο μελέτες: ένα πείραμα που χειραγωγούσε κοινωνικό πλαίσιο και κατάσταση επιλογής και μια δεκαήμερη δειγματοληπτική μελέτη εμπειρίας, η οποία διερεύνησε αυτές τις μεταβλητές σε πραγματικές συνθήκες. Στη δειγματοληπτική μελέτη εμπειρίας συμμετείχαν 155 μαθητές. Κάθε συμμετέχων ανέφερε τρεις φορές την ημέρα για δέκα συνεχόμενες ημέρες για επεισοδιακές κοινωνικές εμπειρίες. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες σε κάθε δείγμα να αναφέρουν:

  • την κοινωνική τους θέση (μόνοι/με άλλα άτομα)
  • εάν βρίσκονταν σε αυτήν την κατάσταση από επιλογή ή όχι,
  • τα συναισθήματά τους (θετικό ή αρνητικό συναίσθημα, ικανοποίηση, αίσθηση νοήματος, και αίσθηση ελέγχου).

 

Συνολικά, ελήφθησαν περισσότερες από 4.200 επεισοδιακές αναφορές. Από αυτούς, οι άνθρωποι ήταν με άλλους το 60% του χρόνου και μόνοι το 40% του χρόνου. Βρέθηκαν σε αυτές τις καταστάσεις από επιλογή τους στο 64% των καταστάσεων και όχι από επιλογή τους στο 36%. Αυτό δείχνει ότι οι μαθητές περνούσαν περίπου το ένα τρίτο της ημέρας τους σε μη επιλεγμένες κοινωνικές (ή μόνοι) καταστάσεις. Οι συμμετέχοντες ένιωσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση (ευτυχία) στην παρέα των άλλων παρά στο να είναι μόνοι. Ωστόσο, υπήρχαν μεγάλες διαφορές στην εμπειρία του να είσαι με άλλους. Ο μεγαλύτερος βαθμός ευτυχίας ήταν αισθητός όταν βρίσκεσαι στην παρέα άλλων από επιλογή. Ο χαμηλότερος βαθμός ευτυχίας όταν βρίσκεσαι στην παρέα άλλων όχι από επιλογή. Οι επιπτώσεις του να είσαι μόνος στην ευτυχία διέφεραν επίσης ανάλογα με την κατάσταση επιλογής, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Σημασία των ευρημάτων

Οι κοινωνικές καταστάσεις εντείνουν τα συναισθήματα, ενώ το να είσαι μόνος συνδέεται με πιο ήρεμα συναισθήματα και με μια πιο χαλαρή συνολική εμπειρία. Η τρέχουσα έρευνα επεκτείνεται σε αυτά τα συμπεράσματα μαθαίνοντας για τις εμπειρίες των ανθρώπων στην πραγματική ζωή, αντιμετωπίζοντας το στοιχείο της επιλογής ως σημαντικό μετριαστικό παράγοντα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι κοινωνικές εμπειρίες είναι πιο έντονες, καλώς ή κακώς. Η επιλογή, ή ακόμα και η υποκειμενική αίσθηση της επιλογής, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την αίσθηση της ευημερίας. Οι άνθρωποι θα αισθάνονται καλύτερα αν είναι μόνοι από επιλογή παρά αν είναι με άλλους όχι από επιλογή. Ωστόσο, το να είσαι παρέα με άλλους από επιλογή συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση της αίσθησης ευημερίας κάθε δεδομένη στιγμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να λειτουργήσετε όταν αρχίσετε να νιώθετε μοναξιά σε μία σχέση

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας μετά από έναν άσχημο χωρισμό

Πώς δημιουργείται η βάση του εαυτού μας

61% των Αμερικανών νιώθουν πιο μόνοι από ποτέ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχουν ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;

Ανθεκτικότητα: Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό.

Πώς ενισχύουμε φυσικά τη σεροτονίνη;

Σεροτονίνη: Γνωστή ως «ευτυχισμένη χημική ουσία», επηρεάζει τη διάθεση, τον ύπνο, την πέψη και τη μνήμη. Μπορείτε να αυξήσετε τη σεροτονίνη φυσικά μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, μιας διατροφής πλούσιας σε τρυπτοφάνη και της άσκησης.

Αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους βρίσκονται όλο και περισσότερο οι νέοι Βρετανοί

Αυτές οι δυσκολίες, πέραν του αντίκτυπου στην προσωπική ζωή των νέων, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην επαγγελματική διαδρομή τους, τα εισοδήματά τους και επιπτώσεις στους εργοδότες και τα οικονομικά του Κράτους, συνεχίζει η Resolution Foundation.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Tips για να ταξιδέψετε μόνοι σας

Ταξίδι: Τα σόλο ταξίδια αφορούν την ανεξαρτησία, την αυτοανακάλυψη και την ελευθερία να χαράξετε τη δική σας πορεία.

Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση

Ενώ μπορεί όλοι να είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταιγίδα, δεν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά πλεονεκτήματα και διαφορετικές ανάγκες.