Ψυχική Υγεία

Γυναίκες Γιατροί ΗΠΑ: Παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης από αυτόν του γενικού πληθυσμού

Γυναίκες Γιατροί ΗΠΑ: Παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης από αυτόν του γενικού πληθυσμού

«Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε, αλλά τουλάχιστον το ταξίδι έχει ξεκινήσει για την υποστήριξη των γιατρών που γεννούν και θηλάζουν», είπε. Ωστόσο, η Stuebe αναρωτήθηκε εάν η έρευνα κατέγραψε μια ομάδα ερωτηθεισών που ήταν πιο πιθανό να επιτύχουν τους στόχους του θηλασμού.

Γυναίκες Γιατροί ΗΠΑ: Μία στις τέσσερις νέες μητέρες που είναι γιατροί αναφέρει ότι εμφανίζει επιλόχεια κατάθλιψη, ποσοστό διπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με νέα ευρήματα έρευνας που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) 2022. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν όλα ζοφερά. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (78%) των νέων μητέρων ανέφεραν ότι πέτυχαν τους δικούς τους στόχους θηλασμού. Ωστόσο, η Alison Stuebe, MD, διευθύντρια μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill, είπε ότι τα υψηλά ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης μεταξύ των γιατρών μπορεί να σχετίζονται με χειρότερη φροντίδα των ασθενών.

«Οι γιατροί που είχαν επιλόχειο κατάθλιψη και παρείχαν κλινική φροντίδα σε παιδιά και άτομα που γεννούν μπορούν να μεταφέρουν τις αρνητικές τους εμπειρίες στην κλινική τους εργασία, επηρεάζοντας πιθανώς τον τρόπο με τον οποίο συμβουλεύουν και υποστηρίζουν τους ασθενείς τους», είπε η Stuebe, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, στο Medscape Medical.

Για τη μελέτη, η Emily Eischen, τεταρτοετής φοιτήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα Morsani College of Medicine, στην Τάμπα, και οι συνάδελφοί της προσπάθησαν να μάθουν πώς οι γιατροί και οι ασκούμενες ιατροί μητέρες πήγαιναν μπροστά στους μοναδικούς στρεσογόνους παράγοντες της δουλειάς τους, συμπεριλαμβανομένου του «εντατικού ωραρίου εργασίας των πιέσεων για επιστροφή στην εργασία και της περιορισμένης άδειας μητρότητας».

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 637 γιατρούς και φοιτήτριες ιατρικής με μονήρη εγκυμοσύνη για να ανταποκριθούν σε μια έρευνα προσαρμοσμένη σε μεγάλο βαθμό από τη Μελέτη Βρεφικών Πρακτικών Διατροφής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Σύστημα Παρακολούθησης Αξιολόγησης Κινδύνου Εγκυμοσύνης του CDC.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, οι οποίοι εγγράφηκαν μέσω ομάδων ιατρών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και λίστες email, ήταν παντρεμένοι μη Ισπανόφωνοι Λευκοί.

Το 71% ασκούσε ή εκπαιδεύτηκε στην παιδιατρική, την οικογενειακή ιατρική ή τη μαιευτική/γυναικολογία και το 2% ήταν φοιτήτριες ιατρικής. Τα δεδομένα έδειξαν ότι το 25% των συμμετεχουσών ανέφερε επιλόχεια κατάθλιψη.

Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στις Ισπανόφωνες/Λατίνες ερωτηθείσες (31%), στις Μαύρες (30%) και στις μη Ισπανόφωνες Λευκές (25%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης ήταν για τις ερωτηθείσες που ταυτίστηκαν ως Ασιάτισσες (15%). Οι περισσότερες ερωτηθείσες (80%) με συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης απέδωσαν την κατάστασή τους στη στέρηση ύπνου. Άλλοι λόγοι που αναφέρονται συχνά ήταν προβλήματα σχετικά με τη σίτιση των βρεφών (44%), την έλλειψη επαρκούς άδειας μητρότητας (41%) και την έλλειψη υποστήριξης στην εργασία (33%).

«Το να αισθάνεσαι ένοχος για μη εκπλήρωση των επαγγελματικών ευθυνών, ειδικά για τους κατοίκους, που βρίσκονται στην πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας τους και πρέπει να παραδώσουν τον φόρτο εργασίας σε άλλους, μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό», είπε η Άισεν.

Παρά τα υψηλά ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης στην έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 99% των ερωτηθεισών είχε ξεκινήσει τον θηλασμό, το 72% θήλαζε αποκλειστικά και το 78% είπε ότι εκπλήρωνε τους προσωπικούς του στόχους θηλασμού. Όλα αυτά τα ποσοστά είναι υψηλότερα από αυτά που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό.

Τα ποσοστά αυτοαναφερόμενης επιλόχειας κατάθλιψης ήταν υψηλότερα μεταξύ εκείνων που δεν πέτυχαν τους στόχους θηλασμού από ό,τι μεταξύ εκείνων που το έκαναν (36% έναντι 23%, P = 0,003), διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η Adetola Louis-Jacques, MD, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής, USF Health Obstetrics and Gynecology, και η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι τα υψηλά ποσοστά θηλασμού μπορούν να αποδοθούν εν μέρει στην αυξημένη εκτίμηση μεταξύ των γιατρών ότι η γαλουχία και ο θηλασμός έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για υγεία των γυναικών και των βρεφών.

«Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε, αλλά τουλάχιστον το ταξίδι έχει ξεκινήσει για την υποστήριξη των γιατρών που γεννούν και θηλάζουν», είπε. Ωστόσο, η Stuebe αναρωτήθηκε εάν η έρευνα κατέγραψε μια ομάδα ερωτηθεισών που ήταν πιο πιθανό να επιτύχουν τους στόχους του θηλασμού.

Είπε ότι ήταν έκπληκτη από το υψηλό ποσοστό των ερωτηθεισών που το έκαναν.

«Όταν οι έρευνες διανέμονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχουμε ξεκάθαρη αίσθηση του ποιος επιλέγει να συμμετάσχει και ποιος αποκλείεται», είπε στο Medscape Medical News.

«Εάν η έρευνα κοινοποιήθηκε μέσω ομάδων κοινωνικών μέσων που εστιάζουν στην υποστήριξη του θηλασμού μεταξύ των γιατρών, θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τριπλάσια τα ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης - Ο ρόλος του θηλασμού

Η επιλόχεια κατάθλιψη συνδέεται συχνά και με οικονομικά προβλήματα για τις γυναίκες

Ο θηλασμός όπλο ενάντια στην επιλόχεια κατάθλιψη

Βιταμίνη B12 : Η έλλειψή της σχετίζεται με την κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.