Ψυχική Υγεία

Γονική άδεια: Προστατεύει τους γονείς από ψυχικές ασθένειες

Γονική άδεια: Προστατεύει τους γονείς από ψυχικές ασθένειες

Γονική άδεια: Η γενναιόδωρη γονική άδεια παρέχει στους γονείς προστασία από την κατάθλιψη, την εξουθένωση και το άγχος.

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι ίσως το μεγαλύτερο γεγονός στη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι είναι ένα καθαρά χαρούμενο γεγονός. Το να γίνετε γονιός μπορεί να είναι αγχωτικό για τους γονείς. Τις περισσότερες φορές σκεφτόμαστε μόνο τις ορμονικές και σωματικές αλλαγές που βιώνει η μητέρα, αλλά η μετάβαση στη γονεϊκότητα είναι αγχωτική για όλη την οικογένεια”, λέει ο Sol P Juárez, αναπληρωτής καθηγητής και ανώτερος λέκτορας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με τον Sol P Juárez, το 10 με 20% των μητέρων και έως το 10 τοις εκατό των πατέρων υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα μετά τον τοκετό. Ένα πράγμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας μεταξύ των νέων γονέων είναι οι γενναιόδωροι κανόνες γονικής άδειας. Ο Sol P Juárez, μαζί με μια ερευνητική ομάδα, έχει ερευνήσει ακριβώς αυτό το θέμα. Η μελέτη έχει πλέον ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα.

«Από την ανασκόπηση, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η γονική άδεια παρέχει προστασία από ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της γενικής ψυχικής ασθένειας, του ψυχικού άγχους, της εξουθένωσης και της ανάγκης για φροντίδα ψυχικής υγείας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μητέρες και τα ευεργετικά αποτελέσματα συνδέονται με πιο γενναιόδωρες συστήματα γονικής άδειας, για παράδειγμα με μεγαλύτερη άδεια», λέει η Amy Heshmati, Ph.D. φοιτήτρια στο Karolinska Institutet και μια άλλη από τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη.

Ειδικά για τις μητέρες, η γονική άδεια παρείχε σαφή πλεονεκτήματα. Η άδεια μετ’ αποδοχών για τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες παρέχει στις μητέρες καλή προστασία από ψυχικές ασθένειες. “Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη είναι ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα δεν παρατηρούνται μόνο λίγο μετά τον τοκετό. Για τις μητέρες, τα προστατευτικά αποτελέσματα της γονικής άδειας μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή ακόμη και μακροπρόθεσμα”, λέει η Helena Honkaniem, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη δείχνει μια σαφή σύνδεση μεταξύ της γονικής άδειας και της ψυχικής υγείας, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να θέλουν να δουν περισσότερη έρευνα στον τομέα. “Αν και βρήκαμε στοιχεία προστατευτικών επιδράσεων που διαρκούν χρόνια μετά τη γέννηση και αργότερα στη ζωή, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να το επιβεβαιώσουμε. Τούτου λεχθέντος, μπορούμε να πούμε ότι η τρέχουσα έρευνα δείχνει έντονα ότι η γενναιόδωρη γονική άδεια συμβάλλει στην ανακούφιση ή την πρόληψη ψυχικών ασθενειών , ειδικά για τις μητέρες, κάτι που είναι πολύ επίκαιρο από πολιτική άποψη”, λέει η Amy Heshmati.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η ιδανική διατροφή για τα παιδιά με γαστρεντερίτιδα;

Παρουσίαση εκπαιδευτικών οδηγών για τη θετική γονεϊκότητα στα πρώτα κρίσιμα χρόνια

Εθνική δημοσκόπηση: Ορισμένοι γονείς μπορεί να μην αξιοποιούν στο έπακρο τις επισκέψεις του παιδιού τους στον γιατρό

Γιατί ο πρόωρος τοκετός σχετίζεται με τις χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις των εφήβων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο καλό μας κάνει το χαλαρωτικό μασάζ;

Μασάζ: Το αθλητικό μασάζ, το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης και το μασάζ χαλάρωσης είναι θεραπείες που χρησιμοποιούνται ευρέως και έχουν τεράστια οφέλη για τον οργανισμό και τη λειτουργία του.

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.