Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Γονείς: Χτίστε μία υγιή σχέση με τα παιδιά σας

Γονείς: Χτίστε μία υγιή σχέση με τα παιδιά σας

Γονείς: Το να είσαι γονιός αναδεικνύει μια σειρά από ισχυρά συναισθήματα από τη χαρά μέχρι την απόγνωση.

Το να είσαι γονιός αναδεικνύει μια σειρά από ισχυρά συναισθήματα από τη χαρά μέχρι την απόγνωση. Τα συναισθήματα αγάπης, ευτυχίας και υπερηφάνειας μπορεί γρήγορα να μετατραπούν σε θυμό, μίσος ή ενοχή, ανάλογα με την κατάσταση και τον βαθμό υποστήριξης που έχετε στη διάθεσή σας. Αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά. Οι περισσότεροι γονείς βιώνουν αρνητικά συναισθήματα κατά καιρούς. Είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε συναισθήματα όπως ο θυμός και η απογοήτευση, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε την ανατροφή των παιδιών και να διατηρείτε ένα ασφαλές, χαρούμενο σπίτι για το παιδί σας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με άλλους γονείς – σύντομα θα ανακαλύψετε ότι όλοι βιώνουν το ίδιο τρενάκι συναισθημάτων και εμπειριών.

Χτίστε μια σχέση εμπιστοσύνης, αγάπης και σεβασμού

Το είδος της σχέσης που χτίζετε με το παιδί σας είναι αυτό που το καθοδηγεί σε όλη του τη ζωή. Τα παιδιά μαθαίνουν ακολουθώντας τα παραδείγματα που δίνουν οι ενήλικες γύρω τους και από την εμπειρία τους από τη σχέση τους με τους γονείς τους. Για να γίνει ένα άτομο που μπορεί να ελέγχει τον εαυτό του, να διαχειρίζεται τα αρνητικά του συναισθήματα με ειρηνικό τρόπο, να εμπιστεύεται και να σέβεται τους άλλους και να συμπεριφέρεται με φροντίδα και συμπόνια, το παιδί σας θα πρέπει να βιώσει και να δει αυτές τις συμπεριφορές.

Η σωματική πειθαρχία μπορεί να τραυματίσει το παιδί σας

Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι η σωματική πειθαρχία, όπως το χτύπημα, είναι για το καλό του παιδιού. Τα παιδιά εξαρτώνται από τους γονείς τους για αγάπη και φροντίδα – δεν αξίζουν ποτέ να τιμωρηθούν με σωματική πειθαρχία. Τα μικρά παιδιά, όπως αυτά κάτω των 12 μηνών, δεν έχουν την πνευματική ωριμότητα να κατανοήσουν την πειθαρχία οποιουδήποτε είδους. Το χτύπημα ή το χτύπημα θα τρομάξει μόνο ένα μικρό παιδί ή θα προκαλέσει σοβαρούς και μόνιμους τραυματισμούς. Χρησιμοποιώντας σωματική πειθαρχία με το παιδί σας, του διδάσκετε ότι ο αποδεκτός τρόπος επίλυσης των συγκρούσεων είναι η χρήση βίας. Μερικοί γονείς μπορεί επίσης να επικρίνουν το παιδί τους όταν είναι θυμωμένο ή στρεσαρισμένο. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς οι γονείς μπορεί να μην αναγνωρίζουν τη δική τους δύναμη και μπορεί να προκαλέσουν πολύ πόνο και τραυματισμό στο παιδί τους.

Το να βιώνεις αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικό

Οι γονείς μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι, άρρωστοι, πιεσμένοι και θυμωμένοι, όπως και τα παιδιά. Τα παιδιά συχνά δεν μπορούν να μας πουν πώς αισθάνονται, αλλά αντίθετα «αναδεικνύουν» τα συναισθήματά τους μέσω της συμπεριφοράς τους. Όταν οι ίδιοι οι γονείς βρίσκονται υπό πίεση, είναι πιο δύσκολο να αφιερώσετε χρόνο για να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει το παιδί σας. Οι γονείς μπορεί συχνά απλώς να αντιδρούν στη συμπεριφορά. Τα περισσότερα παιδιά βιώνουν δύσκολες στιγμές. Προσπαθήστε να θυμάστε ότι αυτές οι στιγμές μπορεί να είναι φυσιολογικές φάσεις ενηλικίωσης και πιθανότατα θα περάσουν. Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της δυσαρεστημένης συμπεριφοράς του παιδιού σας περιλαμβάνουν:

 • Ζητήστε υποστήριξη. Να θυμάστε ότι «χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί», οπότε μην προσπαθήσετε να κάνετε γονείς μόνοι σας.
 • Αφιερώστε χρόνο από τη φροντίδα του παιδιού σας. Αφήστε το παιδί σας με έναν υπεύθυνο ενήλικα και κάντε ένα διάλειμμα για να κοιμηθείτε, πηγαίνετε στο κομμωτήριο ή μιλήστε με έναν φίλο.
 • Αναζητήστε άτομα με ομοϊδεάτες που θα σας ενθαρρύνουν στην ανατροφή των παιδιών σας και θα χτίσουν την αυτοπεποίθησή σας ως άτομο και ως γονέας.
 • Παρακολουθήστε μια ομάδα γονέων που έχει την ίδια φιλοσοφία και αξίες με εσάς.

Αντιμετώπιση της απογοήτευσης και του θυμού

Εάν αισθάνεστε απογοητευμένοι και θυμωμένοι σε σημείο που αισθάνεστε ότι μπορεί να χάσετε τον έλεγχο, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα. Μερικές βραχυπρόθεσμες προτάσεις περιλαμβάνουν:

 • Βάλτε το παιδί σας σε ασφαλές μέρος και φύγετε από το δωμάτιο.
 • Περπατήστε γύρω από το σπίτι ή βγείτε έξω.
 • Εισπνεύστε βαθιά και εκπνεύστε αργά και σταθερά.
 • Μετρήστε τις αναπνοές σας για να εστιάσετε τη συγκέντρωσή σας.
 • Προσέξτε τη γλώσσα του σώματός σας και προσπαθήστε να την αλλάξετε ώστε να είστε πιο χαλαροί.
 • Αναγνωρίστε πώς να μειώσετε την απογοήτευση και τον θυμό σας και αναλάβετε δράση

Διαχείριση μακροπρόθεσμη

Είναι σημαντικό να φροντίζετε τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας. Ανεξάρτητα από το πόσο στοργικός και ανιδιοτελής, ένας γονιός δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει στα παιδιά του ενώ λαμβάνει ελάχιστη ή καθόλου συναισθηματική τροφή. Μερικές προτάσεις περιλαμβάνουν:

 • Αφιερώστε χρόνο για να διατηρήσετε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας (αν έχετε), ακόμα κι αν το μόνο που μπορείτε να καταφέρετε είναι ένα δείπνο μόνοι σας μια φορά την εβδομάδα.
 • Επιβραβεύστε τον εαυτό σας προγραμματίζοντας τουλάχιστον μία δραστηριότητα που απολαύστε τον εαυτό σας κάθε μέρα, όπως να καθίσετε σε ένα ήσυχο δωμάτιο για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να πιείτε καφέ με έναν φίλο.
 • Βρείτε υποστήριξη από μέλη της οικογένειας, φίλους ή συμβούλους που είναι έτοιμοι να ακούσουν τα προβλήματά σας με συμπόνια.
 • Συνδυάστε με άλλους γονείς για να μοιραστείτε ιστορίες και να ανταλλάξετε συμβουλές ανατροφής.
 • Μάθετε για την ανάπτυξη του παιδιού σας, ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα και να προβλέψετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας.
 • Αναγνωρίστε και προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε υποκείμενα προβλήματα, όπως οικονομικά άγχη, συζυγικές δυσκολίες ή προβλήματα στην εργασία, που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση σας με το παιδί σας.
 • Διερευνήστε επιλογές διαχείρισης του στρες όπως η γιόγκα, διαλογισμό ή τακτική άσκηση.

Να θυμάστε ότι η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι η πιο έξυπνη επιλογή εάν ορισμένα προβλήματα είναι πολύ περίπλοκα για να τα λύσετε μόνοι σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Θεραπεία αλληλεπίδρασης με τους γονείς βοηθά τη συμπεριφορά του παιδιού

Διατροφικές διαταραχές στην ενήλικη ζωή

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ανεμοβλογιά

5 Σημάδια που σας δείχνουν ότι είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να αντιμετωπίσετε το tantrum με ψυχραιμία

Tantrum: Η αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος, είτε από παιδί είτε ακόμη και σε μια αγχωτική κατάσταση με ενήλικες, μπορεί να είναι πρόκληση. Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη

7+1 πράγματα που μπορεί να βλάπτουν την σχέση σας

Σχέση συνήθειες: 7+1 πράγματα που μπορεί να βλάπτουν την σχέση σας: Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης απαιτεί προσπάθεια, κατανόηση και αυτογνωσία. Μερικές φορές, οι φαινομενικά αβλαβείς συνήθειες μπορούν σταδιακά να διαβρώσουν τα θεμέλια μιας συνεργασίας.

Όταν αφήνουμε το μωρό για πρώτη φορά

Άγχος αποχωρισμού: Το να αφήσετε το μωρό σας για πρώτη φορά μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικό όσο και τρομακτικό. Είτε πρόκειται για μια σύντομη έξοδο είτε για πιο εκτεταμένη περίοδο,

Πώς να θέσετε όρια και να αντιμετωπίσετε τα τοξικά πεθερικά σας;

Τοξικά πεθερικά: Η ενασχόληση με τοξικά πεθερικά μπορεί να είναι μια προκλητική και συναισθηματικά επιβαρυντική εμπειρία. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για τη διαχείριση και την πλοήγηση αυτής της δύσκολης κατάστασης

Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο του γήρατος;

Γήρανση αντιμετώπιση: Ο φόβος της γήρανσης είναι ένα φυσικό συναίσθημα που πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διαχειριστείτε αυτόν τον φόβο

Πώς να αντιμετωπίσετε τους χειριστικούς ανθρώπους;

Χειριστικοί άνθρωποι: Η αλληλεπίδραση με χειριστικά άτομα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να διατηρήσετε την ευημερία σας

Close Icon