Ψυχική Υγεία

Γοητεία μάσκες: Οι άνδρες με μάσκα φαίνονται πιο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο

Γοητεία μάσκες: Οι άνδρες με μάσκα φαίνονται πιο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο

Γοητεία μάσκες: Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η πανδημία έχει αλλάξει την ψυχολογία μας στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε αυτούς που φορούν μάσκες.

Θέλετε να δείχνετε πιο ελκυστικοί; Φορέστε μάσκα. Πραγματικά. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από Ουαλούς ερευνητές που ανακάλυψαν ότι η μάσκα μπορεί να κάνει τους άνδρες να φαίνονται πιο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο και ότι ορισμένα είδη μάσκας κάνουν καλύτερη δουλειά σε αυτό από άλλα. “Οι έρευνες πριν από την πανδημία διαπίστωσαν ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου μειώνουν την ελκυστικότητα. Γι’ αυτό θέλαμε να ελέγξουμε εάν αυτό είχε αλλάξει από τότε που τα καλύμματα προσώπου έγιναν πανταχού παρόντα και να καταλάβουμε εάν ο τύπος της μάσκας είχε κάποιο αποτέλεσμα”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Michael Lewis από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ειδικός στην ψυχολογία των προσώπων.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Ο Lewis και οι συνεργάτες του έδειξαν σε 43 γυναίκες φωτογραφίες με πρόσωπα ανδρών. Τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα των ανδρών χωρίς μάσκα και με μια υφασμάτινη μάσκα, μια μπλε ιατρική μάσκα ή καθώς κρατούσαν ένα απλό μαύρο βιβλίο στην περιοχή που θα κάλυπτε μια μάσκα. Το πείραμα διεξήχθη τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, 7 μήνες αφότου η COVID-19 κατέστησε υποχρεωτικές τις μάσκες προσώπου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι άνδρες με μάσκες βαθμολογήθηκαν πιο ελκυστικοί και αυτοί με μπλε ιατρικές μάσκες έλαβαν τους υψηλότερους βαθμούς, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 10 Ιανουαρίου στο Cognitive Research: Principles and Implications. Ο Lewis υποπτεύεται ότι η προτίμηση για μπλε μάσκες προέρχεται από το γεγονός ότι τις βλέπει σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. “Τώρα τα συνδέουμε με άτομα που ασχολούνται με επαγγέλματα φροντίδας ή ιατρικής”, είπε σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. “Σε μια εποχή που αισθανόμαστε ευάλωτοι, μπορεί να βρούμε τη χρήση ιατρικών μασκών καθησυχαστική και, επομένως, να νιώθουμε πιο θετικά απέναντι στον χρήστη”.

Σημασία των ευρημάτων

Οι γυναίκες βρήκαν επίσης τα πρόσωπα πολύ πιο ελκυστικά όταν καλύπτονταν από υφασμάτινες μάσκες παρά όταν έμεναν ακάλυπτα. “Μερικά από αυτά τα εφέ μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δυνατότητας απόκρυψης ανεπιθύμητων χαρακτηριστικών στο κάτω μέρος του προσώπου. Αλλά αυτό το εφέ ήταν παρόν τόσο για λιγότερο ελκυστικά όσο και για πιο ελκυστικά άτομα”, είπε ο Lewis. Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με μια μελέτη πριν από την πανδημία στην Ιαπωνία, η οποία βρήκε ότι οι μάσκες πυροδότησαν σκέψεις για ασθένεια και την επιθυμία να απομακρυνθεί ο χρήστης.

“Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η πανδημία έχει αλλάξει την ψυχολογία μας στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε αυτούς που φορούν μάσκες”, είπε ο Lewis. “Όταν βλέπουμε κάποιον να φοράει μάσκα, δεν πιστεύουμε πλέον ότι αυτό το άτομο έχει ασθένεια, πρέπει να μείνουμε μακριά”. Εξήγησε ότι αυτό σχετίζεται με την εξελικτική ψυχολογία και γιατί επιλέγουμε τους συνεργάτες που κάνουμε. “Η ασθένεια και οι ενδείξεις ασθένειας μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή συντρόφου. Τώρα μπορούμε να παρατηρήσουμε μια αλλαγή στην ψυχολογία μας, έτσι ώστε οι μάσκες προσώπου να μην λειτουργούν πλέον ως ένδειξη μόλυνσης”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παρατεταμένη χρήση μάσκας αυξάνει τα επίπεδα CO2;

Απαραίτητο αξεσουάρ με την Όμικρον οι μάσκες Ν95

Τουλάχιστον 16 καταστήματα & e-shops με μέσα προσωπικής υγιεινής ελέγχονται για αισχροκέρδεια

Μια πραγματική πανδημία ψυχικής υγείας έρχεται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.