Ψυχική Υγεία

Γοητεία μάσκες: Οι άνδρες με μάσκα φαίνονται πιο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο

Γοητεία μάσκες: Οι άνδρες με μάσκα φαίνονται πιο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο

Γοητεία μάσκες: Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η πανδημία έχει αλλάξει την ψυχολογία μας στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε αυτούς που φορούν μάσκες.

Θέλετε να δείχνετε πιο ελκυστικοί; Φορέστε μάσκα. Πραγματικά. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από Ουαλούς ερευνητές που ανακάλυψαν ότι η μάσκα μπορεί να κάνει τους άνδρες να φαίνονται πιο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο και ότι ορισμένα είδη μάσκας κάνουν καλύτερη δουλειά σε αυτό από άλλα. “Οι έρευνες πριν από την πανδημία διαπίστωσαν ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου μειώνουν την ελκυστικότητα. Γι’ αυτό θέλαμε να ελέγξουμε εάν αυτό είχε αλλάξει από τότε που τα καλύμματα προσώπου έγιναν πανταχού παρόντα και να καταλάβουμε εάν ο τύπος της μάσκας είχε κάποιο αποτέλεσμα”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Michael Lewis από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ειδικός στην ψυχολογία των προσώπων.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Ο Lewis και οι συνεργάτες του έδειξαν σε 43 γυναίκες φωτογραφίες με πρόσωπα ανδρών. Τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα των ανδρών χωρίς μάσκα και με μια υφασμάτινη μάσκα, μια μπλε ιατρική μάσκα ή καθώς κρατούσαν ένα απλό μαύρο βιβλίο στην περιοχή που θα κάλυπτε μια μάσκα. Το πείραμα διεξήχθη τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, 7 μήνες αφότου η COVID-19 κατέστησε υποχρεωτικές τις μάσκες προσώπου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι άνδρες με μάσκες βαθμολογήθηκαν πιο ελκυστικοί και αυτοί με μπλε ιατρικές μάσκες έλαβαν τους υψηλότερους βαθμούς, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 10 Ιανουαρίου στο Cognitive Research: Principles and Implications. Ο Lewis υποπτεύεται ότι η προτίμηση για μπλε μάσκες προέρχεται από το γεγονός ότι τις βλέπει σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. “Τώρα τα συνδέουμε με άτομα που ασχολούνται με επαγγέλματα φροντίδας ή ιατρικής”, είπε σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. “Σε μια εποχή που αισθανόμαστε ευάλωτοι, μπορεί να βρούμε τη χρήση ιατρικών μασκών καθησυχαστική και, επομένως, να νιώθουμε πιο θετικά απέναντι στον χρήστη”.

Σημασία των ευρημάτων

Οι γυναίκες βρήκαν επίσης τα πρόσωπα πολύ πιο ελκυστικά όταν καλύπτονταν από υφασμάτινες μάσκες παρά όταν έμεναν ακάλυπτα. “Μερικά από αυτά τα εφέ μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δυνατότητας απόκρυψης ανεπιθύμητων χαρακτηριστικών στο κάτω μέρος του προσώπου. Αλλά αυτό το εφέ ήταν παρόν τόσο για λιγότερο ελκυστικά όσο και για πιο ελκυστικά άτομα”, είπε ο Lewis. Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με μια μελέτη πριν από την πανδημία στην Ιαπωνία, η οποία βρήκε ότι οι μάσκες πυροδότησαν σκέψεις για ασθένεια και την επιθυμία να απομακρυνθεί ο χρήστης.

“Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η πανδημία έχει αλλάξει την ψυχολογία μας στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε αυτούς που φορούν μάσκες”, είπε ο Lewis. “Όταν βλέπουμε κάποιον να φοράει μάσκα, δεν πιστεύουμε πλέον ότι αυτό το άτομο έχει ασθένεια, πρέπει να μείνουμε μακριά”. Εξήγησε ότι αυτό σχετίζεται με την εξελικτική ψυχολογία και γιατί επιλέγουμε τους συνεργάτες που κάνουμε. “Η ασθένεια και οι ενδείξεις ασθένειας μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή συντρόφου. Τώρα μπορούμε να παρατηρήσουμε μια αλλαγή στην ψυχολογία μας, έτσι ώστε οι μάσκες προσώπου να μην λειτουργούν πλέον ως ένδειξη μόλυνσης”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παρατεταμένη χρήση μάσκας αυξάνει τα επίπεδα CO2;

Απαραίτητο αξεσουάρ με την Όμικρον οι μάσκες Ν95

Τουλάχιστον 16 καταστήματα & e-shops με μέσα προσωπικής υγιεινής ελέγχονται για αισχροκέρδεια

Μια πραγματική πανδημία ψυχικής υγείας έρχεται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να απελευθερωθείτε από την άσκηση κριτικής και επικρίσεων στην καθημερινότητά σας

Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους μια αρνητική εμπειρία που τους συνέβη στο παρελθόν. Αισθάνονται ότι την ξεπλήρωσαν με τον χρόνο, τα χρήματα και την ψυχική τους οδύνη. Βαθιά στην καρδιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να την ξεπεράσουν.

Το στρες προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο

Άγχος ερυθρότητα: Μερικές σωματικές εκδηλώσεις του άγχους περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκή ένταση και δύσπνοια. Η ερυθρότητα του προσώπου είναι απλώς μια άλλη από αυτές τις φυσικές εκδηλώσεις. 

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

3 στους 5 νοσηλευτές στη Σκωτία σκέφτονται να παραιτηθούν

Ψυχική υγεία νοσηλευτές: Το προσωπικό εργάζεται με απλήρωτες υπερωρίες, βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση και δεν μπορεί να παρέχει το επίπεδο φροντίδας που θα ήθελε. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νοσηλευτές δήλωσαν ότι αισθάνονται υποτιμημένοι και υπό υπερβολική πίεση.

Τα νεότερα σε ηλικία θύματα συντροφικής βίας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές.

Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που επηρεάστηκαν από την συντροφική βία ήταν ίδιος, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια ήταν πιθανότερο να κακοποιήσουν ο ένας τον άλλο, παρά να υπάρχει μόνο ένας θύτης.

Προκλήσεις και οφέλη μιας σχέσης που αψηφά τα θρησκευτικά "πιστεύω"

Διαθρησκευτικές σχέσεις: Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να προχωρήσουν σε μια σχέση με διαφορετικά θρησκευτικά "πιστεύω", αναγνωρίζοντας πως ένα τέτοιο εγχείρημα έχει τις δικές του ξεχωριστές προκλήσεις.

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.