Ψυχική Υγεία

Φοβία: Κατανοώντας τον κόσμο της φοβίας [vid]

Φοβία: Κατανοώντας τον κόσμο της φοβίας [vid]

Φοβία: Ο φόβος που βιώνεται είναι σχεδόν πάντα δυσανάλογος με τον πραγματικό κίνδυνο που θέτει το αντικείμενο ή το γεγονός και τα άτομα με συγκεκριμένες φοβίες γενικά γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να φοβούνται. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποφύγουν την αντίδρασή τους.

Η φοβία είναι ένας υπερβολικός φόβος ή άγχος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση, η έκθεση στην οποία προκαλεί σταθερά φόβο ή αγωνία στον πάσχοντα/την πάσχουσα. Ο φόβος που βιώνεται είναι σχεδόν πάντα δυσανάλογος με τον πραγματικό κίνδυνο που θέτει το αντικείμενο ή το γεγονός και τα άτομα με συγκεκριμένες φοβίες γενικά γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να φοβούνται. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποφύγουν την αντίδρασή τους.

Οι φοβίες ανήκουν σε πέντε μεγάλες κατηγορίες:

  • Φόβοι για ζώα, όπως φόβος για σκύλους (κυνοφοβία), αράχνες (αραχνοφοβία) ή ζωύφια (εντομοφοβία). Αυτοί οι φόβοι, γνωστοί ως ζωοφοβίες, περιλαμβάνουν επίσης τον φόβο για τις νυχτερίδες και για τα φίδια ή τις σαύρες (ερπετοφοβία).
  • Φόβοι για το φυσικό περιβάλλον, όπως φόβος για ύψη (υψοφοβία) ή καταιγίδες. Αυτές οι φοβίες περιλαμβάνουν επίσης φόβο φωτιάς (πυροφοβία) και φόβο για το σκοτάδι (νυκτοφοβία).
  • Φόβοι που σχετίζονται με το αίμα (αιμοφοβία), τραυματισμό και ένεση, όπως φόβος για βελόνες ή ιατρικές διαδικασίες συμπεριλαμβανομένης της οδοντιατρικής.
  • Φόβοι για ορισμένες καταστάσεις, όπως ο φόβος πτήσης, φόβος δημόσιας ομιλίας ή φόβος για τα ασανσέρ, που είναι στην ουσία μία μορφή φόβου για κλειστούς χώρους (κλειστοφοβία).
  • Υπάρχει επίσης και ο φόβος για τον εμετό ή τον πνιγμό.

 

Οι φοβίες μπορεί να εκδηλωθούν ανά πάσα στιγμή, αλλά τείνουν να εμφανίζονται στην παιδική ή εφηβική ηλικία και τα συμπτώματα είναι συχνά ισόβια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έκθεση στο αντικείμενο ή την κατάσταση που προκαλεί τον φόβο (το φοβικό ερέθισμα) μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πανικού. Το 9 % των Αμερικανών των ΗΠΑ βιώνει ετησίως μια συγκεκριμένη φοβία, σύμφωνα με το DSM-5, ενώ οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν φοβία.

Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε πολλαπλές φοβίες: τα τρία τέταρτα των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με συγκεκριμένη φοβία έχουν περισσότερες από μία και ο μέσος άνθρωπος που ταλαιπωρείτε από φοβίες έχει τρεις. Η στιγμή ανάπτυξης μιας φοβίας μπορεί μερικές φορές να εντοπιστεί σε ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως η επιβίωση από αεροπορικό δυστύχημα ή από επίθεση σκύλου. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, η προέλευση της φοβίας παραμένει άγνωστη.

Μερικοί άνθρωποι που ζουν με φοβίες αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους για να αποφύγουν τους παράγοντες που τους προκαλούν, μετακομίζοντας σε μια περιοχή όπου ορισμένα ζώα είναι σπάνια, για παράδειγμα, ή όπου δεν υπάρχει μετρό.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν ζούμε διαρκώς με τον φόβο ότι πάσχουμε από κάποια σοβαρή ασθένεια

Πώς συνδέονται οι ψυχικές διαταραχές με τις συνεχείς αισθητικές επεμβάσεις

Aγοραφοβία: Αιτίες και συμπτώματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Η κολύμβηση ως μέσο διαχείρισης των συναισθηματικών και ψυχικών προκλήσεων

Κολύμβηση: Το να είσαι ενεργός/η σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως: βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της αυτοεκτίμησης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής παρακμής, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.

Ο Φρόιντ όρισε τον δευτερογενή ναρκισσισμό ως απόσυρση της λίμπιντο ή των συναισθημάτων αγάπης από τα αντικείμενα (άλλους ανθρώπους)

Στον δευτερογενή ναρκισσισμό, η απομόνωση μπορεί να είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των μεγαλοπρεπών φαντασιώσεων που καθησυχάζουν τον εαυτό, καθώς και για την εστίαση στην αγάπη προς τον εαυτό. Μπορεί να μην θέλουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους που βασίζονται στην πραγματικότητα, καθώς η πραγματικότητα μπορεί να γίνεται αντιληπτή σαν επίθεση.

Ο φυσικός ενεργός τρόπος ζωής συσχετίστηκε με 62% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης διαταραχών άγχους μεταξύ ανδρών και γυναικών

Αξιοσημείωτο, οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής άγχους μεταξύ των γρηγορότερων γυναικών σκιέρ, έναντι των πιο αργών σκιέρ, φαινόμενο που δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.

Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν χρειάζεται να είσαι με κάποιον για να είσαι καλά.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να πληγωθείς για να αναγκαστείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να πέσεις χαμηλά για να μάθεις να τον βάζεις ψηλά. Εξάλλου, όπως λέει και ο σοφός λαός, μόνος γεννιέσαι και μόνος πεθαίνεις. Αν δεν νιώθεις πλήρης χωρίς σύντροφο, δεν θα νιώσεις ποτέ πλήρης ούτε με σύντροφο κι αν θες να κάνεις μια πραγματικά καλή σχέση με κάποιον που αξίζει, η μόνη σου ελπίδα είναι να είσαι καλά και μόνη σου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση επιτυχίας από αυτή!

Η ζωή δίπλα στη θάλασσα τονώνει την ψυχική σου υγεία και ευημερία

Θάλασσα: Στην πραγματικότητα, οι γιατροί συνταγογραφούν θεραπευτικά ταξίδια στην παραλία ήδη από τον 18ο αιώνα, και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η σύνδεση μεταξύ του ωκεανού και της υγείας είναι επιστημονικό γεγονός.