Ψυχική Υγεία

Φοβία: Κατανοώντας τον κόσμο της φοβίας [vid]

Φοβία: Κατανοώντας τον κόσμο της φοβίας [vid]

Φοβία: Ο φόβος που βιώνεται είναι σχεδόν πάντα δυσανάλογος με τον πραγματικό κίνδυνο που θέτει το αντικείμενο ή το γεγονός και τα άτομα με συγκεκριμένες φοβίες γενικά γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να φοβούνται. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποφύγουν την αντίδρασή τους.

Η φοβία είναι ένας υπερβολικός φόβος ή άγχος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση, η έκθεση στην οποία προκαλεί σταθερά φόβο ή αγωνία στον πάσχοντα/την πάσχουσα. Ο φόβος που βιώνεται είναι σχεδόν πάντα δυσανάλογος με τον πραγματικό κίνδυνο που θέτει το αντικείμενο ή το γεγονός και τα άτομα με συγκεκριμένες φοβίες γενικά γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να φοβούνται. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποφύγουν την αντίδρασή τους.

Οι φοβίες ανήκουν σε πέντε μεγάλες κατηγορίες:

  • Φόβοι για ζώα, όπως φόβος για σκύλους (κυνοφοβία), αράχνες (αραχνοφοβία) ή ζωύφια (εντομοφοβία). Αυτοί οι φόβοι, γνωστοί ως ζωοφοβίες, περιλαμβάνουν επίσης τον φόβο για τις νυχτερίδες και για τα φίδια ή τις σαύρες (ερπετοφοβία).
  • Φόβοι για το φυσικό περιβάλλον, όπως φόβος για ύψη (υψοφοβία) ή καταιγίδες. Αυτές οι φοβίες περιλαμβάνουν επίσης φόβο φωτιάς (πυροφοβία) και φόβο για το σκοτάδι (νυκτοφοβία).
  • Φόβοι που σχετίζονται με το αίμα (αιμοφοβία), τραυματισμό και ένεση, όπως φόβος για βελόνες ή ιατρικές διαδικασίες συμπεριλαμβανομένης της οδοντιατρικής.
  • Φόβοι για ορισμένες καταστάσεις, όπως ο φόβος πτήσης, φόβος δημόσιας ομιλίας ή φόβος για τα ασανσέρ, που είναι στην ουσία μία μορφή φόβου για κλειστούς χώρους (κλειστοφοβία).
  • Υπάρχει επίσης και ο φόβος για τον εμετό ή τον πνιγμό.

 

Οι φοβίες μπορεί να εκδηλωθούν ανά πάσα στιγμή, αλλά τείνουν να εμφανίζονται στην παιδική ή εφηβική ηλικία και τα συμπτώματα είναι συχνά ισόβια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έκθεση στο αντικείμενο ή την κατάσταση που προκαλεί τον φόβο (το φοβικό ερέθισμα) μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πανικού. Το 9 % των Αμερικανών των ΗΠΑ βιώνει ετησίως μια συγκεκριμένη φοβία, σύμφωνα με το DSM-5, ενώ οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν φοβία.

Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε πολλαπλές φοβίες: τα τρία τέταρτα των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με συγκεκριμένη φοβία έχουν περισσότερες από μία και ο μέσος άνθρωπος που ταλαιπωρείτε από φοβίες έχει τρεις. Η στιγμή ανάπτυξης μιας φοβίας μπορεί μερικές φορές να εντοπιστεί σε ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως η επιβίωση από αεροπορικό δυστύχημα ή από επίθεση σκύλου. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, η προέλευση της φοβίας παραμένει άγνωστη.

Μερικοί άνθρωποι που ζουν με φοβίες αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους για να αποφύγουν τους παράγοντες που τους προκαλούν, μετακομίζοντας σε μια περιοχή όπου ορισμένα ζώα είναι σπάνια, για παράδειγμα, ή όπου δεν υπάρχει μετρό.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν ζούμε διαρκώς με τον φόβο ότι πάσχουμε από κάποια σοβαρή ασθένεια

Πώς συνδέονται οι ψυχικές διαταραχές με τις συνεχείς αισθητικές επεμβάσεις

Aγοραφοβία: Αιτίες και συμπτώματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμετωπίστε την ψυχική και συναισθηματική κόπωση με Pilates

Αθλητισμός ψυχική υγεία: Η πρακτική δίνει έμφαση στην αναπνοή, την εστίαση και την επίγνωση για να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ νου και σώματος. Η εστίαση στη χαλάρωση και η μείωση του στρες βοηθά περαιτέρω να καθαρίσει το μυαλό και να ανέβει η διάθεση.

Η επιλόχεια κατάθλιψη συνδέεται συχνά και με οικονομικά προβλήματα για τις γυναίκες

Επιλόχεια κατάθλιψη: Αυτά τα ευρήματα που συσχετίζουν την κατάθλιψη με τις οικονομικές δυσκολίες υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της επέκτασης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας για εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό χαμηλού εισοδήματος.

5 τρόποι που η θάλασσα ενισχύει την υγεία σου

Θάλασσα: Σύμφωνα με την ψυχολογία και τη μυθολογία διαφορετικών περιοχών του κόσμου, ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της ανθρωπότητας, το νερό συνδέεται με το ασυνείδητο, την προέλευση της ίδιας της ύπαρξης και με τον κύκλο ζωής-θανάτου. Μερικές θρησκείες μάλιστα το επενδύουν τελετουργικά.

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.