Ψυχική Υγεία

Φιλί: 5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: 5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Το φιλί είναι κάτι περισσότερο από μια απλή έκφραση της αγάπης κάποιου, καθώς παρέχει επίσης ποικίλα οφέλη για την υγεία. Το φιλί ενισχύει την ψυχική και σωματική υγεία, είτε μειώνει το άγχος, καταπολεμώντας τις τερηδόνες ή με τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Όταν φιλάς κάποιον, δεν δείχνεις απλώς τη στοργή σου, αλλά συμμετέχεις και σε έναν από τους πρώτους εξελικτικούς μηχανισμούς κοινωνικού δεσμού. Και ναι, το φιλί σε κάνει να νιώθεις ζωντανός καθώς διεγείρει την απελευθέρωση αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, αυξάνοντας τον καρδιακό σου ρυθμό και σε κάνει πιο εγρήγορση.

5 οφέλη του φιλιού για τη σωματική και ψυχική υγεία

Το φιλί παρέχει μερικά αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία, που υποστηρίζονται από την επιστήμη:

Σε κάνει ευτυχισμένο

Όταν φιλάτε, ο εγκέφαλός σας ενεργοποιείται να απελευθερώσει χημικές ουσίες όπως η ωκυτοκίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι, ευφορικοί και μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνες που προκαλούν στρες). Αυτή η σύνθεση από ορμόνες της ευτυχίας βοηθά να κρατήσετε υπό έλεγχο τις αλλαγές της διάθεσης και σας κάνει να αισθάνεστε χαρούμενοι.

Διαχείριση του στρες και του άγχους

Καθώς το φιλί συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει τα αισθήματα αυτοεκτίμησής σας, καθώς τα επίπεδα του στρες μειώνονται. Η επίδραση του φιλιού που μειώνει το άγχος διευκολύνει την παρακίνηση στη συμπεριφορά μας και ως εκ τούτου μειώνει το άγχος.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης

Το φιλί διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που βοηθά στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει καθώς ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται ενώ φιλάτε, διαστέλλοντας έτσι τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος και προκαλεί μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Επίσης, καθώς τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται όταν φιλάτε, τα επίπεδα χοληστερόλης πέφτουν επίσης καθώς το άγχος συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.

Καταπολεμά τις τερηδόνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Δεδομένου ότι το σάλιο εκκρίνεται όταν φιλάτε, η πλάκα στα δόντια σας που οδηγεί σε τερηδόνα ξεπλένεται. Το σάλιο βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων που προκαλούν κοιλότητα και κολλάνε στα δόντια σας. Η έκκριση σάλιου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανταλλαγή καλών βακτηρίων, εκθέτοντάς σας σε μικρόβια που ενισχύουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Βοηθά στην καύση θερμίδων και τονώνει τους μυς του προσώπου

Αν και δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε το φιλί με μια προπόνηση, το φιλί βοηθάει να κάψετε 2-3 θερμίδες ανά λεπτό. Ο μεταβολισμός σας επίσης ενισχύεται όταν φιλάτε, ενισχύοντας έτσι την καύση θερμίδων καθώς ο ρυθμός του οξυγόνου που ρέει μέσα στο σώμα σας αυξάνεται με την αύξηση του καρδιακού παλμού. Το φιλί εμπλέκει 3 έως 35 μύες του προσώπου, δίνοντας στο πρόσωπό σας μια σταθερή προπόνηση. Αυτό βοηθά στην τόνωση των μυών του προσώπου σας καθώς ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, κάνοντας το πρόσωπό σας να φαίνεται πιο σφριγηλό και νεανικό.

Εκτός από το να δείχνεις τη στοργή και την αγάπη σου, δεν είναι υπέροχο που το φιλί προσφέρει επίσης τόσο σημαντικά οφέλη για την υγεία; Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν θετικά την υγεία μας;

Γλυκάνισος 19/3: Ο ξαφνικός θάνατος του Περικλή έχει συγκλονίσει τους πάντες [trailer]

Γιατί είναι απαραίτητες οι φιλικές σχέσεις για τη ζωή μας;

Υποκατάστατα ζάχαρης που πρέπει να δοκιμάσετε στη μαγειρική σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.