Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Φιλί: 5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: 5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Το φιλί είναι κάτι περισσότερο από μια απλή έκφραση της αγάπης κάποιου, καθώς παρέχει επίσης ποικίλα οφέλη για την υγεία. Το φιλί ενισχύει την ψυχική και σωματική υγεία, είτε μειώνει το άγχος, καταπολεμώντας τις τερηδόνες ή με τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Όταν φιλάς κάποιον, δεν δείχνεις απλώς τη στοργή σου, αλλά συμμετέχεις και σε έναν από τους πρώτους εξελικτικούς μηχανισμούς κοινωνικού δεσμού. Και ναι, το φιλί σε κάνει να νιώθεις ζωντανός καθώς διεγείρει την απελευθέρωση αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, αυξάνοντας τον καρδιακό σου ρυθμό και σε κάνει πιο εγρήγορση.

5 οφέλη του φιλιού για τη σωματική και ψυχική υγεία

Το φιλί παρέχει μερικά αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία, που υποστηρίζονται από την επιστήμη:

Σε κάνει ευτυχισμένο

Όταν φιλάτε, ο εγκέφαλός σας ενεργοποιείται να απελευθερώσει χημικές ουσίες όπως η ωκυτοκίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι, ευφορικοί και μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνες που προκαλούν στρες). Αυτή η σύνθεση από ορμόνες της ευτυχίας βοηθά να κρατήσετε υπό έλεγχο τις αλλαγές της διάθεσης και σας κάνει να αισθάνεστε χαρούμενοι.

Διαχείριση του στρες και του άγχους

Καθώς το φιλί συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει τα αισθήματα αυτοεκτίμησής σας, καθώς τα επίπεδα του στρες μειώνονται. Η επίδραση του φιλιού που μειώνει το άγχος διευκολύνει την παρακίνηση στη συμπεριφορά μας και ως εκ τούτου μειώνει το άγχος.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης

Το φιλί διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που βοηθά στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει καθώς ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται ενώ φιλάτε, διαστέλλοντας έτσι τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος και προκαλεί μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Επίσης, καθώς τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται όταν φιλάτε, τα επίπεδα χοληστερόλης πέφτουν επίσης καθώς το άγχος συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.

Καταπολεμά τις τερηδόνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Δεδομένου ότι το σάλιο εκκρίνεται όταν φιλάτε, η πλάκα στα δόντια σας που οδηγεί σε τερηδόνα ξεπλένεται. Το σάλιο βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων που προκαλούν κοιλότητα και κολλάνε στα δόντια σας. Η έκκριση σάλιου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανταλλαγή καλών βακτηρίων, εκθέτοντάς σας σε μικρόβια που ενισχύουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Βοηθά στην καύση θερμίδων και τονώνει τους μυς του προσώπου

Αν και δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε το φιλί με μια προπόνηση, το φιλί βοηθάει να κάψετε 2-3 θερμίδες ανά λεπτό. Ο μεταβολισμός σας επίσης ενισχύεται όταν φιλάτε, ενισχύοντας έτσι την καύση θερμίδων καθώς ο ρυθμός του οξυγόνου που ρέει μέσα στο σώμα σας αυξάνεται με την αύξηση του καρδιακού παλμού. Το φιλί εμπλέκει 3 έως 35 μύες του προσώπου, δίνοντας στο πρόσωπό σας μια σταθερή προπόνηση. Αυτό βοηθά στην τόνωση των μυών του προσώπου σας καθώς ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, κάνοντας το πρόσωπό σας να φαίνεται πιο σφριγηλό και νεανικό.

Εκτός από το να δείχνεις τη στοργή και την αγάπη σου, δεν είναι υπέροχο που το φιλί προσφέρει επίσης τόσο σημαντικά οφέλη για την υγεία; Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν θετικά την υγεία μας;

Γλυκάνισος 19/3: Ο ξαφνικός θάνατος του Περικλή έχει συγκλονίσει τους πάντες [trailer]

Γιατί είναι απαραίτητες οι φιλικές σχέσεις για τη ζωή μας;

Υποκατάστατα ζάχαρης που πρέπει να δοκιμάσετε στη μαγειρική σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτοδεκτικότητα, η λεπτή 6η αίσθηση 

Αυτοδεκτικότητα: Όταν είμαστε συντονισμένοι με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα υποκείμενα κίνητρα και τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Αυτή η αυτογνωσία μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από παλιά πρότυπα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και να κάνουμε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους μας.

Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να συζητήσετε με τα παιδιά για να διατηρήσετε την ψυχική τους γαλήνη

Παιδιά ψυχική: Όσον αφορά τη διατήρηση της ψυχικής γαλήνης των παιδιών, υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή ή να αποφεύγονται εντελώς.

Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στην παρακολούθηση τηλεόρασης γιατί επηρεάζει την ταχύτητα γήρανσης

Μελέτη γήρανση: Ο περιορισμός του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γήρανση, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Σιωπηλό άγχος μεταξύ των παιδιών στον οδοντίατρο

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η δυνατότητα χρήσης της συσκευής σε πραγματικό χρόνο θα βοηθούσε τους επαγγελματίες να παρακολουθούν τα επίπεδα άγχους και ίσως να σταματούν για διορθωτικά μέτρα πριν από τη συνέχιση της θεραπείας. Στο πλαίσιο της οδοντιατρικής περίθαλψης, όταν πρόκειται για φόβο και πόνο, είναι σημαντικό να εργάζεστε προληπτικά με τα παιδιά και τους εφήβους», λέει η Jaldin.

Ένας στους δύο έφηβους έχει διατροφική διαταραχή λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Έφηβοι διατροφή: Η ενθάρρυνση ανοιχτών και ειλικρινών συζητήσεων σχετικά με την εικόνα του σώματος, την αυτοεκτίμηση και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αναπτύξουν μια θετική σχέση με το σώμα τους

Πώς σχετίζεται ο καρκίνος και η ψυολογία με το διορθωτικό μακιγιάζ

Καρκίνος ψυχολογία: Οι διορθωτικές τεχνικές μακιγιάζ μπορούν να βοηθήσουν τους καρκινοπαθείς να καμουφλάρουν σωματικές παρενέργειες όπως η απώλεια μαλλιών, ο αποχρωματισμός του δέρματος και οι ουλές.

Τι είναι η συνείδηση ​​και ποια επίπεδα συνείδησης έχουμε;

Συνείδηση: Εείναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση του ατόμου να γνωρίζει και να μπορεί να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις του.

Close Icon