Ψυχική Υγεία

Έλλειψη ύπνου: Διαταράσσει την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών [Μελέτη]

Έλλειψη ύπνου: Διαταράσσει την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών [Μελέτη]

Έλλειψη ύπνου: Τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο από 9 ώρες τη νύχτα μπορεί να έχουν γνωστικές δυσκολίες που σχετίζονται με τη μνήμη, τη νοημοσύνη και την ευεξία, οι οποίες επιμένουν με την πάροδο του χρόνου.

ADMAN

Τα παιδιά δημοτικού σχολείου που κοιμούνται λιγότερες από εννέα ώρες τη νύχτα έχουν σημαντικές διαφορές σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη, τη νοημοσύνη και την ευεξία σε σύγκριση με εκείνα που κοιμούνται τις συνιστώμενες εννέα έως 12 ώρες τη νύχτα, σύμφωνα με νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMSOM). Τέτοιες διαφορές συσχετίστηκαν με μεγαλύτερα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και οι παρορμητικές συμπεριφορές, σε όσα παιδιά δεν κοιμόντουσαν αρκετά. Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέθηκε επίσης με γνωστικές δυσκολίες στη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου συνιστά στα παιδιά ηλικίας έξι έως 12 ετών να κοιμούνται 9 έως 12 ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση. Μέχρι τώρα, καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει τη μακροχρόνια επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στη νευρογνωστική ανάπτυξη των προεφήβων. Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερα από 8.300 παιδιά ηλικίας εννέα έως 10 ετών που είχαν εγγραφεί στη μελέτη Γνωστικής Ανάπτυξης Εγκεφάλου Εφήβων (ABCD). Εξέτασαν εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, ιατρικά αρχεία και έρευνες που ολοκληρώθηκαν από τους συμμετέχοντες και τους γονείς τους κατά τη στιγμή της εγγραφής τους και σε μια διετή επίσκεψη παρακολούθησης στην ηλικία των 11 έως 12 ετών. Χρηματοδοτούμενη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η μελέτη ABCD είναι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη μελέτη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία του παιδιού στις Η.Π.Α.

«Βρήκαμε ότι τα παιδιά που είχαν ανεπαρκή ύπνο, λιγότερο από εννέα ώρες τη νύχτα, στην αρχή της μελέτης είχαν λιγότερη φαιά ουσία ή μικρότερο όγκο σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της προσοχής, της μνήμης και της αναστολής σε σύγκριση με εκείνα με υγείες συνήθειες ύπνου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ze Wang, Ph.D., Καθηγητής Διαγνωστικής Ακτινολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής στο UMSOM. «Αυτές οι διαφορές παρέμειναν μετά από δύο χρόνια, ένα ανησυχητικό εύρημα που υποδηλώνει μακροπρόθεσμη βλάβη για όσους δεν κοιμούνται αρκετά». Είναι ένα από τα πρώτα ευρήματα που καταδεικνύουν την πιθανή μακροπρόθεσμη επίδραση της έλλειψης ύπνου στη νευρογνωστική ανάπτυξη των παιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κακή ποιότητα ύπνου οδηγεί σε λιπώδη νόσο ήπατος

Tips που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο γρήγορα

Η πάθηση που σχετίζεται με τα συχνά μεσημεριανά naps

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χριστούγεννα: 2/3 των ενηλίκων θα πουν ότι είναι «καλά» ακόμα κι αν δεν είναι

Χριστούγεννα: Ένας στους τρεις Βρετανούς είναι πιο πιθανό να παλέψει με την ψυχική του ευεξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, όμως οι περισσότεροι δεν το παραδέχονται.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τις επιδράσεις της ορμόνης στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα κατάθλιψης.

Η προεκλογική περίοδος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, θέτοντας τους πληθυσμούς σε κίνδυνο

Για τον Smith, όλα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι το άγχος στη ζωή μας είτε προέρχεται από μια πολιτική εκστρατεία είτε από τις ανησυχίες για την πληρωμή των λογαριασμών επηρεάζει τελικά την υγεία.

Το χαμηλό έως μέτριο στρες κάνει καλό, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Νέων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια

"Πρέπει να έχεις τους σωστούς πόρους για να ενισχυθείς από τις αντιξοότητες και το στρες", δήλωσε ο Oshri. "Για ορισμένους ανθρώπους, το να εκτίθενται σε αντιξοότητες είναι κάτι καλό. Αλλά για άλλους, ίσως όχι". "Είναι πιθανό να μπορείς να αντέξεις περισσότερο στρες αν έχεις μια υποστηρικτική κοινότητα ή οικογένεια". Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychologia.

Κάντε τη σχέση από απόσταση να πετύχει!

Σχέση: Η αλήθεια είναι ότι με λίγη δουλειά, οι σχέσεις εξ αποστάσεως μπορούν να επιβιώσουν στη δοκιμασία του χρόνου και μπορούν να είναι εξίσου ανταποδοτικές με τις τυπικές διαπροσωπικές σχέσεις.