Επιστημονικά Νέα

Λιπώδης νόσος ήπατος: Άτομα με κακή ποιότητα ύπνου σε υψηλότερο κίνδυνο

Λιπώδης νόσος ήπατος: Άτομα με κακή ποιότητα ύπνου σε υψηλότερο κίνδυνο

Λιπώδης νόσος ήπατος: Τα άτομα με κακό ύπνο τη νύχτα και παρατεταμένο μεσημεριανό ύπνο έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λιπώδη νόσο του ήπατος.

Άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής και ανθυγιεινές συμπεριφορές ύπνου μπορούν να αναπτύξουν λιπώδη ηπατική νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Η λιπώδης ηπατική νόσος είναι η κορυφαία χρόνια ηπατική νόσος παγκοσμίως, επηρεάζοντας περίπου το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού. Αυτός ο τύπος ηπατικής νόσου τροφοδοτείται από μεταβολικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

Η λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική νόσο τελικού σταδίου, αποτελώντας σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία στην κοινωνία. “Τα άτομα με κακό ύπνο τη νύχτα και παρατεταμένο μεσημεριανό ύπνο έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λιπώδη νόσο του ήπατος”, δήλωσε ο Yan Liu, Ph.D., του βασικού εργαστηρίου Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας της Επαρχίας Guangdong και του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στο Guangzhou της Κίνας. “Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι μια μέτρια βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου σχετιζόταν με 29% μείωση του κινδύνου για λιπώδη ηπατική νόσο”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν συμπεριφορές ύπνου που αναφέρθηκαν μόνοι τους από 5.011 Κινέζους ενήλικες με λιπώδη ηπατική νόσο και διαπίστωσαν ότι ο αργός ύπνος, το ροχαλητό και ο μεσημεριανός ύπνος για περισσότερα από 30 λεπτά συσχετίστηκαν σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου. Μια μέτρια βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου οδήγησε σε μείωση κατά 29% του κινδύνου λιπώδους ηπατικής νόσου. Τα άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής και κεντρική παχυσαρκία παρουσίασαν πιο εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις από την κακή ποιότητα ύπνου από άλλα.

“Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία ότι ακόμη και μια μέτρια βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο για λιπώδη ηπατική νόσο, ειδικά σε εκείνους με ανθυγιεινό τρόπο ζωής”, είπε ο Liu. “Δεδομένου ότι μεγάλα ποσοστά ατόμων που υποφέρουν από κακή ποιότητα ύπνου υποδιαγιγνώσκονται και υποβάλλονται σε θεραπεία, η μελέτη μας απαιτεί περισσότερη έρευνα σε αυτό το πεδίο και στρατηγικές για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που ενισχύουν την υγεία των νεφρών σας [Μελέτη]

28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

Βρέθηκαν 2 ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Νέος προγνωστικός παράγοντας για το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ στην πρώιμη ενήλικη ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πολλές εκδηλώσεις της μακράς COVID

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πιθανότητα ότι οι μηχανισμοί της μακράς COVID μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων με βάση μια συλλογή βασικών παραγόντων κινδύνου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι μελέτες κλινικής έρευνας, όπως η " Έρευνα της COVID για την ενίσχυση της ανάκαμψης (RECOVER)" του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας NIH, θα πρέπει πιθανώς να καθορίσουν υπο-ομάδες στις προσπάθειές τους να προσδιορίσουν υποψήφια θεραπευτικά μέσα.

Ο ρόλος των θρησκευτικών ιδρυμάτων στην προώθηση της καλής υγείας

Μελέτη: Τα θρησκευτικά ιδρύματα μπορούν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν υγιή την αρτηριακή πίεση και να αποφύγουν την υπέρταση μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης.

Οι επικαιροποιημένες διμερείς ενισχύσεις είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από Omicron

"Η αυξημένη αποτελεσματικότητα που διαπιστώθηκε σε αυτή τη μελέτη καταδεικνύει γιατί είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να προστατεύονται με το επικαιροποιημένο αναμνηστικό, ακόμη και αν είχαν ήδη λάβει την αρχική αναμνηστική δόση", λέει ο Δρ Ζακ Μουρ, επιδημιολόγος της Πολιτείας στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Βόρειας Καρολίνας.

Αυξάνουν ορισμένες δουλειές τον κίνδυνο απώλειας εγκυμοσύνης μιας γυναίκας;

"Τα καλά νέα είναι ότι το Υπουργείο Απασχόλησης και Εργασίας της Νότιας Κορέας αναθεωρεί τώρα τον νόμο περί ασφάλισης αποζημίωσης για εργατικά ατυχήματα ώστε να καλύπτει όλες τις εκβάσεις αποβολών σε έγκυες εργαζόμενες. Η μελέτη μας συνέβαλε στην τροποποίηση αυτού του νόμου, καθώς παρουσιάσαμε την επίδραση του επαγγελματικού περιβάλλοντος στις ανεπιθύμητες εκβάσεις της εγκυμοσύνης", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Jung-won Yoon, MD, του Εθνικού Ιατρικού Κέντρου της Σεούλ.

Έρευνα ανακάλυψε την επιμήκυνση ζωής μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους

Προσδόκιμο ζωής: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους θα μπορούσε να θέσει την υγεία και τη μακροζωία αυτού του ατόμου σε διαφορετικό δρόμο.