Ψυχική Υγεία

Εξουθένωση διακοπών: Τρεις τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανακάμψετε

Εξουθένωση διακοπών: Τρεις τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανακάμψετε

Εξουθένωση διακοπών: Όσο απολαυστικά και αν είναι όλα τα πάρτι και οι γιορτές, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι αισθάνονται κάπως κουρασμένοι όταν οι διακοπές έρχονται και παρέρχονται. Αυτό το συναίσθημα έχει ονομαστεί ακόμη και «εορταστική εξουθένωση».

Αν και τα Χριστούγεννα διαρκούν μόνο λίγες μέρες κάθε χρόνο, πολλοί από εμάς αφιερώνουμε μήνες προγραμματίζοντας για αυτά. Αλλά όσο απολαυστικά και αν είναι όλα τα πάρτι και οι γιορτές, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι αισθάνονται κάπως κουρασμένοι όταν οι διακοπές έρχονται και παρέρχονται. Αυτό το συναίσθημα έχει ονομαστεί ακόμη και «εορταστική εξουθένωση». Να γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακάμψετε μετά το τέλος των διακοπών.

Τρόποι για να γλιτώσετε την «εορταστική εξουθένωση»

1. Αναπόληση. Ένας τρόπος για να μειώσετε τον αρνητικό αντίκτυπο του στρες είναι να βιώσετε θετικά συναισθήματα. Η αναπόληση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια νέα προοπτική για τις εμπειρίες σας, κάτι που σας βοηθά να δείτε τη ζωή σας με πιο ισορροπημένο τρόπο.

Μπορείτε να κάνετε αυτή τη δραστηριότητα μόνοι σας ή, ακόμα καλύτερα, με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αναπολήστε τις καλές στιγμές χρησιμοποιώντας προτροπές όπως φωτογραφίες. Συζητήστε τα με την οικογένεια και τους φίλους σας. Εάν είστε μόνοι σας, κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε τις αναμνήσεις σας προσεκτικά ή γράψτε τις. Όσο περισσότερη προσπάθεια καταβάλλετε σε αυτή τη δραστηριότητα, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματά σας. Προσπαθώντας να ξαναζήσετε τα θετικά συναισθήματα που είχατε κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών θα σας βοηθήσει να υπενθυμίσετε στο σώμα σας πώς είναι να νιώθετε καλά.

2. Ακούστε μουσική. Αν δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και μετά από πολλές ώρες ύπνου μετά την περίοδο των διακοπών, προσπαθήστε να φέρετε περισσότερη μουσική στη ζωή σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν πάτε για ύπνο. Η μουσική σχετίζεται με τη μείωση του στρες και η μείωση του στρες θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εξουθένωσης.

Μπορεί να είναι οποιαδήποτε μουσική σας αρέσει, αρκεί να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα. Θέλετε να μεγιστοποιήσετε τη θετική επίδραση της μουσικής, να την ακούτε όλη την ημέρα ή να δοκιμάσετε να χορέψετε μαζί της—είτε μόνοι σας είτε με αγαπημένα πρόσωπα.

3. Φανταστείτε μια καλή μέρα. Για την επόμενη εβδομάδα, πριν πάτε για ύπνο, προσπαθήστε να φανταστείτε ζωντανά τέσσερα θετικά γεγονότα που θα μπορούσαν να σας συμβούν την επόμενη μέρα. Μπορεί να είναι τόσο απλά όσο να λαμβάνετε ένα μήνυμα από κάποιον που σας ενδιαφέρει, να πάτε μια βόλτα ή να κάνετε ένα από τα αγαπημένα σας πράγματα.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε όλες τις αισθήσεις σας όταν το φαντάζεστε αυτό – τότε μόλις είστε έτοιμοι, πηγαίνετε για ύπνο. Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει να έχετε έναν καλό ύπνο—και ο ύπνος είναι σημαντικός για να σας βοηθήσει να ξαναχτίσετε όλους τους εξαντλημένους πόρους σας και να ανακάμψετε από την εξάντληση μετά την εορταστική περίοδο.

Αν και τα Χριστούγεννα μπορεί σίγουρα να είναι μια αγχωτική περίοδος για πολλούς από εμάς, το να θυμόμαστε γιατί επιλέγουμε να γιορτάσουμε με φίλους και οικογένεια μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε κάθε άγχος και εξάντληση που μπορεί να βιώνουμε τώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εξουθένωση χτυπά την πόρτα των Βρετανών πριν τις γιορτές

Προϊόντα που βλάπτουν την ψυχική υγεία των παιδιών

Το ψυχολογικό φαινόμενο πίσω από την "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"

Κρατήστε την μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανή!

Πρέπει να πάτε άρρωστος σε ένα πάρτι; Πώς να πλοηγηθείτε στα ταξίδια, στις οικογενειακές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της τριπλής επιδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.