Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Κατοικίδια: Εξαιρετικά θετική η επίδραση των κατοικιδίων στην ψυχική μας υγεία

Κατοικίδια: Εξαιρετικά θετική η επίδραση των κατοικιδίων στην ψυχική μας υγεία

Κατοικίδια: Μεταξύ των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων, μια ισχυρή πλειοψηφία (86%) είπε ότι τα κατοικίδιά τους έχουν ως επί το πλείστον θετικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

Τα ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της μηνιαίας δημοσκόπησης Healthy Minds της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA) είναι ξεκάθαρα: εκτός από το να νιώθουν μέλη της οικογένειας, τα κατοικίδια των Αμερικανών προσφέρουν πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία. Μεταξύ των ερωτηθέντων στην έρευνα, οι μισοί (50%) δήλωσαν ότι είχαν σκύλους, το 35% είπαν ότι είχαν γάτες και το ένα τρίτο (31%) δήλωσε ότι δεν είχε κανένα κατοικίδιο στο σπίτι. Περίπου το 3% αναγνώρισε άλλα κατοικίδια, όπως ψάρια, πουλιά, χελώνες και άλλα.

Μεταξύ των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων, μια ισχυρή πλειοψηφία (86%) είπε ότι τα κατοικίδιά τους έχουν ως επί το πλείστον θετικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία. Οι ιδιοκτήτες σκύλων (87%) και οι ιδιοκτήτες γατών (86%) ήταν εξίσου πιθανό να το πουν, ενώ άλλοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων (62%) ήταν λιγότερο πιθανό. Η μεγάλη πλειοψηφία (88%) των ιδιοκτητών κατοικίδιων δήλωσαν ότι θεωρούν τα κατοικίδιά τους μέρος της οικογένειάς τους. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το Morning Consult 10–12 Φεβρουαρίου 2023, σε δείγμα 2.200 ενηλίκων, με περιθώριο σφάλματος συν ή πλην δύο ποσοστιαίες μονάδες.

«Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο στους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους», δήλωσε η Πρόεδρος της APA Rebecca Brendel, M.D. «Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ξεκάθαρα ότι οι σχέσεις μας με τα κατοικίδιά μας μπορούν να έχουν αξιοσημείωτα οφέλη για τη συνολική ψυχική μας υγεία». Όσοι είπαν ότι τα κατοικίδιά τους επηρεάζουν θετικά την ψυχική τους υγεία ανέφεραν πολλά βασικά οφέλη, όπως:

  • Βοηθούν στη μείωση του στρες και του άγχους (69%).
  • Παρέχουν αγάπη και υποστήριξη άνευ όρων (69%).
  • Προσφέρουν συντροφικότητα (69%).
  • Παρέχουν μια ηρεμιστική παρουσία (66%).
  • Είναι αληθινοί φίλοι (63%).

Οι ιδιοκτήτες γατών ήταν πιο πιθανό από τους ιδιοκτήτες σκύλων να πουν ότι τα κατοικίδια τους προσφέρουν συντροφιά, παρέχουν μια ηρεμιστική παρουσία και βοηθούν στη μείωση του στρες και του άγχους. Οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τους ιδιοκτήτες γατών να πουν ότι το κατοικίδιό τους τους ενθαρρύνει να είναι σωματικά δραστήριοι. Όταν ρωτήθηκαν πόσο ανησυχούσαν για διάφορους στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με τα κατοικίδια, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ανησυχούσαν περισσότερο:

  • για τη γήρανση ή το θάνατο των κατοικίδιων τους (71%),
  • και για την κατάσταση της υγείας των κατοικίδιων τους (66%).
  • για τις διευθετήσεις κατά τα ταξίδια (56%),
  • και για τα έξοδα που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη (58%).

Οι μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων είπαν ότι το πιο πιθανό ήταν να μην το έχουν επειδή δεν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά (29%) ή ότι δεν είχαν χρόνο να φροντίσουν ένα κατοικίδιο (22%). Περίπου το 11% θρηνούσε ένα νεκρό κατοικίδιο. «Τα οφέλη της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων σε πολλούς Αμερικανούς φαίνεται να υπερτερούν των στρεσογόνων παραγόντων», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Ιατρικός Διευθυντής της APA, Saul Levin, M.D. «Αν τα κατοικίδια δεν είναι μια επιλογή για την οικογένειά σας, αλλά αναζητάτε αυτή τη σύνδεση, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για εθελοντισμό με ζώα που μπορεί επίσης να ωφελήσουν τη ζωή σας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

11 Tips για να βελτιώσεις την ψυχολογία σου

Τα κατοικίδια δημιουργούν θετικές αλλαγές για τους ηλικιωμένους

Πώς οι σκύλοι βοηθούν τη θεραπεία ψυχικής υγείας;

Τα οφέλη των κατοικίδιων στην καθημερινή μας διάθεση και στο προσδόκιμο ζωής μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σε ένα έτος εκλογών, η πλειοψηφία (54%) των Αμερικανών δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και περίπου το ένα πέμπτο (21%) δήλωσε ότι ήταν «πολύ ανήσυχο» για την απάντηση της κυβέρνησης .

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Γιατί οι πάροχοι φροντίδας ψυχικής υγείας αποφασίζουν να ασκηθούν σε αγροτικές κοινότητες

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι παρεμβάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση των κατοίκων της υπαίθρου να εισέλθουν στο επάγγελμα ψυχικής υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των οδών εκπαίδευσης, κατάρτισης και αδειοδότησης και στην προσαρμογή των στρατηγικών πρόσληψης στα συγκεκριμένα κίνητρα διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων.

Close Icon