Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Κατοικίδια: Δημιουργούν θετικές αλλαγές για τους ηλικιωμένους

Κατοικίδια: Δημιουργούν θετικές αλλαγές για τους ηλικιωμένους

Κατοικίδια: Οι ηλικιωμένοι σε ιδρυματική φροντίδα χρειάζονται και αξίζουν ένα υποστηρικτικό, υγιές περιβάλλον και τα κατοικίδια μπορούν να το προσφέρουν αυτό.

Γούνινα, με πτερύγια ή φτερωτά, τα οικογενειακά μας κατοικίδια διατίθενται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Όμως, ενώ αυτά τα φιλικά πρόσωπα μας κρατούν συντροφιά στο σπίτι, είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία για τους ανθρώπους που φροντίζουν ηλικιωμένους – πολλοί από τους οποίους πρέπει να εγκαταλείψουν το αγαπημένο τους κατοικίδιο ως προϋπόθεση εισόδου. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας ζητούν από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να αναθέσει οικονομική υποστήριξη σε κατοικίδια ζώα σε φροντίδα ηλικιωμένων για να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας χιλιάδων κατοίκων.

Η κλήση ακολουθεί την έρευνα της UniSA που διερευνά ένα πρακτικό μοντέλο φιλοξενίας ζώων συντροφιάς σε φροντίδα ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένων των ανάδοχων ζώων και των προσωπικών κατοικίδιων. Η ερευνήτρια και επικεφαλής του προγράμματος της UniSA, Δρ. Janette Young, λέει ότι δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τα οφέλη για την υγεία των σχέσεων ανθρώπου-ζώου, ιδιαίτερα για αδύναμους, ηλικιωμένους ανθρώπους σε φροντίδα ηλικιωμένων. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Αυστραλοί αγαπούν τα κατοικίδιά τους. Στην πραγματικότητα, έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων στον κόσμο”, λέει ο Δρ Γιανγκ.

“Το υπέροχο με τα κατοικίδια είναι ότι μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και υγιείς. Και μπορούν να το κάνουν αυτό με διάφορους τρόπους: τα πηγαίνουμε βόλτες και παίζουμε μαζί τους, ώστε να μας βοηθούν να παραμείνουμε δραστήριοι, τα ταΐζουμε και τα φροντίζουμε. έτσι μας δίνουν σκοπό· αλλά το πιο σημαντικό, είναι πάντα εκεί για να μας προσφέρουν άνευ όρων αγάπη και συντροφικότητα. Όμως, καθώς μεγαλώνουμε, η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων μειώνεται, όπως και αυτά τα οφέλη. Ένα από τα πιο παραγνωρισμένα ζητήματα της γήρανσης είναι η στέρηση αφής. Τα κατοικίδια είναι εκεί για να τα χαϊδέψετε και να τα αγκαλιάσετε και μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε κάποιον όταν αισθάνεται λυπημένος ή πεσμένος.

“Οι ηλικιωμένοι σε ιδρυματική φροντίδα χρειάζονται και αξίζουν ένα υποστηρικτικό, υγιές περιβάλλον. Αυτή είναι μια ηθική επιταγή. Ωστόσο, πολύ συχνά έχουμε δει το σύστημα να σπάει υπό πίεση. Η ομάδα μας εργάζεται πάνω σε τρόπους με τους οποίους οι ηλικιωμένοι μπορούν να διατηρήσουν τις σχέσεις ανθρώπου-ζώου καθώς γερνούν, και ένα από τα έργα που ερευνούμε είναι οι γάτες που ζουν σε κατοικίες. Η πρόθεση είναι δύο ενήλικες γάτες να ζουν ανάμεσα στους κατοίκους σε μια ειδική πτέρυγα μιας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων και να τις φροντίζει μια επιλεγμένη ομάδα εκπαιδευμένου προσωπικού και εθελοντών.

“Ζώντας με τους κατοίκους, οι γάτες θα βοηθούσαν να απαλύνουν τη μοναξιά των κατοίκων, καθώς και να ανακουφίσουν το άγχος, το άγχος και την κατάθλιψη. Θα ήταν εκεί για να χαϊδέψουν, να μιλήσουν, να φροντίσουν και να αγαπήσουν και να προσφέρουν αυτό το ιδιαίτερο αίσθηση συντροφικότητας».
Η Βασιλική Επιτροπή για την ποιότητα και την ασφάλεια της φροντίδας ηλικιωμένων διαπίστωσε ότι η βιομηχανία φροντίδας ηλικιωμένων χαρακτηριζόταν από έλλειψη καινοτομίας και δεν χτίστηκε γύρω από τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι θα βοηθούσε.”

Σύμφωνα με το Pet Friendly Aged Care, μόνο το 18% των εγκαταστάσεων φροντίδας ηλικιωμένων στην Αυστραλία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους κατοίκους να κρατήσουν ένα κατοικίδιο. Καινοτομίες όπως το έργο της UniSA «γάτες σε φροντίδα ηλικιωμένων» μπορούν να υποστηρίξουν τις συναισθηματικές ανάγκες των ατόμων που φροντίζουν. Ο Δρ. Γιανγκ λέει ότι το σχέδιό της αναζητά επί του παρόντος εταίρους οικιακής φροντίδας για να εξερευνήσουν ευκαιρίες εντός της κατοικίας. “Βρισκόμαστε ακριβώς στον γκρεμό της πραγματοποίησης σημαντικών αλλαγών στη φροντίδα ηλικιωμένων που θα μπορούσαν να αλλάξουν θετικά την καθημερινή ζωή των κατοίκων”, λέει ο Δρ Γιανγκ.

Portrait of happy senior couple with dog sitting on couch enjoying family weekend at home in retirement

“Όπως οι εγκαταστάσεις άσκησης έχουν γίνει βασικό μέρος των εγκαταστάσεων φροντίδας ηλικιωμένων – και αποδεδειγμένα ενισχύουν τις κινητικές ικανότητες και την ευεξία – έτσι και τα κατοικίδια πρέπει να θεωρούνται απαραίτητο μέρος της φροντίδας ηλικιωμένων. Δεν είναι πλέον αρκετά καλό για τους ανθρώπους απλώς να ζουν περισσότερο. Πρέπει να είναι σίγουροι για χαρούμενα, υγιή και ουσιαστικά μεγαλύτερα χρόνια, και για τους ηλικιωμένους που αγαπούν τα κατοικίδια, αυτό σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 Ομαδικές δραστηριότητες αυτοφροντίδας

Πώς οι σκύλοι βοηθούν τη θεραπεία ψυχικής υγείας;

Τα οφέλη των κατοικίδιων στην καθημερινή μας διάθεση και στο προσδόκιμο ζωής μας

Τροφές στο γιορτινό τραπέζι που είναι τοξικές για τα κατοικίδιά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aloe Vera: Φυσική θεραπεία για τους καλοκαιρινούς "κινδύνους"

Η αλόη βέρα είναι ίσως περισσότερο γνωστή για την ικανότητά της να καταπραΰνει το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. Το δροσιστικό τζελ βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας ενώ ενυδατώνει το δέρμα για να προωθήσει την επούλωση.

10 tips από ειδικούς για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου

Χρόνιος πόνος άσκηση: Ενώ κάθε εμπειρία χρόνιου πόνου είναι μοναδική και δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την ανακούφιση του πόνου, η προσθήκη του σωστού είδους κίνησης στην ημέρα σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Close Icon