Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Δύσκολες σχέσεις: Η φυγή είναι μονόδρομος;

Δύσκολες σχέσεις: Η φυγή είναι μονόδρομος;

Δύσκολες σχέσεις: Η προσέγγιση αυτή προτείνεται ως ενδιάμεσο βήμα πριν προβείτε στην τελική σας φυγή. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφήσετε μια κακή κατάσταση ή να κρατήσετε μακριά άτομα που θα μπορούσαν να σας βλάψουν.

Εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε τη συμπεριφορά ενός αγαπημένου σας προσώπου, μπορεί να εξοργιστείτε τόσο που δεν βλέπετε άλλη διέξοδο από το να φύγετε. Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος. Μπορείτε να εξασκηθείτε στην αποστασιοποίηση με αγάπη. Μπορεί να είναι δύσκολο να δεις ένα αγαπημένο πρόσωπο να υποφέρει. Ίσως έχετε ένα μέλος της οικογένειας που παλεύει με έναν εθισμό στα οπιούχα. Μπορεί να ζείτε με φόβο για την ευημερία αυτού του ατόμου. Μπορείτε να δώσετε συμβουλές. Μπορεί να προσπαθήσετε να τα μαλώσετε, να τα ελέγξετε ή να τα διορθώσετε…τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί. Καταλήγετε να αισθάνεστε απελπισμένοι, λυπημένοι και θυμωμένοι.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφήσετε μια κακή κατάσταση ή να κρατήσετε μακριά άτομα που θα μπορούσαν να σας βλάψουν. Ωστόσο, η παρακάτω προσέγγιση προτείνεται ως ενδιάμεσο βήμα πριν προβείτε στην τελική σας φυγή. Κάνοντας αυτά τα πράγματα, μπορεί να είστε σε θέση να παραμείνετε ανοιχτοί στο αγαπημένο σας πρόσωπο, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δική σας ψυχική ηρεμία και γαλήνη.

  • Βήμα 1. Μην κάνετε πρόβλημά σας το πρόβλημα του άλλου. Αποδεχτείτε ότι κάθε άτομο έχει το δικό του ταξίδι στη ζωή, τις δικές του δοκιμασίες και δοκιμασίες. Μερικές φορές, οι δύσκολες εμπειρίες και ο πόνος μπορεί να είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι, και μερικές φορές είναι πιο γρήγορες από κάθε βαθμό πειστικότητας. Αναπολώ τις δικές μου οδυνηρές εμπειρίες. Υπήρχαν μεγαλύτεροι και σοφότεροι άνθρωποι που με προειδοποιούσαν για το σκοτάδι στο οποίο πήγαινα, αλλά όπως πολλοί νέοι, δεν μπορούσα να τους ακούσω. Έπρεπε να μάθω μόνος μου. Και σίγουρα δεν θα ήμουν ψυχολόγος που θα έγραφα αυτή την ανάρτηση αν δεν τα είχα περάσει. Λοιπόν, προτού αφιερώσετε πολύ χρόνο προσπαθώντας να διορθώσετε ένα άλλο άτομο, απλώς αναρωτηθείτε: «Ποιος είμαι εγώ για να του αφαιρέσω τον πόνο ή να του κλέψω την εμπειρία του;»
  • Βήμα 2. Μάθετε να διαχωρίζετε τα συναισθήματά σας από αυτά του αγαπημένου σας προσώπου. Γνωρίστε τον εαυτό σας αρκετά καλά για να μπορείτε να δείτε εάν αντιδράτε στις δικές σας ανεκπλήρωτες ανάγκες για αποδοχή και επιτυχία στη ζωή όταν βλέπετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση. Επίσης, να γνωρίζετε πότε το άτομο σας προβάλλει τα συναισθήματά του πάνω σας (π.χ. είναι θυμωμένο και έτσι σας έρχεται μέχρι να θυμώσετε, τώρα κρατάτε τα συναισθήματά του).
  • Βήμα 3. Αποδεχτείτε ότι καμία σχέση δεν είναι μόνιμη. Όλοι είναι δανεικοί και όλες οι σχέσεις κάποτε θα τελειώσουν. Αγκαλιάστε την κοινή εμπειρία για αυτό που είναι και, στη συνέχεια, αφήστε το άλλο άτομο στο μυαλό σας (αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγετε σωματικά). Ανάλογα με τις πεποιθήσεις σας, μπορεί να «τα δώσετε στον Θεό» ή να τα παραδώσετε στο πνεύμα του Σύμπαντος ή να αφήσετε τη φύση να ακολουθήσει την πορεία της. Το κλειδί είναι ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το αποτέλεσμα.
  • Βήμα 4. Όχι επιδιόρθωση ή παροχή αυτόκλητων συμβουλών. Κατανοήστε ότι μπορείτε να δώσετε συμβουλές σε κάποιον, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είστε εσείς που θα πρέπει να υποστείτε τις συνέπειες από τη λήψη αυτής της συμβουλής. Εάν το άτομό σας έχει τη συνήθεια να ζητά συμβουλές και στη συνέχεια να αφιερώνει την επόμενη μισή ώρα παραπονούμενος για το πώς τίποτα από όσα προτείνετε δεν θα λειτουργήσει, τότε μπορείτε να αποφύγετε τη συμβουλή ακόμα και όταν σας το ζητήσει. Θα μπορούσατε να ρωτήσετε: «Θέλετε πραγματικά τη συμβουλή μου; Δεν φαίνεται ότι βρίσκεστε σε ένα χώρο όπου μπορείτε πραγματικά να το λάβετε».

  • Βήμα 5. Σταματήστε να προσπαθείτε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας από αυτό το άτομο. Πάρτε ό,τι έχουν να προσφέρουν, αλλά μην ζητήσετε περισσότερα, διαφορετικά θα καταλήξετε να αισθάνεστε άδειοι και πικραμένοι. Μερικοί φίλοι και αγαπημένα πρόσωπα βρίσκονται ακριβώς σε ένα σημείο της ζωής που δεν έχουν τόσα πολλά να μας προσφέρουν. Αν πιστεύουμε ότι μας οφείλουμε μια συγκεκριμένη στοργή και συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τη πάρουμε από αυτούς, θα καταλήξουμε να νιώθουμε λυπημένοι και πληγωμένοι. Η αλήθεια είναι ότι «απλά είναι χάλια» που δεν καλύπτετε τις ανάγκες σας. Αποδεχτείτε το και προσπαθήστε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
  • Βήμα 6. Θέστε ξεκάθαρα όρια και μείνετε δίπλα τους. Η αγάπη μπορεί να είναι άνευ όρων, αλλά δεν είναι λογικό να αποδεχόμαστε τη συμπεριφορά κάποιου άλλου χωρίς όρους. Θυμηθείτε, ένα όριο είναι αυτό που είστε διατεθειμένοι να δεχτείτε ή όχι σε σχέση με εσάς και τον χώρο σας. Το όριο δεν είναι να ελέγχετε ή να μην λέτε στο άλλο άτομο τι να κάνει όταν είναι μακριά σας και δεν επηρεάζει το χώρο σας. Μόλις βάλετε ένα όριο, δεν υπάρχει λόγος να θυμώνετε προσπαθώντας να το υπερασπιστείτε. Εάν ένα άτομο παραβιάζει τα όριά σας, τότε έχει επιλέξει τη συνέπεια (όπως δεν μπορεί να έρθει ή πρέπει να φύγει από το σπίτι σας).
  • Βήμα 7. Φροντίστε τον δικό σας σκοπό και νόημα ζωής ανεξάρτητα από το αγαπημένο σας πρόσωπο. Είστε ένα άξιο άτομο που χρειάζεται αγάπη και σκοπό. Αν θυσιάσετε το δικό σας πνεύμα προσπαθώντας να σώσετε έναν άλλο, τότε στο τέλος δεν θα σας μεινει τιποτα να δωσετε. Εάν ξοδεύετε όλο τον χρόνο σας σκεπτόμενος το άλλο άτομο και το θέμα και τον αντίκτυπό του πάνω σας, τότε δεν σκέφτεστε τις δικές σας φιλοδοξίες και όνειρα στη ζωή.

Εάν δοκιμάσετε αυτά τα βήματα και εξακολουθείτε να καταναλώνεστε και δεν μπορείτε να βρείτε συναισθηματική ισορροπία ή γαλήνη στο μυαλό σας, τότε ίσως είναι καιρός να αφήσετε την σχέση με αγάπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η αγάπη πονάει: Μπορεί να οικοδομηθεί μια υγιής σχέση έτσι;

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν  ότι ένα εγωϊστικό άτομο είναι αρκετό για να καταστρέψει τη σχέση

Νιώθετε ότι μισείτε τους πάντες; Μάθετε το λόγο!

Οι σταθερές κοινωνικές σχέσεις ευνοούν την ευημερία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ξεπεράσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις;

Περιοριστικές πεποιθήσεις: Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι περιορισμοί που επιβάλλονται από τον εαυτό τους που εμποδίζουν την προσωπική ανάπτυξη και επιτυχία. Συχνά προέρχονται από προηγούμενες εμπειρίες, πολιτιστικούς όρους

Διαχείριση της συνεχούς σύγκρισης και η πορεία προς την αυτοϊκανοποίηση

Σύγκριση αντιμετώπιση: Η σύγκριση είναι μια φυσική ανθρώπινη τάση, αλλά συχνά οδηγεί σε αισθήματα ανεπάρκειας και δυστυχίας. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι επιμελημένες εικόνες επιτυχίας

Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων που ζουν με διαβήτη τύπου 1

"Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη υποστήριξης των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1, προσοχής για σημάδια προβλημάτων ψυχικής υγείας και παροχής έγκαιρης, εξειδικευμένης βοήθειας που μπορεί να είναι δυνατό να βοηθήσει αυτά τα παιδιά νωρίς, πριν αυτά τα προβλήματα ριζώσουν πλήρως».

Στρατηγικές για τις συναισθηματικές και πρακτικές προκλήσεις της υπογονιμότητας

Υπογονιμότητα πρακτικές: Ο αγώνας με τη υπογονιμότητα είναι μια βαθιά προσωπική και συχνά συντριπτική εμπειρία που επηρεάζει άτομα και ζευγάρια με βαθύ τρόπο. Μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συναισθημάτων, όπως λύπη, απογοήτευση, ενοχή, ακόμα και μια αίσθηση απομόνωσης.

Ψυχιατρικό φαινόμενο που εμφανίζεται σε αυτή την Ιερή Πόλη

Σύνδρομο Ιερουσαλήμ: Το σύνδρομο της Ιερουσαλήμ είναι μια σπάνια ψυχιατρική κατάσταση όπου τα άτομα που επισκέπτονται ή διαμένουν στην Ιερουσαλήμ βιώνουν έντονες θρησκευτικές αυταπάτες ή εμμονές.

Close Icon