Ψυχική Υγεία

Ψυχική νόσος σχέσεις: Πώς μπορεί μια ψυχική ασθένεια να επηρεάσει τις σχέσεις μας

Ψυχική νόσος σχέσεις: Πώς μπορεί μια ψυχική ασθένεια να επηρεάσει τις σχέσεις μας

Ψυχική νόσος σχέσεις: Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι όλες οι σχέσεις περνούν από διάφορες κρίσεις. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα σας έχουν αυξηθεί ή εσείς και ο σύντροφός σας χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια για την ανάπτυξη της σχέσης, μπορεί να είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς ψυχικής υγείας.

Η ψυχική ασθένεια μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των στενών σχέσεων. Ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν δισταγμό ή φόβο αποκάλυψης στον σύντροφό τους λόγω του συνεχιζόμενου στίγματος που περιβάλλει την ψυχική ασθένεια. Η επικοινωνία είναι το κλειδί για μια υγιή και αισιόδοξη σχέση. Ειδικοί μοιράζονται κάποιες συμβουλές για την διαχείριση των σχέσεών σας, ενώ ασχολούνται και με την ψυχική σας ευεξία, απαντώντας σε συχνές ερωτήσεις σας.

Οι ειδικοί απαντούν σε ερωτήματα που καίνε τους ψυχικά ασθενείς

  • Έχω μια ψυχική ασθένεια. Να το πω στον σύντροφό μου;

Οι υγιείς σχέσεις μπορεί να θετικό συστατικό για την καταπολέμηση των αρνητικών σας σκέψεων, αλλά η απόφασή σας να το αποκαλύψετε εξαρτάται από εσάς. Μερικές φορές διστάζουμε να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας με τον σύντροφό μας από φόβο μήπως τους απομακρύνουμε. Ωστόσο, μια υγιής σχέση χρειάζεται εμπιστοσύνη και επικοινωνία. Επομένως, αν δεν θέλετε να χαλάσετε αυτό που έχετε, είναι καλό να το αποκαλύψετε, ακόμα κι σας πάει καιρό. Αν στον σύντροφό σας φαίνεται δύσκολη η κατανόηση της ψυχικής ασθένειας, μπορεί να λάβει κάποιου είδους επιμόρφωση και να τη κατανοήσει καλύτερα.

  • Θα επηρεάσει η ψυχική μου ασθένεια την οικειότητα με τον σύντροφό μου;

Έχοντας μια ψυχική ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την οικειότητα με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να σας αφήσουν αδιάφορους στις σχέσεις ή το σεξ γενικά. Επίσης, οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο. Εάν παρατηρήσετε ότι το φάρμακό σας σας επηρεάζει με αυτούς τους τρόπους, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας. Η αντιμετώπιση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σας επηρεάσουν μπορεί να σας βοηθήσει την ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά με τον σύντροφό σας.

  • Εκτός από την οικειότητα, με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να επηρεαστεί μία ρομαντική σχέση, λόγω μιας ψυχικής ασθένειας;

Η ψυχική σας ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άλλες πτυχές της σχέσης σας με το σύντροφό σας. Μερικές φορές τα συμπτώματα ψυχικής υγείας σας μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε ληθαργικοί, να μη μπορείτε να εκφράσετε την ενσυναίσθησή σας ή να προκαλείτε συναισθήματα άγχους και απομόνωσης. Μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν αλληλεξάρτηση ή ακόμη και τη δυσαρέσκεια του συντρόφου σας. Καθώς αρχίζετε να αναπτύσσετε μια βαθύτερη σχέση, συνεχίστε τις συζητήσεις γύρω από την ψυχική σας ασθένεια. Η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη κατανόηση των αναγκών και των δύο μερών κατά τη διάρκεια των οξέων επεισοδίων, κι έτσι μπορείτε να αρχίσετε να θέτετε υγιή όρια και να ζητάτε βοήθεια όταν χρειάζεται.

  • Πώς μπορώ να ξέρω πότε είναι η ώρα για ατομική θεραπεία ή θεραπεία ζευγαριών;

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι όλες οι σχέσεις περνούν από διάφορες κρίσεις. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα σας έχουν αυξηθεί ή εσείς και ο σύντροφός σας χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια για την ανάπτυξη της σχέσης, μπορεί να είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς ψυχικής υγείας.

Πάψτε να θεωρείτε τα συγκεκριμένα θέματα taboo. Βοηθήστε τον εαυτό σας, αλλά και τη σχέση σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να καταλάβετε αν ο σύντροφός σας είναι αφοσιωμένος σε εσάς;

Στρατηγικές για την ενίσχυση της εικόνας σώματος των εφήβων

Η ανάγκη των ανθρώπων για δεσμούς προσκόλλησης παραμένει αναλλοίωτη για ολόκληρη τη ζωή

Τι να κάνετε εάν ο σύντροφός σας δεν έχει χρόνο για εσάς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Εξερευνώντας τα οφέλη μιας ζωηρής φαντασίας

Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις δυνατότητες της φαντασίας μας, ξεκλειδώνουμε απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη, εξερεύνηση και εκπλήρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."