Ψυχική Υγεία

Διαταραχές Ψυχικές ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι επισκέψεις για ψυχιατρική φροντίδα γυναικών μετά τον τοκετό

Διαταραχές Ψυχικές ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι επισκέψεις για ψυχιατρική φροντίδα γυναικών μετά τον τοκετό

"Οι αυξήσεις στα ποσοστά επισκέψεων ήταν πιο έντονες για άτομα 0–90 ημέρες μετά τον τοκετό, ειδικά από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020, από ό, τι για εκείνες των 91–365 ημερών μετά τον τοκετό", γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Διαταραχές Ψυχικές ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι επισκέψεις στην πρωτοβάθμια και ψυχιατρική φροντίδα για άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές χρήσης ουσιών. Οι νέες μητέρες αναζητούσαν θεραπεία ψυχικής υγείας συχνότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη, με υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται εντός τριών μηνών μετά τον τοκετό. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο CMAJ (Canadian Medical Association Journal) τη Δευτέρα προήλθαν από στοιχεία για περισσότερες από 137.000 μητέρες μετά τον τοκετό στο Οντάριο του Καναδά.

Οι ασθενείς που μελετήθηκαν ήταν κατά μέσο όρο περίπου 31 ετών. Ερευνητές που συνεργάστηκαν με το Ινστιτούτο Γυναικών Κολλεγίων του Τορόντο συνέκριναν τα ποσοστά κλινικών επισκέψεων από το 2016-2020, τα βασικά ποσοστά προ πανδημίας, με δεδομένα από τον Μάρτιο-Νοέμβριο του 2020 για να προσδιορίσουν οποιαδήποτε αύξηση.

Η ψυχική ασθένεια μετά τον τοκετό λέγεται ότι επηρεάζει έως και 1 στις 5 μητέρες, με βλάβες στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ μητέρων και μωρών που ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμες κοινωνικές, γνωστικές και συμπεριφορικές συνέπειες για τα παιδιά, καθώς και ταλαιπωρία για τη μητέρα, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Εννέα μήνες μετά την πανδημία, οι ερευνητές βρήκαν αύξηση κατά 30% στις επισκέψεις.

Μέχρι τον Νοέμβριο οι παρατηρούμενες επισκέψεις ξεπέρασαν τα αναμενόμενα ποσοστά στα 51,5 ανά 1000, σε σύγκριση με 40,9 ανά 1.000 ή αύξηση 25,9%.

Οι αυξημένες επισκέψεις παρατηρήθηκαν στην πρωτοβάθμια και ψυχιατρική περίθαλψη για άγχος, καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών, οι οποίες επιμένουν έως τον Νοέμβριο του 2020 “Οι αυξήσεις στα ποσοστά επισκέψεων ήταν πιο έντονες για άτομα 0–90 ημέρες μετά τον τοκετό, ειδικά από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020, από ό, τι για εκείνες των 91–365 ημερών μετά τον τοκετό”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Κατά τους πρώτους 9 μήνες της πανδημίας COVID-19, οι κλινικές επισκέψεις για ψυχικές ασθένειες μετά τον τοκετό ήταν σημαντικά συχνότερες από ό,τι θα περίμενε κανείς από τα προ-πανδημικά πρότυπα», αναφέρει η μελέτη.

“Τα αυξημένα ποσοστά επισκέψεων άρχισαν τον Μάρτιο του 2020, αν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε μόλις στα μέσα του μήνα, υποδηλώνοντας ότι η ταλαιπωρία που σχετίζεται με την πανδημία μεταφράζεται σε αυξημένη ανάγκη φροντίδας πολύ γρήγορα. Εάν η συνεχής αύξηση στη χρήση υπηρεσιών οφείλεται σε  πραγματική αύξηση της επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας δεν μπορεί να εξακριβωθεί από αυτά τα δεδομένα.”

Οι ερευνητές πρότειναν ότι η διευρυμένη πρόσβαση στην εικονική φροντίδα μπορεί να εξηγήσει τις τάσεις, ενδεχομένως να διευκολύνει πολύπλοκα χρονοδιαγράμματα λόγω βρεφικής σίτισης, παιδικής φροντίδας, ταξιδιού σε ραντεβού και στίγματος. Επιπλέον, οι ερευνητές ανέμεναν τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά επισκέψεων μεταξύ ασθενών με χαμηλό εισόδημα, δεδομένης της δυσανάλογης επίδρασης που παρατηρήθηκε σε αυτή την ομάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν τις μικρότερες αυξήσεις, σε σύγκριση με άλλες ομάδες εισοδήματος.

“Αυτό εγείρει κάποια ανησυχία για το ενδεχόμενο μη ικανοποιημένης ανάγκης, επειδή οι ασθενείς με χαμηλό εισόδημα μπορεί να έχουν μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση στη φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην παροχή της απαιτούμενης τεχνολογίας ή στην εύρεση ιδιωτικού χώρου για να παρακολουθήσουν εικονικά ραντεβού (π.χ., πολυσύχναστα σπίτια) ή λιγότερες ευκαιρίες «ζωντανά» ραντεβού λόγω απασχόλησης σε θέσεις πρώτης γραμμής.”

“Τα συστήματα υγείας πρέπει να επικεντρώνονται ενεργά σε ασθενείς από ομάδες υψηλού κινδύνου, να παρακολουθούν λίστες αναμονής για φροντίδα και να διερευνούν δημιουργικές λύσεις για την επέκταση της χωρητικότητας του συστήματος, με ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς μετά τον τοκετό που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν εμπόδια στη φροντίδα”, συμβούλευαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι βιολογικές και ψυχικές αλλαγές της εγκύου

Επιλόχειος κατάθλιψη : Συμβουλές για να την καταπολεμήσετε

Τα σημάδια της κατάθλιψης μετά τη γέννα

Επιλόχειος χρονική περίοδος και ψυχολογία της μαμάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.