Ψυχική Υγεία

Διαλογισμός χαλάρωση: Τι είναι ο Διαλογισμός Εικονικής Πραγματικότητας;

Διαλογισμός χαλάρωση: Τι είναι ο Διαλογισμός Εικονικής Πραγματικότητας;

Διαλογισμός χαλάρωση: Η Εικονική Πραγματικότητα πρωτοπορεί σε έναν νέο τομέα: τον διαλογισμό.

Η Εικονική Πραγματικότητα, κάποτε γνωστή για την επανάσταση στον τομέα του gaming, τώρα πρωτοπορεί σε έναν νέο τομέα: τον διαλογισμό. Ο στόχος είναι να προσφέρει αυξημένη ευεξία στους χρήστες του χρησιμοποιώντας ένα ακουστικό που δείχνει διαφορετικές ηρεμιστικές εικόνες και τους επιτρέπει να εστιάζουν στην αναπνοή τους. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να βγουν από οποιαδήποτε αγχωτική κατάσταση και να επιστρέψουν ανανεωμένοι και έτοιμοι να ανταποκριθούν αντί να αντιδράσουν από αρνητικά συναισθήματα.

Ο διαλογισμός εικονικής πραγματικότητας (VR) λειτουργεί χρησιμοποιώντας ένα ακουστικό, που μερικές φορές ονομάζεται γυαλιά, που προσφέρει μια καθηλωτική εμπειρία προσομοίωσης που μεταφέρεται σε ένα ήσυχο μέρος μιμούμενος άλλες πραγματικότητες. Εξαλείφει τους κοσμικούς περισπασμούς επιτρέποντας στον χρήστη να εστιάσει και να χαλαρώσει. Η εικονική πραγματικότητα έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα, ειδικά μετά την πανδημία του COVID-19, καθώς τα θέματα ψυχικής υγείας έχουν γίνει πιο κυρίαρχα. Παρέχει στους χρήστες που μπορεί να δυσκολεύονται με τακτικό ή παραδοσιακό διαλογισμό μια εναλλακτική λύση.

Για παράδειγμα, μέσω των ακουστικών VR, ο χρήστης μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε, όπως στην παραλία ή στην εξοχή, κάτι που διευκολύνει μια συνολική αίσθηση ηρεμίας. Ήπιοι ήχοι μπορεί επίσης να συνοδεύουν την οπτική, όπως το νερό που ρέει ή ένα απαλό αεράκι, για να ολοκληρωθεί η εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι μπορούν να συντονίσουν τις σκέψεις που αποσπούν την προσοχή που μπορεί να τους ενοχλούν και να λάβουν κάποια ήπια ανακούφιση για σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαλογισμός VR – οφέλη και κίνδυνοι:
Η χρήση του διαλογισμού VR είναι ένα μέρος της αυξανόμενης κίνησης που συνδυάζει την τεχνολογία με τον διαλογισμό. Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι νέο με τη μουσική binaural beats, τα podcast, τους καθοδηγούμενους διαλογισμούς στο YouTube και σχεδόν 20.000 εφαρμογές που είναι διαθέσιμες παγκοσμίως για ηλεκτρονικές συσκευές.

Οφέλη του διαλογισμού VR
Ο διαλογισμός VR έχει σημειώσει αύξηση στη χρήση από εφήβους που υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Ορισμένες ψυχιατρικές πρακτικές εφαρμόζουν αυτήν την τεχνολογία, ειδικά για εφήβους που πάσχουν από μια κοινωνική αγχώδη διαταραχή.

Ακολουθούν τα οφέλη της διαμεσολάβησης VR:

 • Καλύτερη αίσθηση ηρεμίας.
 • Ορθολογική λήψη αποφάσεων.
 • Αυξημένη κοινωνικοποίηση.
 • Λιγότερο άγχος.
 • Περισσότερα συναισθήματα ευγνωμοσύνης.
 • Μια αίσθηση θαυμασμού και δέους.
 • Αυτοαποδοχή.
 • Ξεπερνώντας τη θλίψη.
 • Βρίσκοντας περισσότερη ευτυχία.
 • Καλύτερος ύπνος.
 • Πιθανά μειονεκτήματα στον διαλογισμό VR

Παρόλο που μελέτες έχουν αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του διαλογισμού VR, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εικονική πραγματικότητα δίνει έμφαση στην ανακουφιστική φροντίδα

Από τη ρομποτική στο virtual reality, ποιο είναι το μέλλον του σεξ;

Τι προσφέρουν τα VR προγράμματα γυμναστικής;

Πώς η εικονική πραγματικότητα μειώνει την χρήση αναισθησιών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έκθεση σε πλαστικοποιητές στην εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερο IQ στα παιδιά

Πλαστικοποιητές IQ: Η νοημοσύνη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ξεκινώντας από την ίδια την προγεννητική περίοδο.