Τεχνολογία

Εικονική πραγματικότητα: Πολλά υποσχόμενη στην ανακουφιστική φροντίδα

Εικονική πραγματικότητα: Πολλά υποσχόμενη στην ανακουφιστική φροντίδα

Εικονική πραγματικότητα: Η τεχνολογία VR μπορεί να προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα με σχετικά χαμηλό κόστος και με λίγη εκπαίδευση να απαιτείται από τους φροντιστές.

Περισσότεροι πάροχοι επενδύουν σε προγράμματα εικονικής πραγματικότητας (VR), καθώς ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα πόνου και να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς με παρηγορητική φροντίδα. Η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας μπορεί να μειώσει τη χρήση υψηλού κόστους υπηρεσιών και φαρμάκων θεραπείας πόνου, σύμφωνα με τον Δρ Joseph Shega, εκτελεστικό αντιπρόεδρο και επικεφαλής ιατρικό διευθυντή της VITAS Healthcare, θυγατρικής της Chemed Corp (NYSE: CHE).

«Έχουμε δει ότι η τεχνολογία VR μπορεί να προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα με σχετικά χαμηλό κόστος και με λίγη εκπαίδευση που απαιτείται για τους φροντιστές», είπε πρόσφατα ο Shega στο Forbes Health. «Η τεχνολογία είναι σχετικά εύκολη στην ανάπτυξη και χρήση, γεγονός που την καθιστά χρήσιμη για μια ποικιλία ασθενών σε ποικίλες ρυθμίσεις χωρίς να ασκείται αδικαιολόγητο άγχος στους παρόχους φροντίδας». Σημαντική μείωση του επιπέδου του πόνου παρατηρήθηκε και στους 45 ασθενείς με παρηγορητική φροντίδα που συμμετείχαν σε εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας για μια μελέτη του Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκε στο BMC Palliative Care.

Περίπου το 17,5% των συμμετεχόντων ανέφερε χαμηλότερα ποσοστά διαταραχής ύπνου που σχετίζεται με τον πόνο μετά τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας. Περίπου το 82,5% των ασθενών στη μελέτη ανέφεραν ότι ένιωσαν χαρά ή ευτυχία μετά από παρεμβάσεις VR. Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 88% των ανακουφιστικών ασθενών σε εθνικό επίπεδο που χρησιμοποίησαν την εικονική πραγματικότητα την τελευταία δεκαετία ανέφεραν βελτίωση στα σωματικά ή/και ψυχολογικά τους συμπτώματα. Το περιοδικό Palliative Medicine δημοσίευσε την έρευνα τον Μάιο του 2022.

Οι ερευνητές εξέτασαν άλλες οκτώ μελέτες από το 2012 έως το 2021 που περιλάμβαναν παρεμβάσεις εικονικής πραγματικότητας σε ένα χονδρικό σύνολο 225 ασθενών παρηγορητικής φροντίδας με διάφορους τύπους προχωρημένων ασθενειών και ηλικίες (20 έως 103 ετών). Αυτοί οι ασθενείς ανέφεραν βελτιωμένη διαχείριση του πόνου καθώς και μειωμένα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον, οι ασθενείς με παρηγορητική φροντίδα ανέφεραν «σημαντική βελτίωση» στην ποιότητα ζωής, καθώς και θετικές αλλαγές συμπεριφοράς, σύμφωνα με τους ερευνητές της Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν θεραπευτικά οφέλη από την επέκταση του προγραμματισμού εικονικής πραγματικότητας στην παροχή παρηγορητικής φροντίδας, ανέφεραν οι ερευνητές. Το VR και το AR αντιπροσωπεύουν μια επένδυση στη βελτιστοποίηση της φροντίδας των ασθενών, σύμφωνα με τον Shega. «Το VR και το AR έχουν τη δυνατότητα να είναι μια νέα εναλλακτική θεραπεία που ελπίζουμε ότι θα ωφελήσει τους ασθενείς μειώνοντας την επιβάρυνση των συμπτωμάτων αυξάνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Shega στο Hospice News.

«Επιπλέον, η τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους ασθενείς και τις οικογένειες να κάνουν πράγματα που προηγουμένως δεν ήταν δυνατά από φυσική άποψη, όπως ταξίδια σε απομακρυσμένους προορισμούς μαζί». Άλλοι φορείς εκμετάλλευσης υιοθετούν παρόμοια τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας. Το Hospice Savannah με έδρα τη Γεωργία άρχισε να εφαρμόζει τεχνολογία VR στη φροντίδα ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λανσάροντας αυτές τις υπηρεσίες το 2020 για να απαλύνει τον πόνο και την απομόνωση των ασθενών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία;

Πώς μπορεί η τεχνολογία να δημιουργήσει "έξυπνα" νοσοκομεία;

Πώς μπορεί το ρομπότ να αποκτήσει την αίσθηση της όσφρησης;

Πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας αντιμετωπίζουν την άνοια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο φωτισμός των όγκων θα μπορούσε να βοηθήσει τους χειρουργούς να τους αφαιρέσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια

Είναι συναρπαστικό να συμμετέχω σε αυτό το έργο και ανυπομονώ να δω αυτή την τεχνολογία να μεταφέρεται στο κλινικό περιβάλλον". Οι επιστήμονες του GOSH και του Πανεπιστημίου UCL WEISS εργάζονται τώρα για την ταχεία εισαγωγή της τεχνολογίας στο χειρουργείο του νοσοκομείου GOSH εντός των επόμενων 12 μηνών, ώστε να ωφεληθούν τα παιδιά με καρκινικούς όγκους.

Πολλοί δεν γνωρίζουν τις επιλογές υγειονομικής περίθαλψης από απόσταση

Τηλεϊατρική: Η μετάβαση στην παροχή περίθαλψης εκτός των παραδοσιακών ιατρείων και νοσοκομείων απαιτεί σχεδιασμό και ασφαλή, αποτελεσματική και απρόσκοπτη αρχιτεκτονική ψηφιακών συστημάτων.

Πρώτος φορετός αισθητήρας υγείας για την παρακολούθηση της μυϊκής ατροφίας

Μυϊκή ατροφία: Ένας ηλεκτρομαγνητικός αισθητήρας κατασκευασμένος από αγώγιμα "e-threads" θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στη συχνή παρακολούθηση με χρήση μαγνητικής τομογραφίας.