Τεχνολογία

VR: Τι είναι ο Διαλογισμός Εικονικής Πραγματικότητας;

VR: Τι είναι ο Διαλογισμός Εικονικής Πραγματικότητας;

VR: Η χρήση του διαλογισμού VR είναι ένα μέρος της αυξανόμενης κίνησης που συνδυάζει την τεχνολογία με τον διαλογισμό.

Ο διαλογισμός εικονικής πραγματικότητας (VR) λειτουργεί χρησιμοποιώντας ένα ακουστικό που προσφέρει μια καθηλωτική εμπειρία προσομοίωσης που μεταφέρεται σε ένα ήσυχο μέρος μιμούμενος άλλες πραγματικότητες. Εξαλείφει τους κοσμικούς περισπασμούς επιτρέποντας στον χρήστη να εστιάσει και να χαλαρώσει. Η εικονική πραγματικότητα έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα, ειδικά μετά την πανδημία της COVID-19, καθώς τα θέματα ψυχικής υγείας έχουν γίνει πιο κυρίαρχα.

Παρέχει στους χρήστες που μπορεί να δυσκολεύονται με τακτικό ή παραδοσιακό διαλογισμό μια εναλλακτική λύση. Για παράδειγμα, μέσω των ακουστικών VR, ο χρήστης μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε, όπως στην παραλία ή στην εξοχή, κάτι που διευκολύνει μια συνολική αίσθηση ηρεμίας. Ήπιοι ήχοι μπορεί επίσης να συνοδεύουν την οπτική, όπως το νερό που ρέει ή ένα απαλό αεράκι, για να ολοκληρωθεί η εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι μπορούν να συντονίσουν τις σκέψεις που αποσπούν την προσοχή που μπορεί να τους ενοχλούν και να λάβουν κάποια ήπια ανακούφιση για σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαλογισμός VR – οφέλη και κίνδυνοι

Η χρήση του διαλογισμού VR είναι ένα μέρος της αυξανόμενης κίνησης που συνδυάζει την τεχνολογία με τον διαλογισμό. Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι νέο με τη μουσική binaural beats, τα podcast, τους καθοδηγούμενους διαλογισμούς στο YouTube και σχεδόν 20.000 εφαρμογές που είναι διαθέσιμες παγκοσμίως για ηλεκτρονικές συσκευές.

Οφέλη του διαλογισμού VR

Ο διαλογισμός VR έχει σημειώσει αύξηση στη χρήση από εφήβους που υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Ορισμένες ψυχιατρικές πρακτικές εφαρμόζουν αυτήν την τεχνολογία, ειδικά για εφήβους που πάσχουν από μια κοινωνική αγχώδη διαταραχή.

 • Καλύτερη αίσθηση ηρεμίας
 • Ορθολογική λήψη αποφάσεων
 • Αυξημένη κοινωνικοποίηση
 • Λιγότερο άγχος
 • Περισσότερα συναισθήματα ευγνωμοσύνης
 • Αίσθηση θαυμασμού και δέους
 • Αυτοαποδοχή
 • Ξεπέρασμα της θλίψης
 • Περισσότερη ευτυχία
 • Καλύτερος ύπνος

Πιθανά μειονεκτήματα στον διαλογισμό VR

Παρόλο που μελέτες έχουν αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του διαλογισμού VR, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα λόγια προσοχής. Μερικοί άνθρωποι είναι προσεκτικοί για τους εξής λόγους:

 • Πονοκέφαλοι
 • Ασθένεια κίνησης
 • Καταπόνηση των ματιών
 • Εάν η ένταση είναι πολύ υψηλή, μπορεί να επηρεάσει την ακοή
 • Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς σε αυταπάτες μπορεί να γίνουν πιο παραληρητικοί
 • Τα παιδιά πρέπει να είναι προσεκτικά ώστε να μην βλάψουν τα αναπτυσσόμενα μάτια τους με υπερβολικό «χρόνο στην οθόνη»

Όπως με οτιδήποτε άλλο, να ελέγχετε πάντα με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο σχήμα υγείας, ειδικά εάν πάσχετε από ναυτία, οφθαλμικές διαταραχές, διαταραχές ακοής ή σοβαρές ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Πόσο προσβάσιμος είναι ο διαλογισμός VR;

Ενώ ο διαλογισμός VR έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, η τιμή του μπορεί να απομακρύνει μερικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, το Meta Quest 2 κοστίζει $400. Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να κατεβάσουν μια εφαρμογή που κοστίζει $10-$20 για να τους καθοδηγήσει στη διαλογιστική εμπειρία. Έτσι, για τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, αυτό δεν ταιριάζει και τα περισσότερα θα πρέπει να βασίζονται στην παραδοσιακή ιατρική και τη συμπεριφορική θεραπεία.

Ποια είναι η διαδικασία διαλογισμού VR;

Πρώτα, ο χρήστης βάζει τα ακουστικά και ξεκινά την εφαρμογή. Μια δημοφιλής τέτοια εφαρμογή ονομάζεται TRIPP. Κατά τη διάρκεια της εμπειρίας, ο χρήστης επιλέγει διαφορετικές επιλογές διαλογισμού για να τον καθοδηγήσει σε ηρεμιστικές σκηνές και ασκήσεις αναπνοής, συμπεριλαμβανομένης της αναπνοής. Αυτό τους βοηθά να αισθάνονται σαν να έχουν παρασυρθεί σε ένα χαλαρωτικό, γαλήνιο μέρος. Αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετική εμπειρία για όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε εξωτικές τοποθεσίες ή που ζουν σε μεγάλες πόλεις χωρίς πολλή φύση κοντά.

Ενώ μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για την ασφάλεια των ματιών όταν χρησιμοποιούν VR, ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να βοηθήσει στα εξής:

 • Τεμπέλικο μάτι
 • Χρόνος αντίδρασης
 • Συντονισμός χεριού-ματιού
 • Αντίληψη του βάθους

Ο διαλογισμός εικονικής πραγματικότητας είναι ένας μοναδικός τρόπος για να διαλογιστείτε ή, τουλάχιστον, να βιώσετε κάτι σαν διαλογισμό. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο διαλογισμός VR μπορεί να προκαλέσει υπερβατικά συναισθήματα παρόμοια με τη λήψη ψυχεδελικών φαρμάκων. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν θα συμβεί μόνο σε μία συνεδρία. Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε τακτικά τον διαλογισμό VR για να βλέπετε αποτελέσματα και πώς τα επηρεάζει. Ωστόσο, σημειώνουν επίσης ότι μόνο μια μοναχική συνεδρία δεν αρκεί.

Η χρήση της τεχνολογίας VR με τον διαλογισμό μπορεί να έχει κάποια ισχυρά αποτελέσματα στην προώθηση της ενσυνειδητότητας. Υπάρχουν δύο επίπεδα για την επίτευξη της επίγνωσης. Πρώτον, πρέπει κανείς να τακτοποιήσει το μυαλό του. Έπειτα, πρέπει να γίνουν μάρτυρες όποιων σκέψεις ή συνήθειες συμβαίνουν μέσα στο μυαλό. Δυστυχώς, εδώ είναι που οι περισσότεροι άνθρωποι τα παρατάνε και απογοητεύονται επειδή νιώθουν ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν τις εξωτερικές σκέψεις να εισέλθουν.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αιμοληψία: Νέα τεχνολογία προσφέρει μια εμπειρία μικτής πραγματικότητας

Αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων στην ψηφιακή υγεία με αισθητήρες

Θεραπευτική γιόγκα: Πώς μπορεί να βοηθήσει στη ρουτίνα ευεξίας σας;

Ποια είναι τα οφέλη της morning yoga;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έξι αριθμοί προβλέπουν την απειλητική για τη ζωή COVID-19

Πιστεύουν επίσης ότι το μοντέλο τους έχει άλλο ένα βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα που έχουν δει: την ευκολία χρήσης. Τα περισσότερα νοσοκομεία συλλέγουν ήδη και τα έξι σημεία δεδομένων για τους ασθενείς COVID-19. Η μόνη επιπλέον εργασία είναι η πληκτρολόγηση αυτών των έξι μεταβλητών στον τύπο -και η ομάδα μελέτης ελπίζει να το κάνει ακόμη πιο εύκολο.

Πώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων βελτιώνει την υγειονομική περίθαλψη;

ΙοΤ: Το IoT έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης καθιστώντας την πιο προσιτή, εξατομικευμένη και αποτελεσματική, βελτιώνοντας τελικά τα αποτελέσματα των ασθενών και τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Σιγκαπούρη Αεροδρόμιο - Θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν από την πόλη-κράτος χωρίς διαβατήρια

Οι ψηφιακές ταυτότητες, συμβατές με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στην Αρούμπα, επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας ασφαλείς ψηφιακές εκδόσεις των διαβατηρίων τους σε κινητά τηλέφωνα. Στις ΗΠΑ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η United και η Delta πειραματίζονται με βιομετρικό check-in, παράδοση αποσκευών και πύλες επιβίβασης σε επιλεγμένα αεροδρόμια τα τελευταία δύο χρόνια.

Μοντέλο AI στοχεύει να προβλέπει τη γεύση των φαρμάκων

Η τήρηση της θεραπείας είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντική με τα αντιβιοτικά, καθώς η διακοπή της θεραπείας θα συμβάλει στη μικροβιακή αντοχή. "Με τα αντιβιοτικά, εάν ο ασθενής δεν το πάρει, ναι, δεν θα βελτιωθεί. Αλλά επίσης θα συμβάλετε στην αντιμικροβιακή αντοχή", είπε ο Δρ Abdelhakim. «Είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο πρόβλημα για τους υπόλοιπους από εμάς».