Ψυχική Υγεία

Δεύτερος Γάμος: 10 Tips για να διατηρήσετε μία ευτυχισμένη συνύπαρξη

Δεύτερος Γάμος: 10 Tips για να διατηρήσετε μία ευτυχισμένη συνύπαρξη

Δεύτερος Γάμος: Οι δεύτεροι γάμοι δεν είναι σας τους πρώτους. Είμαστε πιο κατασταλαγμένοι σε αυτά που ζητάμε, αλλά παράλληλα υπάρχουν και διαφορετικές δυσκολίες.

Ενώ πολλά ζευγάρια βλέπουν τον νέο γάμο ως μια δεύτερη ευκαιρία ευτυχίας, τα στατιστικά λένε μια διαφορετική ιστορία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Απογραφής, το ποσοστό διαζυγίων για τους δεύτερους γάμους στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πάνω από 60% σε σύγκριση με περίπου 50% για τους πρώτους γάμους. Γιατί οι δεύτεροι γάμοι είναι πιο πιθανό να αποτύχουν; Μια εξήγηση είναι ο σχηματισμός μικτών οικογενειών, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αφοσίωσης στα θετά παιδιά και αντιπαλότητες μεταξύ τους, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες δυσκολίες και άγχος που έρχονται με τον δεύτερο γάμο. Ένα θεμέλιο εμπιστοσύνης και οικειότητας είναι ζωτικής σημασίας για να ξεπεράσετε τις πιθανότητες.

10 συμβουλές για να πετύχει ο δεύτερος γάμος σας

1. Δημιουργήστε μια κουλτούρα εκτίμησης, σεβασμού και ανεκτικότητας. Όταν μπορείτε, εκφράστε αυτό που αγαπάτε στον σύντροφό σας. Πιάστε τον σύντροφό σας και πείτε του “ευχαριστώ που το κάνεις αυτό. Παρατήρησα ότι ξεφόρτωσες το πλυντήριο πιάτων και το εκτιμώ πολύ.”

2. Εξασκηθείτε στο να είστε ευάλωτοι σε μικρά βήματα. Δημιουργήστε αυτοπεποίθηση για να είστε πιο ανοιχτοί με τον σύντροφό σας. Η συζήτηση δευτερευόντων θεμάτων όπως τα προγράμματα και τα γεύματα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε πριν ασχοληθείτε με μεγαλύτερα θέματα όπως η πειθαρχία των παιδιών ή η διαχείριση των οικονομικών.

3. Δημιουργήστε χρόνο και χαλαρή ατμόσφαιρα για να αλληλεπιδράσετε με τον σύντροφό σας. Ζητήστε ό,τι χρειάζεστε με διεκδικητικό, μη επιθετικό τρόπο και να είστε πρόθυμοι να δείτε ο ένας την πλευρά της ιστορίας του άλλου.  Αυτό μπορεί να είναι κάτι δευτερεύον όπως “παρακαλώ φτιάξτε τη σαλάτα” ή τόσο σημαντικό όσο το να συνοδεύουμε τον σύντροφό μας σε ένα ταξίδι για να επισκεφτούμε έναν άρρωστο γονέα.

4. Συζητήστε τις προσδοκίες για να αποφύγετε παρεξηγήσεις. Πάρτε ένα ρίσκο και αντιμετωπίστε τα πληγωμένα συναισθήματα, ειδικά αν είναι ένα σημαντικό θέμα. Είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να επιβιώσουμε από τις συγκρούσεις και ακόμη και να μάθουμε από αυτήν.

5. Προετοιμαστείτε για σύγκρουση. Καταλάβετε ότι η σύγκρουση δεν σημαίνει το τέλος του γάμου σας.  Μία έρευνα ανακάλυψε ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη σε όλες τις σχέσεις και το 69% των προβλημάτων σε έναν γάμο παραμένουν άλυτα. Παρόλα αυτά, η σύγκρουση μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και ο γάμος μπορεί να ευδοκιμήσει! Είναι σημαντικό να κάνουμε ένα σύντομο διάλειμμα εάν αισθανόμαστε καταβεβλημένοι ή πλημμυρισμένοι ως ένας τρόπος για να αποκαταστήσουμε τη θετική επικοινωνία με τον σύντροφό μας.

6. Επικοινωνήστε αποτελεσματικά. Αποδεχτείτε την ευθύνη για τον ρόλο σας σε μια διαφωνία. Ακούστε τα αιτήματα του συντρόφου σας και ζητήστε διευκρινίσεις για θέματα που είναι ασαφή. Χρησιμοποιήστε δηλώσεις “εγώ” αντί για δηλώσεις “εσύ” που τείνουν να θεωρηθούν ως ένοχοι, όπως “Ένιωσα πληγωμένος όταν αγόρασες το αυτοκίνητο χωρίς να το συζητήσεις μαζί μου”.

7. Αγκαλιάστε τον ρόλο σας ως θετός γονιός. Ο ρόλος του θετού γονιού είναι ένας ενήλικος φίλος, μέντορας και υποστηρικτής και όχι πειθαρχικός. Μάθετε νέες στρατηγικές και μοιραστείτε τις ιδέες σας με τον σύντροφό σας. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η στιγμιαία αγάπη. Όταν οι θετοί γονείς αισθάνονται ότι δεν εκτιμώνται ή δεν τους σέβονται τα θετά τους παιδιά, θα δυσκολεύονται να δεθούν μαζί τους – προκαλώντας άγχος στη θετή οικογένεια.

8. Συντονιστείτε με τον σύντροφό σας. Η οπτική επαφή και η στάση του σώματος δείχνουν την πρόθεσή σας να ακούσετε και να συμβιβαστείτε. Αυτό σημαίνει  να δείχνουμε ενσυναίσθηση.

9. Καθιερώστε έναν ανοιχτό διάλογο. Μην απειλείτε και μην βάζετε τελεσίγραφα. Αποφύγετε να πείτε πράγματα που θα μετανιώσετε αργότερα. Τα χρήματα είναι ένα από τα πιο κοινά πράγματα για τα οποία μαλώνουν τα ζευγάρια που ξαναπαντρεύονται και η πλήρης αποκάλυψη σχετικά με τα οικονομικά είναι το κλειδί για την επιτυχία του νέου γάμου, ώστε να μην συσσωρεύεται δυσαρέσκεια.

10. Εξασκηθείτε στη συγχώρεση. Αποδεχτείτε ότι όλοι έχουμε ελαττώματα. Η συγχώρεση δεν είναι το ίδιο με το να συγχωρείς το κακό που σου έγινε, αλλά θα σου επιτρέψει να προχωρήσεις και να θυμάσαι ότι είσαι στην ίδια ομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γάμος πανδημία: Πώς ένας γάμος χαμηλών τόνων μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική σας ευεξία;

Λόγοι που κάποιοι παντρεύονται τον πρώτο τους εραστή

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Τύποι και αίτια μεταξύ των γυναικών

Αντιμετωπίζοντας μια ενδεχόμενη διαφορά εισοδημάτων μέσα στην σχέση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.