Ψυχική Υγεία

Blue Monday 2022: Η πιο μελαγχολική ημέρα ολόκληρου του χρόνου

Blue Monday 2022: Η πιο μελαγχολική ημέρα ολόκληρου του χρόνου

Blue Monday 2022: Ένας αλγόριθμος υπολόγισε την πιο καταθλιπτική ημέρα ολόκληρης της χρονιάς και το αποτέλεσμα είναι αμφισβητούμενο, αν και στέκει με βάση την εμπειρία μας.

Ο ζοφερός καιρός και η μελαγχολία κάθε Δευτέρας έχουν φέρει τον όρο “Blue Monday” στα trends κάθε χρονιάς. “Μπλε Δευτέρα” λοιπόν ονομάζεται η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και έχει επινοηθεί ως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Αν αναρωτιέστε για την ιστορία πίσω από τη Blue Monday, είναι αρκετά απλή. Το 2005, το Sky Travel χρησιμοποίησε μια εξίσωση για να προσπαθήσει να υπολογίσει ποια ήταν η πιο θλιβερή μέρα του χρόνου χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως ο καιρός, τα επίπεδα χρέους, ο χρόνος από τα Χριστούγεννα, ακόμη και την εποχική συναισθηματική διαταραχή.

Η ημερομηνία που υποτίθεται ότι παρήγαγε ήταν η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, που φέτος πέφτει στις 17 Ιανουαρίου. Αλλά παρόλο που ήταν ένας όρος που δημιουργήθηκε για ένα δελτίο τύπου, οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχει κάτι σε αυτό. Γιατί γίνεται τάση κάθε χρόνο; Ο Ιανουάριος μπορεί να είναι μια καταθλιπτική περίοδος για πολλούς με αιχμές στα ποσοστά διαζυγίων και άτομα που εγκαταλείπουν τις δουλειές τους. Ωστόσο, πολλοί χρησιμοποιούν τη Blue Monday στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως έναν τρόπο να ρίξουν φως στην ψυχική υγεία και ευεξία.

Τι μπορώ να κάνω αν νιώθω πεσμένος και σήμερα;

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν στις δύσκολες μέρες, αλλά αν αντιμετωπίζετε πραγματικά προβλήματα με την ψυχική σας υγεία, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεπεράσετε τη Blue Monday.

  • Ασκηθείτε: Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα δραστικό, αλλά ακόμη και να κάνετε μια βόλτα μπορεί να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε το μυαλό σας.
  • Βγείτε έξω: Είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετό ηλιακό φως ακόμα και αυτές τις σύντομες χειμωνιάτικες μέρες, οπότε αν μπορείτε να βγείτε έξω το πρωί ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας διαλείμματος, μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά. Είτε πρόκειται να βγείτε για να παίξετε με τον σκύλο είτε να περιβάλλετε τον εαυτό σας με τη φύση, μπορεί να δημιουργήσει μια πιο θετική νοοτροπία.

  • Μιλήστε με φίλους και οικογένεια: Μια μικρή συνομιλία που μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη μέρα κάποιου, είτε είναι να γελάσετε είτε να βρείτε παρηγοριά σε έναν φίλο, να μιλήσετε με άλλα άτομα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το αίσθημα δυσφορίας. Πηγαίνετε λοιπόν για καφέ με ένα φιλαράκι ή τηλεφωνήστε σε κάποιον συγγενή, μια μικρή χειρονομία μπορεί να σας πάει πολύ.
  • Κάντε σχέδια: Ανυπομονώντας για κάτι μπορεί να δημιουργηθεί η καλή διάθεση, ακόμα και ο προγραμματισμός μιας μικρής δραστηριότητας το Σαββατοκύριακο μπορεί να σας βοηθήσει να ενθουσιαστείτε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η άτυπη κατάθλιψη και ποια η συμπτωματολογία της

Καλή χρονιά σε όλους χωρίς θλίψη και μελαγχολία

Καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς, η παραλλαγή όμικρον είναι πιο ζοφερή

Συμπτώματα που "δείχνουν" κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.

Πώς θα αποβάλω το άγχος των εξετάσεων;

Διάβασμα: Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο νευρικοί πριν από ένα τεστ, ορισμένοι μαθητές βρίσκουν το άγχος των εξετάσεων εξουθενωτικό.