Τεχνολογία

Πανδημία Covid-19: Η ψηφιακή τεχνολογία δείχνει επιτυχία στη θεραπεία της κατάθλιψης

Πανδημία Covid-19: Η ψηφιακή τεχνολογία δείχνει επιτυχία στη θεραπεία της κατάθλιψης

«Δεδομένης της ταχείας υιοθέτησης των ψηφιακών παρεμβάσεων, είναι επίκαιρο και σημαντικό να ρωτήσουμε σε ποιο βαθμό οι ψηφιακές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της κατάθλιψης, εάν μπορούν να παρέχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση -ψυχοθεραπεία με πρόσωπο πέρα ​​από το εργαστήριο και ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που μετριάζουν τα αποτελέσματα.»

Πανδημία Covid-19: Μια ανασκόπηση που εξετάζει τις θεραπείες που βασίζονται σε υπολογιστή και smartphone τις βρίσκει αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης (παρέχοντας τη χρήση κατάλληλου τμήματος επικυρωμένου λογισμικού). Η ανασκόπηση, η οποία προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, δείχνει ότι τα ψηφιακά έντυπα θεραπείας μπορούν να παρέχουν μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των αναγκών ψυχικής υγείας (υπό την προϋπόθεση ότι αυτό υποστηρίζεται από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση). Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η χρησιμότητα των ψηφιακών μέσων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μια εποχή που η πρόσβαση σε συμβατικές υπηρεσίες υγείας είναι πιο περιορισμένη.

Η σύνδεση με την πανδημία είναι σημαντική, καθώς άλλες μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι έκαναν πιο καθιστική ζωή κατά την έναρξη της πανδημίας, ειδικά με εκείνους που περνούσαν περισσότερο χρόνο καθισμένοι, καθώς αυτά τα άτομα βρέθηκαν να έχουν υψηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Με μια τέτοια τεχνολογία, οι ασθενείς αναλαμβάνουν διαδικτυακές εργασίες που σχετίζονται με τις ενότητες.

Αυτές υποστηρίζονται από χορηγούμενα ερωτηματολόγια.

Η τεχνολογία επιτρέπει στους κλινικούς γιατρούς να παρακολουθούν την πρόοδο και τα αποτελέσματα των ασθενών σε περιπτώσεις όπου οι ψηφιακές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ανθρώπινη υποστήριξη. Οι ψηφιακές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τηλεθεραπεία, όπου ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον ασθενή μέσω τηλεδιάσκεψης για να διευκολύνει την ψυχοθεραπεία ένας προς έναν.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές ανέλαβαν μια μετα-ανάλυση 83 μελετών που δοκίμασαν ψηφιακές εφαρμογές για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που αξιολογήθηκαν ξεπέρασε συνολικά τους 15.000 συμμετέχοντες. Από αυτούς, το 80% ήταν ενήλικες και το 69,5 % ήταν γυναίκες.

Κάθε ένα από τα σκέλη της έρευνας ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, σχεδιασμένη για να συγκρίνει μια θεραπεία ψηφιακής παρέμβασης είτε με έναν ανενεργό έλεγχο (δηλαδή, χωρίς θεραπεία) είτε με μια κατάσταση ενεργούς σύγκρισης (όπως η ψυχοθεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο). Οι ασθενείς που συμμετείχαν είχαν διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια συμπτώματα κατάθλιψης.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι ψηφιακές παρεμβάσεις βελτίωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης σε περιπτώσεις όπου αυτό ακολουθήθηκε από ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με τη μορφή μηνυμάτων βίντεο ή τηλεφωνικών κλήσεων. Μια ανησυχία με τη δημοσιευμένη έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας ήταν το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου.

Η επιτυχία ισχύει για όσους ολοκλήρωσαν το σχέδιο ψηφιακής θεραπείας τους. Ωστόσο, αυτό αντιπροσώπευε μόνο το 25%του δείγματος, σύμφωνα με τον Δρ. Isaac Moshe, ο οποίος ηγήθηκε της ανασκόπησης:

«Δεδομένης της ταχείας υιοθέτησης των ψηφιακών παρεμβάσεων, είναι επίκαιρο και σημαντικό να ρωτήσουμε σε ποιο βαθμό οι ψηφιακές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της κατάθλιψης, εάν μπορούν να παρέχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση -ψυχοθεραπεία με πρόσωπο πέρα ​​από το εργαστήριο και ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που μετριάζουν τα αποτελέσματα.» Το αποτέλεσμα της ανασκόπησης εμφανίζεται στο περιοδικό Psychological Bulletin, με τίτλο «Ψηφιακές παρεμβάσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης: Μια μετα-αναλυτική ανασκόπηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στροφή στην τηλεϊατρική για νεοσύστατες επιχειρήσεις

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει την παροχή θεραπειών ψυχικής υγείας

Η Ψηφιακή Τεχνολογία Υγείας στην υπηρεσία της Διατροφικής Ιατρικής Θεραπείας

Μελέτη συνδέει τον ακανόνιστο ύπνο με την κατάθλιψη

Η υιοθέτηση της εικονικής πραγματικότητας στην εκπαίδευση υγειονομικής περίθαλψης

Αλγόριθμοι υπολογίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χρήση ρομποτικού ώμου για την ανάπτυξη νέου ιστού τένοντα

Ρομποτική: Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες της ιατρικής διερευνούν τη δυνατότητα χρήσης κυττάρων ινοβλαστών για την ανάπτυξη ανθρώπινου ιστού που μπορεί να αντικαταστήσει τον ιστό που έχει χαθεί ή έχει καταστραφεί σε ανθρώπους ασθενείς.

Το μέλλον της τηλε-υγείας στην μετά-COVID εποχή

Κορωνοϊός τηλεϊατρική: Η εξάπλωση του COVID-19 υπήρξε μια σημαντική πρόκληση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Οι γιατροί αντιμετώπισαν έναν άνευ προηγουμένου φόρτο εργασίας και η εξάρτηση από ψηφιακές λύσεις έγινε πιο επίκαιρη από ποτέ. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς η ψηφιακή ιατρική, η ιατρική παρακολούθηση και η τηλεϊατρική έδωσαν λύση στην πανδημία COVID και πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο μετά την πανδημία.

Νέα τεχνολογία δίνει πλήρη εικόνα των δικτύων του εγκεφάλου

Απεικόνιση εγκεφάλου: Ερευνητές στο Ινστιτούτο Francis Crick ανέπτυξαν μια τεχνική απεικόνισης για να συλλάβουν πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφαλικού ιστού σε υποκυτταρικό επίπεδο - μερικά δισεκατομμυριοστά του μέτρου, ενώ ταυτόχρονα συλλαμβάνουν πληροφορίες για το περιβάλλον. 

Αλγόριθμος ΤΝ για την αξιολόγηση data ψηφιακής παθολογίας

Ψηφιακή παθολογία: Eρευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSM) ανέπτυξαν έναν νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βασίζεται σε ένα πλαίσιο που ονομάζεται εκμάθηση αναπαράστασης για την ταξινόμηση του υποτύπου καρκίνου του πνεύμονα με βάση εικόνες ιστού πνεύμονα από όγκους που έχουν αφαιρεθεί.

Ακριβέστερο το app ελέγχου κοπράνων από την κρίση του ασθενούς

Εφαρμογή: Εκτός από τη βελτίωση της ικανότητας του γιατρού να αξιολογεί την πεπτική υγεία των ασθενών του, αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι επωφελής για κλινικές δοκιμές μειώνοντας τη μεταβλητότητα των μέτρα έκβασης των κοπράνων.