Τεχνολογία

Πανδημία Covid-19: Η ψηφιακή τεχνολογία δείχνει επιτυχία στη θεραπεία της κατάθλιψης

Πανδημία Covid-19: Η ψηφιακή τεχνολογία δείχνει επιτυχία στη θεραπεία της κατάθλιψης

«Δεδομένης της ταχείας υιοθέτησης των ψηφιακών παρεμβάσεων, είναι επίκαιρο και σημαντικό να ρωτήσουμε σε ποιο βαθμό οι ψηφιακές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της κατάθλιψης, εάν μπορούν να παρέχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση -ψυχοθεραπεία με πρόσωπο πέρα ​​από το εργαστήριο και ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που μετριάζουν τα αποτελέσματα.»

Πανδημία Covid-19: Μια ανασκόπηση που εξετάζει τις θεραπείες που βασίζονται σε υπολογιστή και smartphone τις βρίσκει αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης (παρέχοντας τη χρήση κατάλληλου τμήματος επικυρωμένου λογισμικού). Η ανασκόπηση, η οποία προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, δείχνει ότι τα ψηφιακά έντυπα θεραπείας μπορούν να παρέχουν μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των αναγκών ψυχικής υγείας (υπό την προϋπόθεση ότι αυτό υποστηρίζεται από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση). Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η χρησιμότητα των ψηφιακών μέσων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μια εποχή που η πρόσβαση σε συμβατικές υπηρεσίες υγείας είναι πιο περιορισμένη.

Η σύνδεση με την πανδημία είναι σημαντική, καθώς άλλες μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι έκαναν πιο καθιστική ζωή κατά την έναρξη της πανδημίας, ειδικά με εκείνους που περνούσαν περισσότερο χρόνο καθισμένοι, καθώς αυτά τα άτομα βρέθηκαν να έχουν υψηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Με μια τέτοια τεχνολογία, οι ασθενείς αναλαμβάνουν διαδικτυακές εργασίες που σχετίζονται με τις ενότητες.

Αυτές υποστηρίζονται από χορηγούμενα ερωτηματολόγια.

Η τεχνολογία επιτρέπει στους κλινικούς γιατρούς να παρακολουθούν την πρόοδο και τα αποτελέσματα των ασθενών σε περιπτώσεις όπου οι ψηφιακές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ανθρώπινη υποστήριξη. Οι ψηφιακές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τηλεθεραπεία, όπου ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον ασθενή μέσω τηλεδιάσκεψης για να διευκολύνει την ψυχοθεραπεία ένας προς έναν.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές ανέλαβαν μια μετα-ανάλυση 83 μελετών που δοκίμασαν ψηφιακές εφαρμογές για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που αξιολογήθηκαν ξεπέρασε συνολικά τους 15.000 συμμετέχοντες. Από αυτούς, το 80% ήταν ενήλικες και το 69,5 % ήταν γυναίκες.

Κάθε ένα από τα σκέλη της έρευνας ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, σχεδιασμένη για να συγκρίνει μια θεραπεία ψηφιακής παρέμβασης είτε με έναν ανενεργό έλεγχο (δηλαδή, χωρίς θεραπεία) είτε με μια κατάσταση ενεργούς σύγκρισης (όπως η ψυχοθεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο). Οι ασθενείς που συμμετείχαν είχαν διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια συμπτώματα κατάθλιψης.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι ψηφιακές παρεμβάσεις βελτίωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης σε περιπτώσεις όπου αυτό ακολουθήθηκε από ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με τη μορφή μηνυμάτων βίντεο ή τηλεφωνικών κλήσεων. Μια ανησυχία με τη δημοσιευμένη έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας ήταν το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου.

Η επιτυχία ισχύει για όσους ολοκλήρωσαν το σχέδιο ψηφιακής θεραπείας τους. Ωστόσο, αυτό αντιπροσώπευε μόνο το 25%του δείγματος, σύμφωνα με τον Δρ. Isaac Moshe, ο οποίος ηγήθηκε της ανασκόπησης:

«Δεδομένης της ταχείας υιοθέτησης των ψηφιακών παρεμβάσεων, είναι επίκαιρο και σημαντικό να ρωτήσουμε σε ποιο βαθμό οι ψηφιακές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της κατάθλιψης, εάν μπορούν να παρέχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση -ψυχοθεραπεία με πρόσωπο πέρα ​​από το εργαστήριο και ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που μετριάζουν τα αποτελέσματα.» Το αποτέλεσμα της ανασκόπησης εμφανίζεται στο περιοδικό Psychological Bulletin, με τίτλο «Ψηφιακές παρεμβάσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης: Μια μετα-αναλυτική ανασκόπηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στροφή στην τηλεϊατρική για νεοσύστατες επιχειρήσεις

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει την παροχή θεραπειών ψυχικής υγείας

Η Ψηφιακή Τεχνολογία Υγείας στην υπηρεσία της Διατροφικής Ιατρικής Θεραπείας

Μελέτη συνδέει τον ακανόνιστο ύπνο με την κατάθλιψη

Η υιοθέτηση της εικονικής πραγματικότητας στην εκπαίδευση υγειονομικής περίθαλψης

Αλγόριθμοι υπολογίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο φωτισμός των όγκων θα μπορούσε να βοηθήσει τους χειρουργούς να τους αφαιρέσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια

Είναι συναρπαστικό να συμμετέχω σε αυτό το έργο και ανυπομονώ να δω αυτή την τεχνολογία να μεταφέρεται στο κλινικό περιβάλλον". Οι επιστήμονες του GOSH και του Πανεπιστημίου UCL WEISS εργάζονται τώρα για την ταχεία εισαγωγή της τεχνολογίας στο χειρουργείο του νοσοκομείου GOSH εντός των επόμενων 12 μηνών, ώστε να ωφεληθούν τα παιδιά με καρκινικούς όγκους.

Πολλοί δεν γνωρίζουν τις επιλογές υγειονομικής περίθαλψης από απόσταση

Τηλεϊατρική: Η μετάβαση στην παροχή περίθαλψης εκτός των παραδοσιακών ιατρείων και νοσοκομείων απαιτεί σχεδιασμό και ασφαλή, αποτελεσματική και απρόσκοπτη αρχιτεκτονική ψηφιακών συστημάτων.

Πρώτος φορετός αισθητήρας υγείας για την παρακολούθηση της μυϊκής ατροφίας

Μυϊκή ατροφία: Ένας ηλεκτρομαγνητικός αισθητήρας κατασκευασμένος από αγώγιμα "e-threads" θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στη συχνή παρακολούθηση με χρήση μαγνητικής τομογραφίας.