Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: Οι αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές δυνάμεις της γιόγκα [vid]

Αθλητισμός: Οι αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές δυνάμεις της γιόγκα [vid]

Αθλητισμός: Με την πάροδο του χρόνου, μια τακτική πρακτική γιόγκα καλλιεργεί την «απόκριση χαλάρωσης», επιτρέποντάς σας να είστε λιγότερο αντιδραστικοί στο άγχος και τα έντονα συναισθήματα. Σύμφωνα με μια μελέτη, μια συνεδρία γιόγκα διάρκειας 90 λεπτών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες.

Όπως εξάλλου και κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας, η γιόγκα παράγει φυσικά σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι αλλιώς γνωστή ως η ορμόνη της ευτυχίας, επειδή συμβάλλει σημαντικά στο υποκειμενικό αίσθημα ευεξίας και ευτυχίας. Συγκεκριμένα, η σεροτονίνη είναι ένας φυσικός σταθεροποιητής της διάθεσης και έχει ερευνητικά συσχετιστεί με τη ρύθμιση του άγχους και του στρες.

Επιπλέον, καθώς η τακτική πρακτική της γιόγκα σας διδάσκει την βαθιά εστίαση και την συνειδητή αναπνοή, σας προσφέρει παράλληλα δύο σημαντικά εργαλεία στην ανακούφιση του άγχους, αλλά και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Όταν ασκούνται στη γιόγκα, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν με τον καιρό πως να μπορούν να εστιάσουν καλύτερα στο παρόν, να καθαρίσουν το μυαλό τους και να ενισχύσουν τη σύνδεση νου-σώματος.

Την ίδια στιγμή, οι αργές κινήσεις και η βαθιά αναπνοή αυξάνουν τη ροή του αίματος και θερμαίνουν τους μύες, ενώ κρατώντας μια στάση/πόζα για κάποια ώρα μπορείτε να χτίσετε σωματική δύναμη και φυσικά ψυχική αντοχή και ανθεκτικότητα.

Η χαλαρωτική, στοχαστική πτυχή της γιόγκα μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική σας ανθεκτικότητα, βοηθώντας σας να παραμείνετε πιο ήρεμοι σε περιόδους άγχους. Το άγχος – ένα αναπόφευκτο μέρος της καθημερινής μας ζωής – ενεργοποιεί την ανταπόκριση της “μάχης ή της πτήσης” του σώματος. Αυτό προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και της απελευθέρωσης ορμονών του στρες, τα οποία είναι όλα “βαριά” για το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Η γιόγκα βοηθά στην ενεργοποίηση της απόκρισης ανάπαυσης. Με την πάροδο του χρόνου, μια τακτική πρακτική γιόγκα καλλιεργεί την «απόκριση χαλάρωσης», επιτρέποντάς σας να είστε λιγότερο αντιδραστικοί στο άγχος και τα έντονα συναισθήματα. Σύμφωνα με μια μελέτη, μια συνεδρία γιόγκα διάρκειας 90 λεπτών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες.

Τέλος, σε μια μελέτη του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One, οι ερευνητές συνέκριναν τα ιατρικά έξοδα για 4.400 άτομα πριν και μετά τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις χαλάρωσης, που περιελάμβαναν τεχνικές όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν 43% λιγότερες ιατρικές υπηρεσίες. Αυτό μεταφράστηκε σε εξοικονομήσεις από 640$ έως 25.500$ ανά άτομο ετησίως.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τακτική αερόβια άσκηση κάνει θαύματα για την υγεία

Συνδυασμός αεορόβιας άσκησης & θερμιδικής μείωσης για απώλεια βάρους & καρδιαγγειακή υγεία

Τα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας στην υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζόμαστε για να νοιώθουμε ευτυχισμένοι σύμφωνα με μελέτη

Όμως κάτι που κρατάμε είναι ότι στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι αποκτούν υπερβολικά πολύ ελεύθερο χρόνο, όπως μετά από συνταξιοδότηση ή αποχώρηση από την εργασία, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα άτομα αυτά θα επωφεληθούν από το να ξοδέψουν τον καινούργιο τους χρόνο με σκοπό.

H τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών άγχους σχεδόν κατά 60%

Διαταραχές άγχους αντιμετώπιση: Τα ευρήματα μιας νεάς σουηδικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers υποδεικνύουν ότι όσοι ασκούνται σε τακτική βάση μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους κατά σχεδόν 60%. Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από 400.000 άτομα που καλύπτουν περισσότερες από δύο δεκαετίες.

3 συμβουλές για γρήγορη ανακούφιση από το στρες

Άγχος Αντιμετώπιση: Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τη δύναμη των αισθήσεών σας για να ανακουφίσετε το άγχος επιτόπου και να παραμείνετε ήρεμοι, παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι - ανεξάρτητα από το τι σας φέρνει η μέρα.

Οι δέκα πιο ευτυχισμένες πολιτείες των ΗΠΑ με βάση 31 βασικούς δείκτες

Τόσο η Νέα Υόρκη όσο και το Νιου Τζέρσεϊ έχουν τις λιγότερες αυτοκτονίες (ανά 100.000 κατοίκους) στις 8. Αυτό είναι τέσσερις φορές χαμηλότερο από το Ουαϊόμινγκ, το οποίο έχει 29 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα.

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.