Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός οφέλη: Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην ψυχική και σωματική μας υγεία [vid]

Αθλητισμός οφέλη: Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην ψυχική και σωματική μας υγεία [vid]

Αθλητισμός οφέλη: Η άσκηση όχι μόνο έχει θετικό αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας. Η αυτοεκτίμηση είναι το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και πώς αντιλαμβανόμαστε την αξία μας. Είναι ένας βασικός δείκτης της ψυχικής μας ευεξίας και της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε τους παράγοντες του στρες στη ζωή. 

Ακόμη και μια σύντομη βόλτα 10 λεπτών αυξάνει την πνευματική μας εγρήγορση, ενέργεια και θετική διάθεση. Την ίδια σιγμή η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας και να μειώσει το άγχος και το στρες, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη προκλήσεων ψυχικής υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές.

  • Οφέλη της άσκησης στη διάθεσή μας

Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Μια μελέτη ζήτησε από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τη διάθεσή τους αμέσως μετά από περιόδους σωματικής δραστηριότητας (π.χ. βόλτα ή δουλειές του σπιτιού) και περιόδους αδράνειας (π.χ. ανάγνωση βιβλίου ή παρακολούθηση τηλεόρασης). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν περισσότερο ικανοποιημένοι και πιο ήρεμοι μετά από σωματική δραστηριότητα. Διαπίστωσαν επίσης ότι η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στη διάθεση ήταν μεγαλύτερη όταν η διάθεση ήταν αρχικά χαμηλή.

  • Επιδράσεις στο άγχος

Όταν συμβαίνουν γεγονότα που μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε ή που διαταράσσουν την ισορροπία μας με κάποιο τρόπο, η άμυνα του σώματός δημιουργεί μια αντίδραση του στρες, η οποία μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε μια ποικιλία άβολων σωματικών συμπτωμάτων και να συμπεριφερθούμε διαφορετικά. Μπορεί επίσης να βιώσουμε τα συναισθήματα πιο έντονα. Τα πιο κοινά σωματικά συμπτώματα του στρες περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου, εφίδρωση και απώλεια όρεξης. Αυτά προκαλούνται από μια “ορμή” ορμονών του στρες στο σώμα μας – αλλιώς γνωστή ως απόκριση «μάχης ή φυγής». Είναι αυτές οι ορμόνες, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, που αυξάνουν την αρτηριακή μας πίεση, αυξάνουν τον καρδιακό μας ρυθμό και αυξάνουν τον ρυθμό με τον οποίο ιδρώνουμε, προετοιμάζοντας το σώμα μας για μια επείγουσα απόκριση. Μπορούν επίσης να μειώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα μας και να μειώσουν τη δραστηριότητα του στομάχου μας, ενώ η κορτιζόλη, μια άλλη ορμόνη του στρες, απελευθερώνει λίπος και ζάχαρη στο σύστημα για να ενισχύσει την ενέργειά μας. Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα διαπίστωσε ότι τα ιδιαίτερα ενεργά σωματικά άτομα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά άγχους σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο ενεργά.

  • Οφέλη στην αυτοεκτίμησή μας

Η άσκηση όχι μόνο έχει θετικό αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας. Η αυτοεκτίμηση είναι το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και πώς αντιλαμβανόμαστε την αξία μας. Είναι ένας βασικός δείκτης της ψυχικής μας ευεξίας και της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε τους παράγοντες του στρες στη ζωή. Έχει αποδειχθεί ότι η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει θετικά την αυτοεκτίμηση, ενώ τα ευρήματα επιβεβαιώνονται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γιόγκα ως φυσικό ανακουφιστικό του άγχους και του στρες

Tα παιδιά που ασκούνται από μικρά είναι πιο πιθανό να ωριμάσουν σε σωματικά δραστήριους ενήλικες

Ποιες μορφές άσκησης ενδείκνυνται για την καρδιακή υγεία-Πόσο συχνά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά που είχαν αυξημένη πρόσβαση στη φύση στο lockdown είχαν μεγαλύτερη ευημερία

Κορωνοϊός Παιδιά Ψυχολογία: Την ίδια ώρα, παιδιά με λιγότερο εύπορο οικογενειακό υπόβαθρο είναι πιθανό να βίωσαν δεινότερα για την ψυχική τους ευημερία τα περιοριστικά μέτρα των lockdowns της πανδημικής εποχής, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στη φύση, συγκριτικά με τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους, προτείνει μια νέα μελέτη.

Οποιαδήποτε υπόδειξη για πιθανή έλλειψη χαρτιού υγείας μπορεί να προκαλέσει άγχος και επιθυμία αποθήκευσης

Οι άνθρωποι ειδοποιούνται συλλογικά από φωτογραφίες που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ράφια καταστημάτων απογυμνωμένα από χαρτί υγείας. Αυτές οι εικόνες ωθούν τους καταναλωτές να βιαστούν και να αγοράσουν χαρτί μπάνιου, ακόμα κι αν δεν το χρειάζονται - και ότι η συμπεριφορά του κοπαδιού δημιουργεί έλλειψη χαρτιού υγείας.

Οι 4 βασικοί τύποι σχέσεων και η βιωσιμότητά τους

Τύποι σχέσεων: Υπάρχουν άραγε καλούπια, στα οποία μπορούμε να εντάξουμε κάθε ζευγάρι; Ποιες είναι οι ειδοποιές διαφορές και ποια τα κοινά χαρακτηριστικά; Τέλος, εσείς τι τύπος ζευγαριού αναγνωρίζετε ότι είστε;

Πώς να "σπάσω" την εξαρτητική μου σχέση με τη ζυγαριά

Όσο ανορθολογική κι αν είναι η επαγωγή, θεωρητικά, στην πράξη οι άνθρωποι τείνουν να περικλείονται από έναν φαύλο κύκλο αυτοσαμποταρίσματος, με το πρόσχημα «αφού πάχυνα, τι πειράζει να φάω λίγο παραπάνω και σήμερα; Θα τα χάσω όλα μαζί». Και έτσι παρασύρονται στον χείμαρρο των ερμητικά απογοητευτικών σκέψεων που δημιουργήθηκε από το υψηλότερο νούμερο της ζυγαριάς.

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το gaslighting;

Το gaslighting, ειδικά όταν το έχεις βιώσει επανειλημμένα, μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις, όπως χρόνια αυτοαμφισβήτηση, τραύμα και σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες

Βρίσκοντας την ιδανική ισορροπία μετά το διαζύγιο

Σχέσεις διαζύγιο: Το διαζύγιο σηματοδοτεί το τέλος του έγγαμου βίου για ένα ζευγάρι. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως το τέλος των σχέσεων ανάμεσα στους δύο, γεγονός που δυσκολεύει την εύρεση της κατάλληλης ισορροπίας.