Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός οφέλη: Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην ψυχική και σωματική μας υγεία [vid]

Αθλητισμός οφέλη: Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην ψυχική και σωματική μας υγεία [vid]

Αθλητισμός οφέλη: Η άσκηση όχι μόνο έχει θετικό αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας. Η αυτοεκτίμηση είναι το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και πώς αντιλαμβανόμαστε την αξία μας. Είναι ένας βασικός δείκτης της ψυχικής μας ευεξίας και της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε τους παράγοντες του στρες στη ζωή. 

Ακόμη και μια σύντομη βόλτα 10 λεπτών αυξάνει την πνευματική μας εγρήγορση, ενέργεια και θετική διάθεση. Την ίδια σιγμή η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας και να μειώσει το άγχος και το στρες, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη προκλήσεων ψυχικής υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές.

  • Οφέλη της άσκησης στη διάθεσή μας

Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Μια μελέτη ζήτησε από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τη διάθεσή τους αμέσως μετά από περιόδους σωματικής δραστηριότητας (π.χ. βόλτα ή δουλειές του σπιτιού) και περιόδους αδράνειας (π.χ. ανάγνωση βιβλίου ή παρακολούθηση τηλεόρασης). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν περισσότερο ικανοποιημένοι και πιο ήρεμοι μετά από σωματική δραστηριότητα. Διαπίστωσαν επίσης ότι η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στη διάθεση ήταν μεγαλύτερη όταν η διάθεση ήταν αρχικά χαμηλή.

  • Επιδράσεις στο άγχος

Όταν συμβαίνουν γεγονότα που μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε ή που διαταράσσουν την ισορροπία μας με κάποιο τρόπο, η άμυνα του σώματός δημιουργεί μια αντίδραση του στρες, η οποία μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε μια ποικιλία άβολων σωματικών συμπτωμάτων και να συμπεριφερθούμε διαφορετικά. Μπορεί επίσης να βιώσουμε τα συναισθήματα πιο έντονα. Τα πιο κοινά σωματικά συμπτώματα του στρες περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου, εφίδρωση και απώλεια όρεξης. Αυτά προκαλούνται από μια “ορμή” ορμονών του στρες στο σώμα μας – αλλιώς γνωστή ως απόκριση «μάχης ή φυγής». Είναι αυτές οι ορμόνες, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, που αυξάνουν την αρτηριακή μας πίεση, αυξάνουν τον καρδιακό μας ρυθμό και αυξάνουν τον ρυθμό με τον οποίο ιδρώνουμε, προετοιμάζοντας το σώμα μας για μια επείγουσα απόκριση. Μπορούν επίσης να μειώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα μας και να μειώσουν τη δραστηριότητα του στομάχου μας, ενώ η κορτιζόλη, μια άλλη ορμόνη του στρες, απελευθερώνει λίπος και ζάχαρη στο σύστημα για να ενισχύσει την ενέργειά μας. Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα διαπίστωσε ότι τα ιδιαίτερα ενεργά σωματικά άτομα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά άγχους σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο ενεργά.

  • Οφέλη στην αυτοεκτίμησή μας

Η άσκηση όχι μόνο έχει θετικό αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας. Η αυτοεκτίμηση είναι το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και πώς αντιλαμβανόμαστε την αξία μας. Είναι ένας βασικός δείκτης της ψυχικής μας ευεξίας και της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε τους παράγοντες του στρες στη ζωή. Έχει αποδειχθεί ότι η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει θετικά την αυτοεκτίμηση, ενώ τα ευρήματα επιβεβαιώνονται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γιόγκα ως φυσικό ανακουφιστικό του άγχους και του στρες

Tα παιδιά που ασκούνται από μικρά είναι πιο πιθανό να ωριμάσουν σε σωματικά δραστήριους ενήλικες

Ποιες μορφές άσκησης ενδείκνυνται για την καρδιακή υγεία-Πόσο συχνά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.