Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: Η γιόγκα ως συμπληρωματική θεραπεία και πρόληψη για την κατάθλιψη [vid]

Αθλητισμός: Η γιόγκα ως συμπληρωματική θεραπεία και πρόληψη για την κατάθλιψη [vid]

Αθλητισμός: Όταν κάποιος υποφέρει από ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να δυσκολευτεί ακόμη και να αφήσει το κρεβάτι του, να πλυθεί ή να φάει, οπότε δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένει κανείς να παρακολουθήσει ένα μάθημα γιόγκα. Είναι επομένως σημαντικό να προτείνουμε μια παρέμβαση γιόγκα την κατάλληλη στιγμή, όπου η πρακτική θα βοηθήσει στην ανάρρωση και θα βοηθήσει στην πρόληψη μιας μεγάλης αναζωπύρωσης των συμπτωμάτων.

Η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που μια προσέγγιση «για όλους» είναι απίθανο να είναι πλήρως αποτελεσματική για ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών. Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά πρέπει να σταθμίζουν τα οφέλη των αντικαταθλιπτικών με τις καλά αναφερόμενες παρενέργειές τους.

Στο πλαίσιο των φαρμακευτικών και άλλων θεραπευτικών προσεγγίσεων, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα στη διαχείριση των συμπτωμάτων-και σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, μπορεί να είναι το κύριο εργαλείο αυτοβοήθειας που αποτρέπει την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Τα άτομα με κατάθλιψη εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία σχετίζεται με τις αλλαγές του εγκεφάλου στον ιππόκαμπο, τον προμετωπιαίο φλοιό και την αμυγδαλή. Ενώ ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός (που εμπλέκονται στη ρύθμιση των συναισθημάτων, στη δημιουργία μνήμης και στη λήψη αποφάσεων) φαίνεται να χάνουν όγκο, η αμυγδαλή (υπεύθυνη για την απόκριση του φόβου και του στρες) διευρύνεται και ενεργοποιείται. Τα άτομα με κατάθλιψη εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα κορτιζόλης.

Μελέτες έχουν καταδείξει μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης σε όσους κάνουν γιόγκα. Θεωρείται ότι οι ασκήσεις αναπνοής που αποτελούν βασικό μέρος της γιόγκα προκαλούν τη χαλάρωση του σώματος και ο διαλογισμός προσοχής (μια άλλη πτυχή της γιόγκα) σχετίζεται επίσης με τη μείωση της κορτιζόλης καθώς και τη μείωση του μεγέθους της αμυγδαλής. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης αμέσως μετά από ένα μάθημα γιόγκα-πράγμα που υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμα δεν περιορίζεται στη μακροχρόνια πρακτική.

Η κατάθλιψη φαίνεται επίσης ότι συνδέεται με μειωμένα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών GABA. Μια παρέμβαση γιόγκα διάρκειας 12 εβδομάδων διαπίστωσε μεγαλύτερες βελτιώσεις στη διάθεση από την άσκηση βάδισης.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της γιόγκα είναι ότι προσφέρει μια μορφή άσκησης σε άτομα που ζουν με ή είναι επιρρεπή σε κατάθλιψη. Η αποτελεσματικότητα της άσκησης για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης έχει τεκμηριωθεί και δεδομένου ότι η κατάθλιψη είναι γνωστό ότι εξαντλεί τα κίνητρα, η γιόγκα μπορεί να προσφέρει έναν ήπιο και ευχάριστο τρόπο για να ξεκινήσετε την άσκηση.

Όταν κάποιος υποφέρει από ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να δυσκολευτεί ακόμη και να αφήσει το κρεβάτι του, να πλυθεί ή να φάει, οπότε δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένει κανείς να παρακολουθήσει ένα μάθημα γιόγκα. Είναι επομένως σημαντικό να προτείνουμε μια παρέμβαση γιόγκα την κατάλληλη στιγμή, όπου η πρακτική θα βοηθήσει στην ανάρρωση και θα βοηθήσει στην πρόληψη μιας μεγάλης αναζωπύρωσης των συμπτωμάτων.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τους κινδύνους για καρδιαγγειακή νόσο

Η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το νευρικό σας σύστημα

Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στην καρδιά σας είναι η σωματική δραστηριότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι δέκα πιο ευτυχισμένες πολιτείες των ΗΠΑ με βάση 31 βασικούς δείκτες

Τόσο η Νέα Υόρκη όσο και το Νιου Τζέρσεϊ έχουν τις λιγότερες αυτοκτονίες (ανά 100.000 κατοίκους) στις 8. Αυτό είναι τέσσερις φορές χαμηλότερο από το Ουαϊόμινγκ, το οποίο έχει 29 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα.

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Η κολύμβηση ως μέσο διαχείρισης των συναισθηματικών και ψυχικών προκλήσεων

Κολύμβηση: Το να είσαι ενεργός/η σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως: βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της αυτοεκτίμησης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής παρακμής, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.

Ο Φρόιντ όρισε τον δευτερογενή ναρκισσισμό ως απόσυρση της λίμπιντο ή των συναισθημάτων αγάπης από τα αντικείμενα (άλλους ανθρώπους)

Στον δευτερογενή ναρκισσισμό, η απομόνωση μπορεί να είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των μεγαλοπρεπών φαντασιώσεων που καθησυχάζουν τον εαυτό, καθώς και για την εστίαση στην αγάπη προς τον εαυτό. Μπορεί να μην θέλουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους που βασίζονται στην πραγματικότητα, καθώς η πραγματικότητα μπορεί να γίνεται αντιληπτή σαν επίθεση.