Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: Η άσκηση συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ευημερίας και καλύτερη ποιότητα ζωής [vid]

Αθλητισμός: Η άσκηση συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ευημερίας και καλύτερη ποιότητα ζωής [vid]

Αθλητισμός: Η άσκηση βελτιώνει επίσης την ποιότητα του ύπνου. Ο επαρκής ύπνος συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ποιότητας ζωής και γενικής υγείας. Επειδή η άσκηση μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο. Μάλιστα, όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο καλύτερα θα αποδίδετε στις προπονήσεις σας και όσο καλύτερα αποδίδετε, τόσο θα αυξάνετε η ποιότητα του ύπνου σας. 

Είναι γνωστό ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει ποικιλοτρόπως το σώμα, μειώνοντας τους κινδύνους ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών και επιτρέποντάς σας να διατηρείτε ένα υγιές βάρος. Ωστόσο, η φυσική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, καθώς ενισχύει τη διάθεσή σας και προάγει την αυτοπεποίθησή σας και την εμπιστοσύνη σας στον εαυτό. Στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε πώς η τακτική άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική σας ευημερία.

Αθλητισμός: Η άσκηση συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ευημερίας και καλύτερη ποιότητα ζωής

  • Βελτιώνει τα συμπτώματα του άγχους και τη γενική σας διάθεση

Το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες στρες καθώς αυξάνονται τα επίπεδα του στρες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την απόκριση “μάχης ή φυγής”. Το άγχος προκαλεί επίσης αυξημένο καρδιακό ρυθμό, δυσκολία στην αναπνοή και εφίδρωση. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συνολικών επιπέδων άγχους. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση αναδιοργανώνει τον εγκέφαλο και αυξάνει την ανθεκτικότητα στο άγχος. Η άσκηση έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση αυξάνοντας τις ενδορφίνες.

  • Αυξάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας

Η άσκηση μπορεί επίσης να αυξήσει την αυτοπεποίθηση. Ο καθορισμός, η διαδικασία και η πραγμάτωση ενός συνόλου στόχων βοηθούν στην οικοδόμηση μιας αίσθησης προσωπικής επίτευξης. Για τον λόγο αυτό, συνίσταται, εάν είστε αρχάριοι στην άσκηση, να ξεκινάτε πάντα από μικρούς στόχους και να αυξάνετε τις στοχεύσεις σας στην πορεία των προπονήσεων. Με κάθε επίτευγμα, θα στοχεύετε ένα βήμα παραπέρα και αυτό θα αυξάνει το αίσθημα της πίστης σας στον εαυτό.

  • Βελτιώνει τον ύπνο

Η άσκηση βελτιώνει επίσης την ποιότητα του ύπνου. Ο επαρκής ύπνος συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ποιότητας ζωής και γενικής υγείας. Επειδή η άσκηση μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο. Μάλιστα, όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο καλύτερα θα αποδίδετε στις προπονήσεις σας και όσο καλύτερα αποδίδετε, τόσο θα αυξάνετε η ποιότητα του ύπνου σας.

  • Μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Μια πρόσφατη ερευνητική μελέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης είχαν 90% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια δεκαετίες αργότερα σε σχέση με τις γυναίκες που ήταν λιγότερο σε φόρμα. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες που να καταδεικνούν το πώς συμβαίνει αυτό, φαίνεται πως η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την άνοια.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν η ποδηλασία είναι θεραπεία και μέσο πρόληψης διαφόρων παθήσεων

Δεν υπάρχει ένα κατώφλι στα οφέλη που προσφέρει η σωματική δραστηριότητα στην καρδιά, λένε επιστήμονες

Πώς η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.