Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Άσκηση: Η τακτική άσκηση βελτιώνει την ψυχική υγεία

Άσκηση: Η τακτική άσκηση βελτιώνει την ψυχική υγεία

Άσκηση: Η άσκηση μπορεί να διευκολύνει τη διακοπή του καπνίσματος μειώνοντας τις λιγούρες και τα συμπτώματα στέρησης.

Όλοι το έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν – η τακτική άσκηση είναι καλή για εσάς και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Αλλά αν είστε όπως πολλοί Αμερικανοί, είστε απασχολημένοι, έχετε μια καθιστική δουλειά και δεν έχετε αλλάξει ακόμα τις συνήθειες άσκησης. Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά σιγά και να βρείτε τρόπους να εντάξετε περισσότερη σωματική δραστηριότητα στη ζωή σας. Για να έχετε το μέγιστο όφελος, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε τη συνιστώμενη ποσότητα άσκησης για την ηλικία σας. Εάν μπορείτε να το κάνετε, το αποτέλεσμα είναι ότι θα αισθανθείτε καλύτερα, θα βοηθήσετε στην πρόληψη ή στον έλεγχο πολλών ασθενειών και πιθανότατα θα ζήσετε περισσότερο.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία της άσκησης;

Η τακτική άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορεί:

 • Σας βοηθά να ελέγξετε το βάρος σας. Μαζί με τη διατροφή, η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους σας και στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Για να διατηρήσετε το βάρος σας, οι θερμίδες που τρώτε και πίνετε πρέπει να είναι ίσες με την ενέργεια που καίτε. Για να χάσετε βάρος, πρέπει να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που τρώτε και πίνετε.
 • Μειώστε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η άσκηση δυναμώνει την καρδιά σας και βελτιώνει την κυκλοφορία σας. Η αυξημένη ροή αίματος αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα σας. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υψηλή χοληστερόλη, η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή προσβολή. Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
 • Βοηθήστε το σώμα σας να διαχειριστεί τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να βοηθήσει την ινσουλίνη σας να λειτουργήσει καλύτερα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2. Και αν έχετε ήδη μία από αυτές τις ασθένειες, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε.
 • Βοηθήστε να κόψετε το κάπνισμα. Η άσκηση μπορεί να διευκολύνει τη διακοπή του καπνίσματος μειώνοντας τις λιγούρες και τα συμπτώματα στέρησης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό του βάρους που μπορεί να κερδίσετε όταν σταματήσετε το κάπνισμα.
 • Βελτιώστε την ψυχική σας υγεία και τη διάθεσή σας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα σας απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και να σας κάνουν να νιώσετε πιο χαλαροί. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης.
 • Βοηθήστε να διατηρήσετε τις δεξιότητές σας στη σκέψη, τη μάθηση και την κρίση όσο μεγαλώνετε. Η άσκηση διεγείρει το σώμα σας να απελευθερώσει πρωτεΐνες και άλλες χημικές ουσίες που βελτιώνουν τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.
 • Δυναμώστε τα οστά και τους μύες σας. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους να χτίσουν γερά οστά. Αργότερα στη ζωή, μπορεί επίσης να επιβραδύνει την απώλεια της οστικής πυκνότητας που έρχεται με την ηλικία. Οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε ή να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα και δύναμη.
 • Μειώστε τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, της μήτρας και του πνεύμονα.
 • Μειώστε τον κίνδυνο πτώσεων. Για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση ισορροπίας και δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης εκτός από μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πτώσης.
 • Βελτιώστε τον ύπνο σας. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα και να παραμείνετε κοιμισμένοι περισσότερο.
 • Βελτιώστε τη σεξουαλική σας υγεία. Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) στους άνδρες. Για όσους έχουν ήδη ΣΔ, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σεξουαλικής τους λειτουργίας. Στις γυναίκες, η άσκηση μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική διέγερση.
 • Αυξήστε τις πιθανότητές σας να ζήσετε περισσότερο. Μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από τις κύριες αιτίες θανάτου, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.

Πώς μπορώ να κάνω την άσκηση μέρος της τακτικής ρουτίνας μου;

 • Κάντε τις καθημερινές δραστηριότητες πιο ενεργές. Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν. Μπορείτε να πάρετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Περπατήστε στο διάδρομο στο γραφείο ενός συναδέλφου αντί να στείλετε ένα email. Πλύνετε μόνοι σας το αυτοκίνητο. Παρκάρετε πιο μακριά από τον προορισμό σας.

 • Να είστε ενεργοί με φίλους και οικογένεια. Το να έχετε έναν σύντροφο προπόνησης μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να απολαύσετε την άσκηση. Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε κοινωνικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άσκηση. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε σε μια ομάδα ή μια τάξη άσκησης, όπως ένα μάθημα χορού, ένα κλαμπ πεζοπορίας ή μια ομάδα βόλεϊ.
 • Παρακολουθήστε την πρόοδό σας. Η διατήρηση ενός αρχείου καταγραφής της δραστηριότητάς σας ή η χρήση ενός ιχνηλάτη γυμναστικής μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε στόχους και να παραμείνετε παρακινημένοι.
 • Κάντε την άσκηση πιο διασκεδαστική. Προσπαθήστε να ακούτε μουσική ή να παρακολουθείτε τηλεόραση ενώ ασκείστε. Επίσης, ανακατέψτε τα πράγματα λίγο – αν επιμείνετε σε ένα μόνο είδος άσκησης, μπορεί να βαρεθείτε. Δοκιμάστε να κάνετε έναν συνδυασμό δραστηριοτήτων.
 • Βρείτε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε ακόμα και όταν ο καιρός είναι κακός. Μπορείτε να περπατήσετε σε ένα εμπορικό κέντρο, να ανεβείτε σκάλες ή να ασκηθείτε σε ένα γυμναστήριο ακόμα κι αν ο καιρός σας εμποδίσει να ασκηθείτε έξω.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολύτιμο το περπάτημα έστω 1-2 φορές την εβδομάδα

Πώς το περπάτημα βοηθάει στην βελτίωση της υγείας;

Πόσο καλό μας κάνει το χαλαρωτικό μασάζ;

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Οι γενετικοί παράγοντες προβλέπουν τα πρότυπα κατάθλιψης σε εφήβους 

Κατάθλιψη: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας των εφήβων, καθώς υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Η προώθηση της αίσθησης ότι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορεί να μειώσει τα προβλήματα υγείας

Και ο Τζουντ και εγώ μελετάμε το να ανήκουμε σε ηλικιωμένους LGBTQ+ ενήλικες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και διάφορες μορφές στιγματισμού, όπως η ηλικία και η ομοφοβία.

Πώς ο χορός μπορεί να βοηθήσει στο μπουστάρισμα της ψυχικής μας ευεξίας;

Χορός ψυχική: Ο χορός είναι μια ολιστική δραστηριότητα που ενισχύει την ψυχική υγεία μέσω της ανακούφισης από το στρες, της συναισθηματικής έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της γνωστικής εμπλοκής και της επίγνωσης.

Close Icon