Ψυχική Υγεία

Αποθησαυρισμός ΔΕΠΥ: Ποια η σύνδεση μεταξύ των δύο ψυχικών διαταραχών;

Αποθησαυρισμός ΔΕΠΥ: Ποια η σύνδεση μεταξύ των δύο ψυχικών διαταραχών;

Αποθησαυρισμός ΔΕΠΥ: Τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν επίσης συμπτώματα αποθησαυρισμού. Αυτό είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι η αποθησαύριση δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους αργότερα στη ζωή τους.

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν επίσης συμπεριφορές αποθησαυρισμού, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychiatric Research και χρηματοδοτήθηκε από τη Βρετανική Ακαδημία και το Leverhulme Trust, διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους με ΔΕΠΥ παρουσίαζε κλινικά σημαντικά επίπεδα αποθησαυρισμού, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας κρυφός πληθυσμός ενηλίκων που αγωνίζεται με τη συσσώρευση και τις συνέπειές του. Η διαταραχή αποθησαυρισμού είναι μια αναγνωρισμένη κατάσταση που περιλαμβάνει υπερβολική συσσώρευση, δυσκολίες απόρριψης και υπερβολική ακαταστασία.

Πώς συνδέονται αποθησαυρισμός και ΔΕΠΥ;

Η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε αγωνία ή δυσκολίες στην καθημερινή ζωή και μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη και το άγχος. Προηγούμενη έρευνα για τη διαταραχή αποθησαυρισμού είχε επικεντρωθεί κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που αυτοπροσδιορίζονται ως θησαυριστές και έχουν ζητήσει βοήθεια αργότερα στη ζωή τους. Αυτή η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Sharon Morein του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU), στρατολόγησε 88 συμμετέχοντες από μια κλινική ADHD ενηλίκων που διευθύνεται από το Cambridge and Peterborough NHS Foundation Trust. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 19% αυτής της ομάδας ΔΕΠΥ παρουσίαζε κλινικά σημαντικά συμπτώματα συσσώρευσης, ήταν κατά μέσο όρο στα 30 και υπήρχε ίσος διαχωρισμός μεταξύ των φύλων. Μεταξύ του υπόλοιπου 81%, οι ερευνητές βρήκαν μεγαλύτερη σοβαρότητα αποθησαυρισμού, αλλά όχι σε βαθμό που να βλάπτει σημαντικά τη ζωή τους, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου της μελέτης.

Οι ερευνητές έθεσαν τις ίδιες ερωτήσεις, σχετικά με τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και την παρορμητικότητα, τα επίπεδα συσσώρευσης και ακαταστασίας, την ιδεοψυχαναγκαστική σοβαρότητα, την τελειομανία, την κατάθλιψη και το άγχος και την καθημερινή λειτουργία, σε μια ομάδα 90 ενηλίκων από τον γενικό πληθυσμό, χωρίς ΔΕΠΥ. διάγνωση, και διαπίστωσε ότι μόνο το 2% αυτής της ομάδας ελέγχου εμφάνισε κλινικά σημαντικά συμπτώματα συσσώρευσης. Στη συνέχεια το επανέλαβαν με ένα μεγαλύτερο διαδικτυακό δείγμα 220 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δουν αν βρέθηκαν παρόμοια μοτίβα και ομοίως μόνο το 3% αυτής της ομάδας εμφάνισε συμπτώματα. Ο Δρ Morein, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU), δήλωσε: “Η διαταραχή αποθησαυρισμού είναι πολύ περισσότερο από απλή συλλογή υπερβολικών περιουσιακών στοιχείων. Τα άτομα με διαγνωσμένη διαταραχή αποθησαυρισμού έχουν γεμίσει τους χώρους διαβίωσής τους με τόσα πολλά αντικείμενα και ακαταστασία που επηρεάζει η καθημερινή τους λειτουργία οδηγεί σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής, άγχος και κατάθλιψη.

Συνολικά, διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν επίσης συμπτώματα αποθησαυρισμού. Αυτό είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι η αποθησαύριση δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους αργότερα στη ζωή τους, οι οποίοι είναι συνήθως το επίκεντρο πολλών έρευνα μέχρι στιγμής για τη διαταραχή αποθησαυρισμού. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν επίσης ότι η διαταραχή αποθησαυρισμού θα πρέπει να αξιολογείται τακτικά σε άτομα με ΔΕΠΥ, καθώς συνήθως δεν αποκαλύπτουν σχετικές δυσκολίες παρά το γεγονός ότι αυτές δυνητικά βλάπτουν την καθημερινή τους ζωή. έχουν επίσης μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ. Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μεταξύ των κλινικών ιατρών και των ατόμων με ΔΕΠΥ σχετικά με τη σχέση μεταξύ ΔΕΠΥ και αποθησαύρισης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη διαχείριση, καθώς η συσσώρευση συχνά επιδεινώνεται σταδιακά με τον καιρό”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υψηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για νέους με ΔΕΠΥ & αυτισμό

Μειώνοντας τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ με την κατάλληλη διατροφή

ΔΕΠΥ και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή συνυπάρχουν στο 25% των ενηλίκων

Διαχείριση παιδιού με ΔΕΠΥ από εκπαιδευτικούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.