Επιστημονικά Νέα

Αυτισμός ΔΕΠΥ θνησιμότητα: 27 μελέτες δηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

Αυτισμός ΔΕΠΥ θνησιμότητα: 27 μελέτες δηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

Αυτισμός ΔΕΠΥ θνησιμότητα: Κατά μέσο όρο, τα άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠΥ είχαν περισσότερο από το διπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας από τον γενικό πληθυσμό. Μεταξύ των ατόμων με αυτισμό, υπήρχαν αυξημένοι κίνδυνοι από φυσικά αίτια, καθώς και εξωτερικές αιτίες.  

Οι νέοι με αυτισμό ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίς από μια σειρά αιτιών, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πριν από τη μέση ηλικία, τα άτομα με αυτισμό αντιμετωπίζουν υψηλότερα από τον μέσο όρο ποσοστά θανάτου τόσο από φυσικές αιτίες, όπως καρδιακές παθήσεις, όσο και από αφύσικες, συμπεριλαμβανομένων ατυχημάτων και αυτοκτονιών. Εν τω μεταξύ, αφύσικα αίτια φάνηκε να ευθύνονται για τον υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου μεταξύ των ατόμων με ΔΕΠΥ. Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση 27 δημοσιευμένων μελετών.

Αν και τα δεδομένα δεν είναι καινούργια, η ανασκόπηση τα συγκεντρώνει όλα και δίνει μια σταθερή εικόνα: Τα άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠΥ πολύ συχνά πεθαίνουν νέοι από αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Οι ειδικοί περιέγραψαν τα ευρήματα ως μια κλήση αφύπνισης. “Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε κάθε αιτία αυτοκτονίας. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε κάθε πνιγμό”, δήλωσε η Alycia Halladay, επικεφαλής επιστήμης για το Ίδρυμα Επιστήμης για τον Αυτισμό. “Αλλά ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν”. Η Halladay τόνισε ότι κανείς δεν κατηγορεί τους γονείς. “Το βλέπω αυτό ως έκκληση για δράση για την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης”, είπε.

Αυτό το σημείο επαναλήφθηκε σε ένα άρθρο που συνόδευε την έκθεση, το οποίο δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 14 Φεβρουαρίου στο JAMA Pediatrics. “Το μήνυμα της λήψης δεν είναι διακριτικό, αλλά σαφές, άμεσο και αποθαρρυντικό”, γράφουν οι ψυχολόγοι Russell Barkley από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια Commonwealth και η Geraldine Dawson του Πανεπιστημίου Duke. Πρέπει να γίνουν περισσότερα, είπαν, για να αντιμετωπιστούν οι λόγοι που οι νέοι με αυτισμό ή ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους θανάτου. Αυτοί οι λόγοι κυμαίνονται από συνυπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος, έλλειψη κοινωνικής δέσμευσης έως χρήση ουσιών, διαταραχές ύπνου, κακή διατροφή και παχυσαρκία.

Από καιρό έχει αναγνωριστεί ότι οι νέοι με αυτισμό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ορισμένων αιτιών θανάτου. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος από αυτοκίνητο ή του πνιγμού. (Τα παιδιά με αυτισμό συχνά ελκύονται από το νερό, σημείωσε η Halladay.) Οι θανατηφόρες κρίσεις είναι μια άλλη κοινή αιτία, καθώς τα άτομα με πιο σοβαρό αυτισμό έχουν συχνά επιληψία. Όμως, μόνο τα τελευταία χρόνια μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες έχουν εμβαθύνει σε μια σειρά από φυσικές και αφύσικες αιτίες θανάτου μεταξύ των ατόμων με αυτισμό ή ΔΕΠΥ, σύμφωνα με τον Ferrán Catalá-López, επικεφαλής ερευνητή στη νέα ανάλυση.

Για παράδειγμα, μια σουηδική μελέτη του 2016 εξέτασε περισσότερα από 27.000 άτομα με αυτισμό και 2,7 εκατομμύρια χωρίς τη διαταραχή. Κατά μέσο όρο, τα άτομα με αυτισμό πέθαιναν 16 χρόνια νωρίτερα και είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αιτίες όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και αυτοκτονία. Μεταξύ των ατόμων με ήπιο αυτισμό, το ποσοστό αυτοκτονίας ήταν σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό του γενικού πληθυσμού. Η νέα ανάλυση συγκέντρωσε αυτή τη μελέτη, μαζί με άλλες 26, στις οποίες συμμετείχαν 642.000 άτομα συνολικά. Δώδεκα μελέτες παρακολούθησαν αυτά τα άτομα στη νεαρή ενήλικη ζωή.

Κατά μέσο όρο, τα άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠΥ είχαν περισσότερο από το διπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας από τον γενικό πληθυσμό. Μεταξύ των ατόμων με αυτισμό, υπήρχαν αυξημένοι κίνδυνοι από φυσικά αίτια, όπως ο καρκίνος και οι αναπνευστικές ασθένειες, καθώς και εξωτερικές αιτίες όπως τα ατυχήματα και οι αυτοκτονίες. Για τους νέους με ΔΕΠΥ, μόνο αυτές οι εξωτερικές αιτίες ήταν υψηλότερες από το μέσο όρο. Τόσο ο αυτισμός όσο και η ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων. Και τα άτομα με οποιαδήποτε πάθηση έχουν αυξημένα ποσοστά προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές, κατάχρηση ουσιών, διαταραχές ύπνου και καθιστική ζωή.

Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να μην ανέχονται μια αιμοληψία ή άλλες ιατρικές διαδικασίες, για παράδειγμα, και αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει τις διαγνώσεις. Για τους γονείς, η συνεχής επικοινωνία με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών υπηρεσιών του παιδιού σας είναι το κλειδί, σύμφωνα με την Catalá-López, επιστήμονα του Ινστιτούτου Υγείας Carlos III, στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Πρότεινε να μιλήσετε για προειδοποιητικά σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να έχει προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας, πρόληψη ατυχημάτων και οποιεσδήποτε άλλες ανησυχίες. Κανείς δεν λέει ότι είναι εύκολο. “Νομίζω ότι οι γονείς παιδιών με αυτισμό πρέπει να είναι σε εγρήγορση όλη τους τη ζωή”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα "μωρουδιακά" αποκαλύπτουν διαταραχές στην ομιλία

Αναζητώντας απαντήσεις στον γρίφο του αυτισμού

Η έλλειψη πρωτεΐνης οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις και αυτισμό

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η "καλή" χοληστερόλη με τον κίνδυνο άνοιας;

HDL άνοια: Τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL-C που συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας σε αυτή τη μελέτη ήταν ασυνήθιστα και δεν σχετίζονται με τη διατροφή, αλλά είναι πιο πιθανό να αντικατοπτρίζουν μια μεταβολική διαταραχή.