Ψυχική Υγεία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Ζούμε σε μια υλιστική κουλτούρα, όπου η κοινωνία μας διδάσκει ότι όσο περισσότερα πράγματα έχουμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι πρέπει να είμαστε, όταν στην πραγματικότητα αυτή η ακαταστασία μπορεί να προκαλέσει στάσιμη ενέργεια και πολύ άγχος. Ανεξέλεγκτες καταναλωτικές παρορμήσεις, συναισθηματική προσκόλληση σε πράγματα, συναισθηματικές ανησυχίες, φόβος για το να ξεφορτωθούμε πράγματα, η ανάγκη να κρατήσουμε τις μνήμες του παρελθόντος είναι μερικοί από τους πολλούς λόγους για τους οποίους τείνουμε να εμφυτεύουμε τα υπάρχοντά μας στα συναισθήματά μας.

Το να πετάμε πράγματα μπορεί συχνά να είναι οδυνηρό και μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό του να ξεχνάμε το παρελθόν και να εγκαταλείπουμε το μέλλον μας, έτσι συχνά βασιζόμαστε σε πράγματα με την ελπίδα ότι θα γίνουν χρήσιμα μια μέρα όταν στην πραγματικότητα θα προσθέσουν στο ψυχικό και συναισθηματικό μας άγχος. Σύμφωνα με το λεξικό, η ακαταστασία ορίζεται ως κάτι ακατάλληλο ή υπερσυμπληρωμένο με αντικείμενα. Αναφέρεται επίσης σε κατάσταση ή κατάσταση σύγχυσης. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η ακαταστασία είναι κάτι παραπάνω από ανικανότητα και πάρα πολλά φυσικά αντικείμενα, καθώς η ακαταστασία μπορεί επίσης να αναφέρεται σε συναισθηματικές και ψυχικές “αποσκευές”. 

Παλιές συνήθειες, δυσαρέσκεια, συννεφιασμένες σκέψεις, ακατάστατες σχέσεις, οικονομικά ανεξόφλητα χρέη, ένα σπασμένο βάζο, τζιν που δεν ταιριάζουν πλέον, ή οποιοδήποτε άλλο “πράγμα” που πρέπει να διαχειριστείς, δημιουργούν ακαταστασία. Όλη αυτή η σωματική, ψυχική και συναισθηματική ακαταστασία μπορεί να συμβάλει στην ανικανότητα να σκεφτόμαστε με σαφήνεια, που μπορεί να συμβάλει στο άγχος και τη χαμηλή ενέργεια. Η ακαταστασία μπορεί να κάνει δύσκολη την εκτέλεση εργασιών, την εύρεση όσων χρειάζεστε και την ομαλή και αποδοτική ζωή σας. Όταν ξοδεύουμε χρόνο κάθε μέρα ψάχνοντας μπορούμε να γίνουμε ξέφρενοι και αγχωμένοι, επιτρέποντας σε αυτή την αρνητική καθημερινή ενέργεια να συσσωρευτεί με τον καιρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τι συμβουλεύουν διακοσμητές για πιο μοντέρνο και άνετο σαλόνι

Τιπς από μια σεξολόγο για σέξι κρεβατοκάμαρα

Οργανώστε την κουζίνα σας για καθαρούς πάγκους

Αλλάξτε διάθεση με νέο λουκ μέσα στην καραντίνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.