Ψυχική Υγεία

Απώλεια Μνήμης: Συναισθηματικοί παράγοντες που ευθύνονται για την απώλεια μνήμης

Απώλεια Μνήμης: Συναισθηματικοί παράγοντες που ευθύνονται για την απώλεια μνήμης

Απώλεια Μνήμης: Επειδή το μυαλό και το σώμα μας είναι συνδεδεμένα και επηρεάζουν το ένα το άλλο, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλό μας. Η ενέργεια που χρειάζεται ο νους για να αντιμετωπίσει ορισμένα συναισθήματα ή προκλήσεις στη ζωή μπορεί να παρεμποδίσει την αποθήκευση ή τη μνήμη λεπτομερειών και χρονοδιαγραμμάτων.

Τα περιστασιακά επεισόδια απώλειας μνήμης μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και απογοήτευση, ενώ πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι βρίσκονται σε αρχικά στάδια της νόσου του Alzheimer. Κι ενώ, το Αλτσχάιμερ και άλλα είδη άνοιας ευθύνονται για πολλές περιπτώσεις απώλειας μνήμης, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν και άλλοι, μη μόνιμοι παράγοντες που μπορούν επίσης να μπλοκάρουν τη μνήμη σας.

Τι μας εμποδίζει να αποθηκεύσουμε ή να ανακαλέσουμε διανοητικά κομμάτια πληροφοριών;

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η απώλεια μνήμης μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματικούς παράγοντες. Συχνά, οι συναισθηματικές αιτίες απώλειας μνήμης μπορούν να βελτιωθούν με υποστήριξη, συμβουλευτική και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ακόμη και η απλή επίγνωση και ο περιορισμός της έκθεσης σε καταστάσεις που αυξάνουν το άγχος μπορούν να βοηθήσουν.

Συναισθηματικές αιτίες απώλειας μνήμης

  • Στρες: Το υπερβολικό άγχος μπορεί να υπερφορτώσει το μυαλό μας και να προκαλέσει απόσπαση της προσοχής. Το βραχυπρόθεσμο, οξύ άγχος μπορεί να προκαλέσει στιγμιαίο πρόβλημα μνήμης, ενώ η χρόνια έκθεση στο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Η διαχείριση του άγχους είναι μια σημαντική στρατηγική για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής και τη βελτίωση της υγείας του σώματος και του εγκεφάλου σας.
  • Κατάθλιψη: Η ψευδοδυναμία είναι ένας όρος που περιγράφει το συνδυασμό απώλειας μνήμης και κατάθλιψης. Εάν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε ψευδοδυναμία, οι γνωστικές εξετάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να καθησυχαστείτε και να αποκλείσετε το ενδεχόμενο της άνοιας. Επιπλέον, η κατάθλιψη είναι συνήθως θεραπεύσιμη. Συχνά, ένας συνδυασμός συμβουλευτικής και φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός.

  • Άγχος: Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή παρεμβαίνει συχνά στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διεργασίας της μνήμης. Συνεπώς, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση του άγχους μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής σας, και ενδεχομένως τη μνήμη σας.
  • Θλίψη: Η διεργασία του πένθους απαιτεί μεγάλη ποσότητα σωματικής και συναισθηματικής ενέργειας και αυτό μπορεί να μειώσει την ικανότητά μας να επικεντρωθούμε σε γεγονότα και ανθρώπους γύρω μας. Κατά συνέπεια, η μνήμη μας μπορεί να επηρεαστεί. Η θλίψη στο πένθος μπορεί να είναι παρόμοια με την κατάθλιψη, αλλά συχνά προκαλείται από μια συγκεκριμένη κατάσταση ή οξεία απώλεια, ενώ η κατάθλιψη μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει συγκεκριμένη αιτία. Ομάδες συμβουλευτικής και υποστήριξης μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη θλίψη και να διαχειριστείτε το πένθος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Συμπτώματα που μπορεί να δεικνύουν νευρική ανορεξία

Ψυχική διαταραχή Κορωνοϊός: Ποιο εκτεθειμένοι οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές

Ψυχική υγεία: 9 + 1 συμβουλές για να είστε ευτυχισμένοι.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας

Άνοια: Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου - που μπορούμε να αλλάξουμε - ο κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στο ένα τρίτο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που κάνει καλό στην καρδιά σας κάνει επίσης καλό στον εγκέφαλό μας.

Jade Stone : Τα ενεργειακά οφέλη της στην ψυχική υγεία

Jade Stone :  Ορισμένοι πιστεύουν ότι κρύσταλλοι και πέτρες μεταφέρουν ισχυρές ενέργειες που βοηθούν στη σωματική και συναισθηματική θεραπεία. Χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς για αιώνες. Διαφορετικοί κρύσταλλοι και πέτρες πιστεύεται ότι αξιοποιούν τις δικές τους ενέργειες και παρέχουν μοναδικά οφέλη.

Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα

Κολύμπι: Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα, λένε οι άνθρωποι που κολυμπούν συχνά, κι η επιστήμη έχει δώσει τις δικές της εκτιμήσεις γι' αυτό το γεγονός.

Νευρικά ύπο διεγερμένη δραστηριότητα : Αίτια που την προκαλούν

Νευρικά ΥΠΟ διεγερμένη δραστηριότητα : Το τετάνιο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας ηλεκτρολυτών . Τις περισσότερες φορές, είναι ένα δραματικά χαμηλό επίπεδο ασβεστίου , επίσης γνωστό ως υποκαλιαιμία

Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή μας η τοξική θετικότητα

Την επομένη φορά που κάποιος μοιραστεί μαζί μου μια δική του δύσκολη στιγμή, αντί να πω: «Mην το σκέφτεσαι, μείνε θετικός-ή», μπορώ να πω: «Πες μου πώς νιώθεις. Σε ακούω» ή αντί για «Όλα θα πάνε καλά στο τέλος», μπορώ να πω: «Είναι πολύ δύσκολο. Σε καταλαβαίνω».

Γιατί διαπράττουν το έγκλημα οι δράστες

Όταν λοιπόν ο δράστης ακούσει φράσεις όπως «έχω βρει άλλον/η σύντροφο», «θα σε χωρίσω» και άλλα, χάνει τον έλεγχο και πραγματοποιεί το έγκλημα με το ελάχιστο έναυσμα που μπορεί να του δοθεί.

Σχιζοφρένεια : Συμπτώματα να τα αναγνωρίσετε

Σχιζοφρένεια : Ένα άτομο με σχιζοφρένεια μπορεί να βιώσει παραληρητική σκέψη, συμπεριλαμβανομένων παρανοϊκών σκέψεων. Μπορεί να μην είναι δυνατό για το άτομο να κάνει διάκριση μεταξύ αυτής και της τακτικής σκέψης.

Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο καλύτερα θυμάστε

Αθλητισμός Εγκέφαλος: Η τακτική άσκηση είναι από καιρό γνωστό ότι βελτιώνει και διατηρεί βασικές πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, όπως η δυνατότητα προσοχής και συγκέντρωσης, η μάθηση και η μνήμη. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους ενήλικες.