Αυτοφροντίδα

Νόσος Alzheimer Αυτοφροντίδα: Πώς να φροντίσετε τους αγαπημένους σας όταν δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν [vid]

Νόσος Alzheimer Αυτοφροντίδα: Πώς να φροντίσετε τους αγαπημένους σας όταν δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν [vid]

Νόσος Alzheimer Αυτοφροντίδα: Σε κάποιο σημείο, τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ θα χρειαστούν βοήθεια στο μπάνιο, στο χτένισμα των μαλλιών τους, στο βούρτσισμα των δοντιών τους και στο ντύσιμο. Επειδή, ωστόσο, πρόκειται για ιδιωτικές δραστηριότητες, οι άνθρωποι μπορεί να μην δέχονται εύκολα βοήθεια. Μπορεί να νιώθουν αμήχανα για το να είναι γυμνά μπροστά σας ή μπορεί να αισθάνονται θυμωμένοι που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Αυτές οι προτάσεις μπορεί να σας βοηθήσουν στην καθημερινή τους φροντίδα.

Τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ ενδέχεται να σταματήσουν να φροντίζουν τον εαυτό τους ή τον προσωπικό τους χώρο. Μπορεί να ξεχάσουν, ή να μην μπορούν να κάνουν μπάνιο, να αλλάξουν ρούχα ή να καθαρίσουν τα σπίτια τους. Αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση, εάν πρόκειται για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που ζει μόνο του ή/και αρνείται τη βοήθειά σας.

Εάν η αλλαγή στη διάθεση και τις πρακτικές αυτοφροντίδας συμβεί ξαφνικά, προσπαθήστε να μάθετε, εάν το άτομο είναι άρρωστο ή πάσχει από κατάθλιψη. Τα σημάδια κατάθλιψης σε άτομα με άνοια περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στον ύπνο (κοιμούνται περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο)
 • Τρώνε περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο
 • Έχουν λίγο ενδιαφέρον για καθημερινές δραστηριότητες
 • Δυσκολεύονται να φροντίσουν τον εαυτό τους

Εάν δεν έχουν φροντίσει τον εαυτό τους για λίγο, ίσως χρειαστεί να τους βοηθήσετε να παραμείνουν καθαροί και υγιείς. Μερικοί άνθρωποι θα είναι εντάξει, εάν τους θυμίζετε ή τους υποστηρίζετε σε δραστηριότητες, όπως το μπάνιο και ο καθαρισμός. Άλλοι μπορεί να αναστατωθούν και να αρνηθούν τη βοήθειά σας.

Γνωρίζοντας πότε και πώς να παρέμβετε

Εάν το αγαπημένο σας άτομο δεν θέλει βοήθεια, αλλά η έλλειψη αυτοεξυπηρέτησης προκαλεί προβλήματα, εστιάστε στην αλλαγή των πραγμάτων που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για αυτά, όπως:

 • Δεν παίρνουν το φάρμακό τους
 • Δεν αντιμετωπίζουν τρέχουσες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης
 • Δεν τρώνε, ούτε πίνουν
 • Έχουν πληγές
 • Κρατούν ή κρύβουν ληγμένα τρόφιμα ή σκουπίδια γύρω από το σπίτι
 • Το σπίτι του είναι τόσο βρώμικο που ανησυχείτε για την υγεία τους
 • Έχουν περισσότερα κατοικίδια από όσα μπορούν να διαχειριστούν
 • Δεν φορούν τα κατάλληλα ρούχα για τον καιρό
 • Η θέρμανση, η ψύξη, το νερό και ο ηλεκτρισμός δεν λειτουργούν στο σπίτι τους
 • Η ακαταστασία καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση στο σπίτι τους

Βοηθώντας τους αγαπημένους σας να φροντίζουν τον εαυτό τους

 • Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίζει σημάδια κακής υγιεινής, προσπαθήστε να του υπενθυμίσετε να κάνει μπάνιο, να αλλάζει ρούχα τακτικά, να βουρτσίζει τα δόντια του και να κόβει τα νύχια. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, προσφερθείτε να τους βοηθήσετε.
 • Βεβαιωθείτε ότι φορούν τα σωστά ρούχα για τον καιρό.
 • Εάν έχουν προβλήματα με τη φροντίδα των ιατρικών τους αναγκών, μιλήστε με το γιατρό τους ή έναν σύμβουλο για το πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε να θυμούνται να παίρνουν το φάρμακό τους ή να διατηρούν υπό έλεγχο τις χρόνιες παθήσεις.
 • Εάν πρέπει να κάνουν μια ειδική δίαιτα ή διατροφή, αφαιρέστε από το χώρο τους τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώνε.

 • Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο δυσκολεύεται να μετακινηθεί ή ανησυχείτε μην πέσουν και τραυματιστούν, ειδικά στο μπάνιο, τοποθετήστε κιγκλιδώματα και βεβαιωθείτε ότι όλα τα έπιπλα είναι σταθερά, ώστε να μπορούν να στηρίζονται σε αυτά για να μετακινηθούν από μέρος σε μέρος.
 • Ελέγχετε τακτικά το ντουλάπι και το ψυγείο και πετάτε τα τρόφιμα που είναι χαλασμένα ή έχουν λήξει.
 • Κάντε τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι και βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν ανιχνευτές καπνού.
 • Τέλος, λάβετε υπόψη ότι το να αφαιρείται πράγματα από το σπίτι ή να κάνετε πολλές αλλαγές μπορεί να αναστατώσει το αγαπημένο σας πρόσωπο που πάσχει από Αλτσχάιμερ. Για να μην συμβεί αυτό, προχωρήστε στις απαραίτητες τροποποιήσεις μεθοδικά και σταδιακά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Συμβουλές αυτοφροντίδας για να μεγαλώνετε υγιώς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να παρεμείνετε ενυδατωμένοι/ες ενώ αθλείστε

Αθλητισμός: Περίπου το 60% του σώματός σας είναι νερό. Συνεπώς το νερό παίζει ζωτικό ρόλο σε κάθε σωματική λειτουργία. Μπορείτε να χάσετε πολλά υγρά όταν ασκείστε - έως και ένα λίτρο ή δύο την ώρα - κυρίως μέσω της εφίδρωσης και της αναπνοής. Έτσι, θα πρέπει να πίνετε περισσότερο για να αναπληρώσετε τα επίπεδα της υγρασίας.

Jade Stone : Τα ενεργειακά οφέλη της στην ψυχική υγεία

Jade Stone :  Ορισμένοι πιστεύουν ότι κρύσταλλοι και πέτρες μεταφέρουν ισχυρές ενέργειες που βοηθούν στη σωματική και συναισθηματική θεραπεία. Χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς για αιώνες. Διαφορετικοί κρύσταλλοι και πέτρες πιστεύεται ότι αξιοποιούν τις δικές τους ενέργειες και παρέχουν μοναδικά οφέλη.

Tips για να είστε σε φόρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αθλητισμός: Να θυμάστε πως η άσκηση δεν είναι επικίνδυνη για το μωρό σας. Αντ΄αυτού, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες που ασκούνται είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Σπυράκια στο λαιμό : Τρόποι να το αντιμετωπίσετε

Σπυράκια στο λαιμό :Παρόλο που τα μικρά χτυπήματα στο πίσω μέρος του λαιμού δεν είναι απαραίτητα σημάδι σημαντικού προβλήματος υγείας, είναι καλύτερο να ζητήσετε από τον γιατρό σας να ρίξει μια ματιά για να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία.

Αυτό το καλοκαίρι το να χάσετε κιλά δεν είναι ο τρόπος να αιθανθείτε καλύτερα

Σώμα Καλοκαίρι: Το να μην αισθάνεστε καλά για το σώμα σας είναι σίγουρα ένας παράγοντας που μπορεί να πλήξει τη "χαρά του καλοκαιριού". Αυτό το καλοκαίρι ωστόσο αντί να εστιάσετε την προσοχή σας στην ταχεία απώλεια βάρους, δοκιμάστε να καλλιεργήσετε το κατάλληλο mindset ώστε να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπέποιθηση για τον εαυτό σας.

Για ευέλικτο σώμα και νου δοκιμάστε γιόγκα

Γιόγκα Οφέλη: Η γιόγκα έχει πολλά στυλ, μορφές και εντάσεις. Μπορείτε να επωφεληθείτε από οποιοδήποτε στυλ γιόγκα - οπότε η επιλογή είναι κυρίως θέμα προσωπικής σας προτιμήσης.