Ψυχική Υγεία

Απιστία: Μείωση του πειρασμού για απιστία μέσα στην σχέση

Απιστία: Μείωση του πειρασμού για απιστία μέσα στην σχέση

Σχέσεις:  Η λήψη προοπτικών όχι μόνο μειώνει τον πειρασμό να απατήσετε, αλλά λειτουργεί ενάντια σε άλλες συμπεριφορές που καταστρέφουν την σχέση.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα του να μπεις στη θέση κάποιου άλλου είναι γνωστά. Μπορεί όμως σε ρομαντικές σχέσεις να μειώσεις τον πειρασμό να απατήσεις; Μια ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο Ράιχμαν στο Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ έθεσαν αυτή την ερώτηση σε δοκιμασία σε μια σειρά από τρία διπλά τυφλά, τυχαιοποιημένα πειράματα. Η απάντηση φαίνεται να είναι «ναι»Η λήψη προοπτικών όχι μόνο μειώνει τον πειρασμό να απατήσετε, αλλά λειτουργεί ενάντια σε άλλες συμπεριφορές που καταστρέφουν τη συνεργασία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research.

Γιατί οι άνθρωποι απατούν στις σχέσεις;

Οι άνθρωποι απατούν για διάφορους λόγους, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Gurit Birnbaum, καθηγητή ψυχολογίας στο Reichman’s Ivcher School of Psychology. Ο Birnbaum σημειώνει ότι ενώ οι άνθρωποι μπορεί να είναι ικανοποιημένοι με τις σχέσεις τους, μπορεί να προδίδουν τους συντρόφους τους. Για παράδειγμα, οι λεγόμενοι «αποφευκτικοί τύποι» που νιώθουν άβολα με την οικειότητα μπορεί να προσπαθήσουν να διατηρήσουν απόσταση και έλεγχο στη σχέση τους απατώντας. «Οι άνθρωποι συχνά απατούν όχι επειδή σχεδίαζαν να το κάνουν», λέει ο Birnbaum. «Μάλλον, παρουσιάστηκε η ευκαιρία και ήταν πολύ εξαντλημένοι —πολύ κουρασμένοι, πολύ μεθυσμένοι, πολύ αποσπασμένοι— για να καταπολεμήσουν τον πειρασμό».

Ο συν-συγγραφέας Harry Reis, Καθηγητής του Κοσμήτορα στις Τέχνες, τις Επιστήμες και τη Μηχανική στο Ρότσεστερ, συμφωνεί ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εξαπάτηση. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, λέει ο Reis, συγγραφέας του βιβλίου Relationships, Well-Being and Behavior, είναι ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να απατήσουν επειδή αισθάνονται ότι οι σεξουαλικές τους ανάγκες δεν ικανοποιούνται. Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να απατήσουν επειδή αισθάνονται ότι οι συναισθηματικές τους ανάγκες δεν ικανοποιούνται.

Πώς η εξάσκηση της ενσυναίσθησης μπορεί να μειώσει τον πειρασμό για απιστία

Ένας τρόπος για να εξασκήσετε την ενσυναίσθηση είναι να προσπαθήσετε να υιοθετήσετε την οπτική ενός άλλου ατόμου. Σε τρεις μελέτες, οι 408 συνολικά συμμετέχοντες (213 Ισραηλινές γυναίκες και 195 Ισραηλινοί άνδρες, ηλικίας από 20 έως 47 ετών) ανατέθηκαν τυχαία είτε να υιοθετήσουν την προοπτική του συντρόφου τους είτε όχι. Οι συμμετέχοντες ήταν ομοιόμορφα σε μονογαμικές σχέσεις μεικτού φύλου τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Ως μέρος των πειραμάτων, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν, συνάντησαν ή σκέφτηκαν ελκυστικούς αγνώστους, ενώ οι ψυχολόγοι κατέγραψαν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για αυτούς τους αγνώστους, καθώς και τη δέσμευσή τους και την επιθυμία τους για τους σημερινούς συντρόφους τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση της προοπτικής του συντρόφου αύξησε τη δέσμευση και την επιθυμία για τον σύντροφο, ενώ ταυτόχρονα μείωνε το σεξουαλικό και ρομαντικό ενδιαφέρον για εναλλακτικούς συντρόφους. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η λήψη προοπτικής αποθαρρύνει τους ανθρώπους να εμπλέκονται σε συμπεριφορές που μπορεί να βλάψουν τους συντρόφους τους και να βλάψουν τη σχέση τους. «Η λήψη προοπτικών δεν σας εμποδίζει να απατήσετε, αλλά μειώνει την επιθυμία να το κάνετε», λέει ο Reis. Τελικά, λέει, η εξαπάτηση σημαίνει «να δίνεις προτεραιότητα στους δικούς σου στόχους έναντι του καλού του συντρόφου και της σχέσης, οπότε το να βλέπεις τα πράγματα από την οπτική του άλλου δίνει μια πιο ισορροπημένη άποψη για αυτές τις καταστάσεις».

Σύμφωνα με τον Birnbaum, τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς να αντισταθούν στους βραχυπρόθεσμους πειρασμούς: «Η ενεργή εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι ρομαντικοί σύντροφοι μπορεί να επηρεαστούν από αυτές τις καταστάσεις χρησιμεύει ως στρατηγική που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ελέγχουν τις απαντήσεις τους σε ελκυστικούς εναλλακτικούς συντρόφους και να υποβαθμίζουν την ελκυστικότητά τους.» Η ομάδα δεν εξέτασε εάν τα οφέλη από τη λήψη προοπτικής επεκτάθηκαν και στους ερωτικούς συντρόφους των συμμετεχόντων που δεν ήταν μέρος του πειράματος.

Αλλά οι ερευνητές έχουν μια προαίσθηση, επειδή η λήψη προοπτικής γενικά προωθεί την ενσυναίσθηση, την κατανόηση, την εγγύτητα και τη φροντίδα. «Και οι δύο σύντροφοι μπορεί να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι με τη σχέση τους», λέει ο Birnbaum, «και επομένως μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να απατήσουν ο ένας τον άλλον, ακόμα κι αν μόνο ο ένας από τους δύο υιοθετήσει αυτή την στρατηγική». Εκτός από τη μείωση της πιθανότητας απιστίας, η λήψη προοπτικής παρακινεί τους ανθρώπους να συμπονούν τα συναισθήματα των συντρόφων τους και να επιδιώκουν να ενισχύσουν τον δεσμό με αυτόν τον σύντροφο, ενισχύοντας έτσι την υπάρχουσα σχέση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι απιστίας;

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Τύποι και αίτια μεταξύ των γυναικών

Το να κρατάς μυστικά είναι εξουθενωτικό

Γιατί απατάμε στην σχέση μας σύμφωνα με τους επιστήμονες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο καλό μας κάνει το χαλαρωτικό μασάζ;

Μασάζ: Το αθλητικό μασάζ, το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης και το μασάζ χαλάρωσης είναι θεραπείες που χρησιμοποιούνται ευρέως και έχουν τεράστια οφέλη για τον οργανισμό και τη λειτουργία του.

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.