Σεξουαλική Υγεία

Σεξ απιστία: Μπορεί να προβλεφθεί ως ένα βαθμό η απιστία επιστημονικά;

Σεξ απιστία: Μπορεί να προβλεφθεί ως ένα βαθμό η απιστία επιστημονικά;

Σεξ απιστία: Μελέτη αποδεικνύει πως η απιστία είναι προβλέψιμη, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, μέσα από επιστημονικούς αλγόριθμους.

Η απιστία είναι ένα σχετικά συχνό αλλά δυνητικά καταστροφικό φαινόμενο στις ερωτικές σχέσεις. Καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο που διαταράσσει την συναισθηματική ισορροπία, θα μπορούσε να είναι επωφελές να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν την απιστία πιο πιθανή. Αυτοί οι παράγοντες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα απιστίας στις σχέσεις τους. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sex Research, οι συγγραφείς διερεύνησαν αν μπορούσαν να προβλέψουν την πιθανότητα κάποιος να εμπλακεί σε σεξουαλική απιστία και διαδικτυακή απιστία. Για να το κάνουν αυτό, εξέτασαν διάφορους παράγοντες προσωπικούς, συντρόφου και σχέσης.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε δύο σύνολα δεδομένων. Το πρώτο περιελάμβανε 891 συμμετέχοντες (62,5% γυναίκες, 31,3% άνδρες και 2,8% άτομα που δεν δήλωσαν φύλο). Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (53,9%) ήταν ετεροφυλόφιλοι, το 21,2% ήταν αμφιφυλόφιλοι, το 11,3% ήταν ομοφυλόφιλοι και το 6,7% ήταν λεσβίες. Η πλειοψηφία (88,4%) ήταν λευκοί και οι περισσότεροι (62,7%) ήταν παντρεμένοι ή συμβίωναν με τον σύντροφό τους. Περίπου το ένα τέταρτο (24,5%) είχε τουλάχιστον ένα παιδί. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 32,7 έτη και το μέσο μήκος σχέσης ήταν 6,21 έτη. Το δεύτερο σύνολο δεδομένων περιελάμβανε 202 ζευγάρια μικτού φύλου. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 32,5 ετών και η πλειοψηφία (93%) ήταν ετεροφυλόφιλα. Το 5% ήταν αμφιφυλόφιλα, το 1% ήταν αβέβαια και το 1% ταυτοποιήθηκε ως «άλλο». Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν και εδώ Λευκοί (89%).

Για να διαπιστωθεί εάν οι συμμετέχοντες είχαν κάνει σεξουαλική απιστία, τέθηκε η ακόλουθη ερώτηση: «Είχα σεξ (π.χ. κολπικό σεξ, πρωκτικό σεξ, στοματικό σεξ) με κάποιον άλλο εκτός από τον τρέχοντα σύντροφό μου». Για να διαπιστωθεί εάν οι συμμετέχοντες είχαν κάνει ή όχι απιστία στο διαδίκτυο, τέθηκε η ακόλουθη ερώτηση: «Αλληλεπίδρασα σεξουαλικά με κάποιον άλλο από τον τρέχοντα σύντροφό μου στο Διαδίκτυο (έκανα σεξ στο δωμάτιο συνομιλίας, σεξ κάμερας, κ.λπ.)». Οι απαντήσεις κωδικοποιήθηκαν ως “ναι” ή “όχι”. Η μελέτη δεν εξέτασε την συναισθηματική απιστία.

Τα ευρήματα της μελέτης

Μια αξιοσημείωτη μειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν διαπράξει απιστία. Συγκεκριμένα, στο πρώτο σύνολο δεδομένων, το 32,0% των συμμετεχόντων (43,4% άνδρες, 25,7% γυναίκες) ανέφεραν σεξουαλική απιστία. Το 26,6% (41,6% άνδρες, 18,5% γυναίκες) ανέφεραν απιστία στο διαδίκτυο. Στο δεύτερο σύνολο δεδομένων, το 17,5% των συμμετεχόντων (18,8% άνδρες, 15,9% γυναίκες) ασκούσαν σεξουαλική απιστία και το 14,1% (16,8% άνδρες, 11,4% γυναίκες) ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε διαδικτυακή απιστία. Συνολικά, οι συμμετέχοντες που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σχετικά με την ικανοποίηση από την σχέση ήταν λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε σεξουαλική απιστία. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι μερικά ευτυχισμένα ζευγάρια ήταν επίσης πιο πιθανό να εμπλακούν σε σεξουαλική απιστία. Αυτό υποδεικνύει ότι ορισμένοι άνθρωποι που ασκούν σεξουαλική απιστία μπορεί να εξακολουθούν να είναι σε ευτυχισμένες, ικανοποιητικές σχέσεις.

Μια υψηλότερη πιθανότητα σεξουαλικής απιστίας σχετίζεται επίσης με ισχυρότερη μοναχική σεξουαλική επιθυμία, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχέσης και πιο φιλελεύθερες στάσεις απέναντι στη σεξουαλικότητα. Αντίθετα, όσοι είχαν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση και υψηλότερα ποσοστά ρομαντικής αγάπης προέβλεπαν μειωμένη πιθανότητα σεξουαλικής απιστίας. Για την απιστία στο διαδίκτυο, το να μην έχετε ποτέ πρωκτικό σεξ με έναν τρέχοντα σύντροφο μείωσε την πιθανότητα να ασχοληθείτε με απιστία. Επιπλέον, η μεγαλύτερη σχέση και η σεξουαλική ικανοποίηση σχετίζονταν με μια χαμηλότερη πιθανότητα απιστίας στο διαδίκτυο. Οι υψηλότερες βαθμολογίες για τη ρομαντική αγάπη συνδέθηκαν με χαμηλότερη πιθανότητα απιστίας στο διαδίκτυο. Τα υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας συσχετίστηκαν με υψηλότερη πιθανότητα απιστίας και στα δύο σύνολα δεδομένων.

Τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα;

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης πρότειναν ότι η πρόβλεψη της απιστίας είναι κάπως δυνατή. Ωστόσο, η δυναμική των σχέσεων ήταν σταθερά οι κορυφαίοι προγνωστικοί παράγοντες της απιστίας στις δύο μελέτες και φύλα. Επιπλέον, εκείνοι με λιγότερο επιτρεπτική στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα είχαν μειωμένη πιθανότητα απιστίας, ενώ εκείνοι με υψηλότερες φιλελεύθερες στάσεις ήταν πιο πιθανό να εμπλακούν σε απιστία. Τέλος, ενώ μερικοί από εμάς μπορεί να έχουν το στερεότυπο ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να απατήσουν από τις γυναίκες, σε αυτή τη μελέτη, το να είσαι άντρας ήταν μόνο ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της προηγούμενης διαδικτυακής απιστίας. Αυτό υποστηρίζει μια αυξανόμενη ομάδα ερευνών που έχει προτείνει ομοίως ότι το αντιληπτό χάσμα φύλου όσον αφορά την απιστία μειώνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δείτε τους πέντε συγκεκριμένους τύπους απιστίας

Η εκδικητική πορνογραφία είναι ανδρική ή γυναικεία υπόθεση;

Έρευνα αποκαλύπτει ποιοι συγχωρούν πιο εύκολα την απιστία

3 τρόποι να αντιμετωπίσεις τη ζήλια από τη ρίζα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα προβλήματα στύσης αποτελούν κακό σημάδι για τον εγκέφαλο των ανδρών

Στυτική δυσλειτουργία: Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που είχαν μειωμένη στυτική λειτουργία στην ηλικία των 56 ετών ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης και ταχύτητας επεξεργασίας στην ίδια ηλικία.

Είναι ασφαλές να καθυστερoυμε την περίοδό μας;

Καθυστέρηση περιόδου: Με τις εξελίξεις στον ιατρικό κλάδο, είναι εύκολο να καθυστερήσετε τις περιόδους σας, ώστε να μπορείτε να βρίσκεστε σε ειδικές περιστάσεις σας χωρίς πρόβλημα.

Είναι δίκαια τα παραμύθια; Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην εύρεση της προκατάληψης του φύλου στα παιδικά βιβλία με παραμύθια

"Δεν λέμε ότι η μέθοδός μας είναι η καλύτερη. Απλώς λέμε ότι η μέθοδός μας είναι η πρώτη που κάνει αυτήν την εργασία, και αυτή η εργασία είναι τόσο κυρίαρχη. Ίσως, θα έπρεπε να στρέψουμε μέρος της προσοχής μας σε αυτές τις υπάρχουσες κοινωνικές προκλήσεις και καθήκοντα."

Μπορεί το πολύ λίγο σεξ να οδηγήσει σε άνοια;

Σεξ συχνότητα: Η πτώση των επιπέδων σεξουαλικής ικανοποίησης στη μέση ηλικία και η αυξανόμενη στυτικήδυσλειτουργία είναι παράγοντες κινδύνου για μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.