Σεξουαλική Υγεία

Σεξ απιστία: Μπορεί να προβλεφθεί ως ένα βαθμό η απιστία επιστημονικά;

Σεξ απιστία: Μπορεί να προβλεφθεί ως ένα βαθμό η απιστία επιστημονικά;

Σεξ απιστία: Μελέτη αποδεικνύει πως η απιστία είναι προβλέψιμη, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, μέσα από επιστημονικούς αλγόριθμους.

Η απιστία είναι ένα σχετικά συχνό αλλά δυνητικά καταστροφικό φαινόμενο στις ερωτικές σχέσεις. Καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο που διαταράσσει την συναισθηματική ισορροπία, θα μπορούσε να είναι επωφελές να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν την απιστία πιο πιθανή. Αυτοί οι παράγοντες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα απιστίας στις σχέσεις τους. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sex Research, οι συγγραφείς διερεύνησαν αν μπορούσαν να προβλέψουν την πιθανότητα κάποιος να εμπλακεί σε σεξουαλική απιστία και διαδικτυακή απιστία. Για να το κάνουν αυτό, εξέτασαν διάφορους παράγοντες προσωπικούς, συντρόφου και σχέσης.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε δύο σύνολα δεδομένων. Το πρώτο περιελάμβανε 891 συμμετέχοντες (62,5% γυναίκες, 31,3% άνδρες και 2,8% άτομα που δεν δήλωσαν φύλο). Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (53,9%) ήταν ετεροφυλόφιλοι, το 21,2% ήταν αμφιφυλόφιλοι, το 11,3% ήταν ομοφυλόφιλοι και το 6,7% ήταν λεσβίες. Η πλειοψηφία (88,4%) ήταν λευκοί και οι περισσότεροι (62,7%) ήταν παντρεμένοι ή συμβίωναν με τον σύντροφό τους. Περίπου το ένα τέταρτο (24,5%) είχε τουλάχιστον ένα παιδί. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 32,7 έτη και το μέσο μήκος σχέσης ήταν 6,21 έτη. Το δεύτερο σύνολο δεδομένων περιελάμβανε 202 ζευγάρια μικτού φύλου. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 32,5 ετών και η πλειοψηφία (93%) ήταν ετεροφυλόφιλα. Το 5% ήταν αμφιφυλόφιλα, το 1% ήταν αβέβαια και το 1% ταυτοποιήθηκε ως «άλλο». Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν και εδώ Λευκοί (89%).

Για να διαπιστωθεί εάν οι συμμετέχοντες είχαν κάνει σεξουαλική απιστία, τέθηκε η ακόλουθη ερώτηση: «Είχα σεξ (π.χ. κολπικό σεξ, πρωκτικό σεξ, στοματικό σεξ) με κάποιον άλλο εκτός από τον τρέχοντα σύντροφό μου». Για να διαπιστωθεί εάν οι συμμετέχοντες είχαν κάνει ή όχι απιστία στο διαδίκτυο, τέθηκε η ακόλουθη ερώτηση: «Αλληλεπίδρασα σεξουαλικά με κάποιον άλλο από τον τρέχοντα σύντροφό μου στο Διαδίκτυο (έκανα σεξ στο δωμάτιο συνομιλίας, σεξ κάμερας, κ.λπ.)». Οι απαντήσεις κωδικοποιήθηκαν ως “ναι” ή “όχι”. Η μελέτη δεν εξέτασε την συναισθηματική απιστία.

Τα ευρήματα της μελέτης

Μια αξιοσημείωτη μειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν διαπράξει απιστία. Συγκεκριμένα, στο πρώτο σύνολο δεδομένων, το 32,0% των συμμετεχόντων (43,4% άνδρες, 25,7% γυναίκες) ανέφεραν σεξουαλική απιστία. Το 26,6% (41,6% άνδρες, 18,5% γυναίκες) ανέφεραν απιστία στο διαδίκτυο. Στο δεύτερο σύνολο δεδομένων, το 17,5% των συμμετεχόντων (18,8% άνδρες, 15,9% γυναίκες) ασκούσαν σεξουαλική απιστία και το 14,1% (16,8% άνδρες, 11,4% γυναίκες) ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε διαδικτυακή απιστία. Συνολικά, οι συμμετέχοντες που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σχετικά με την ικανοποίηση από την σχέση ήταν λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε σεξουαλική απιστία. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι μερικά ευτυχισμένα ζευγάρια ήταν επίσης πιο πιθανό να εμπλακούν σε σεξουαλική απιστία. Αυτό υποδεικνύει ότι ορισμένοι άνθρωποι που ασκούν σεξουαλική απιστία μπορεί να εξακολουθούν να είναι σε ευτυχισμένες, ικανοποιητικές σχέσεις.

Μια υψηλότερη πιθανότητα σεξουαλικής απιστίας σχετίζεται επίσης με ισχυρότερη μοναχική σεξουαλική επιθυμία, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχέσης και πιο φιλελεύθερες στάσεις απέναντι στη σεξουαλικότητα. Αντίθετα, όσοι είχαν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση και υψηλότερα ποσοστά ρομαντικής αγάπης προέβλεπαν μειωμένη πιθανότητα σεξουαλικής απιστίας. Για την απιστία στο διαδίκτυο, το να μην έχετε ποτέ πρωκτικό σεξ με έναν τρέχοντα σύντροφο μείωσε την πιθανότητα να ασχοληθείτε με απιστία. Επιπλέον, η μεγαλύτερη σχέση και η σεξουαλική ικανοποίηση σχετίζονταν με μια χαμηλότερη πιθανότητα απιστίας στο διαδίκτυο. Οι υψηλότερες βαθμολογίες για τη ρομαντική αγάπη συνδέθηκαν με χαμηλότερη πιθανότητα απιστίας στο διαδίκτυο. Τα υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας συσχετίστηκαν με υψηλότερη πιθανότητα απιστίας και στα δύο σύνολα δεδομένων.

Τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα;

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης πρότειναν ότι η πρόβλεψη της απιστίας είναι κάπως δυνατή. Ωστόσο, η δυναμική των σχέσεων ήταν σταθερά οι κορυφαίοι προγνωστικοί παράγοντες της απιστίας στις δύο μελέτες και φύλα. Επιπλέον, εκείνοι με λιγότερο επιτρεπτική στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα είχαν μειωμένη πιθανότητα απιστίας, ενώ εκείνοι με υψηλότερες φιλελεύθερες στάσεις ήταν πιο πιθανό να εμπλακούν σε απιστία. Τέλος, ενώ μερικοί από εμάς μπορεί να έχουν το στερεότυπο ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να απατήσουν από τις γυναίκες, σε αυτή τη μελέτη, το να είσαι άντρας ήταν μόνο ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της προηγούμενης διαδικτυακής απιστίας. Αυτό υποστηρίζει μια αυξανόμενη ομάδα ερευνών που έχει προτείνει ομοίως ότι το αντιληπτό χάσμα φύλου όσον αφορά την απιστία μειώνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δείτε τους πέντε συγκεκριμένους τύπους απιστίας

Η εκδικητική πορνογραφία είναι ανδρική ή γυναικεία υπόθεση;

Έρευνα αποκαλύπτει ποιοι συγχωρούν πιο εύκολα την απιστία

3 τρόποι να αντιμετωπίσεις τη ζήλια από τη ρίζα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αντιμετωπίζονται οι ξηροί οργασμοί

Ξηρός οργασμός: Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που οδηγούν στο φαινόμενο. Μερικές φορές είναι προσωρινός κι άλλες μπορεί να είναι μακροχρόνιος ή και μόνιμος. Οι ίδιοι οι ξηροί οργασμοί δεν αποτελούν ανησυχία για την υγεία, αλλά το υποκείμενο ζήτημα που τους προκαλεί μπορεί να απαιτεί θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όταν ο αυνανισμός είναι η απάντησή σας στο στρες

Αυνανισμός οργασμός: Ο αυνανισμός απελευθερώνει ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που σχετίζεται με την ευχαρίστηση. Με απλά λόγια, η ντοπαμίνη σας κάνει να νιώθετε καλά και σας ανεβάζει τη διάθεση. Επιπλέον, η ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία επίσης απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της κύριας δηλαδή ορμόνης του στρες. Το άγγιγμα του εαυτού σας και η κορύφωση μπορούν να ενισχύσουν αυτές τις χημικές ουσίες και, κατά συνέπεια, να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο ήρεμοι.

To τακτικό σεξ φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες πρόωρης εμμηνόπαυσης

Σεξ εμμηνόπαυση: Γυναίκες που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Μπορώ να κάνω σεξ με ταμπόν;

Σεξ περίοδος: Μπορείτε σίγουρα να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το αίμα της εμμήνου ρύσεως λειτουργεί καλά ως φυσικό λιπαντικό, ενώ οι ίδιες νιώθουν μεγαλύτερη διέγερση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Ωστόσο, το σεξ με ταμπόν δεν συνιστάται.

Πώς να αριστεύσετε στην τέχνη του φιλιού

Σεξ φιλί: Το σωστό φιλί μπορεί να απογειώσει εσάς και τον ερωτικό σας σύντροφο, ταξιδεύοντάς σας σε κόσμους μαγικούς και ξυπνώντας όλες σας τις αισθήσεις. Πώς να το καταφέρετε λοιπόν, με αφετηρία τα δυο σας χείλη;