Σεξουαλική Υγεία

Απιστία σχέση ζευγάρι: Οι άνδρες ή οι γυναίκες ξεπερνούν πιο εύκολα την απιστία;

Απιστία σχέση ζευγάρι: Οι άνδρες ή οι γυναίκες ξεπερνούν πιο εύκολα την απιστία;

Τον τρόπο και το βαθμό στον οποίο τα δύο φύλα είναι πρόθυμα και ικανά να συγχωρέσουν την απιστία του συντρόφου τους εξέτασαν οι επιστήμονες, με τα αποτελέσματα να προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση

Απιστία σχέση ζευγάρι: Η απιστία είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους χωρισμού για τα ετερόφυλα ζευγάρια, με τους ερευνητές που μελέτησαν 160 διαφορετικούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο να διαπιστώνουν ότι η θεωρία αυτή αφορά τον παγκόσμιο πληθυσμό. Ωστόσο, άνδρες και γυναίκες εξετάζουν διαφορετικά κάθε είδος απιστίας. Οι άνδρες συνήθως λαμβάνουν τη σωματική απιστία -όταν δηλαδή η σύντροφός τους κάνει σεξ με κάποιον άλλο- πιο σοβαρά από τις γυναίκες. Οι γυναίκες λαμβάνουν πιο σοβαρά τη συναισθηματική απιστία -όταν δηλαδή ο σύντροφός τους ξεκινά μια στενή σχέση με άλλο άτομο.

Και τα δύο φύλα συγχωρούν το ίδιο

Παρότι βιώνουν διαφορετικά το κάθε είδος απιστίας, άνδρες και γυναίκες είναι σχεδόν εξίσου πρόθυμοι να συγχωρέσουν τον σύντροφό τους, με τα ευρήματα να δείχνουν ότι ο βαθμός της συγχώρεσης δεν σχετίζεται με το είδος της απιστίας. «Εντυπωσιαστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα δεν ήταν και τόσο μεγάλες. Οι μηχανισμοί που υποκινούν τη συγχώρεση είναι λίγο πολύ πανομοιότυποι και στα δύο φύλα», εξηγεί ο καθηγητής Leif Edward Ottesen Kennair από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νορβηγίας, ο οποίος συνέγραψε την παρούσα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Relationships Research.

Πιο σημαντική η ενδεχόμενη απειλή για τη σχέση

Η ερευνητική ομάδα περιέλαβε στη μελέτη 92 ζευγάρια, τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με προβλήματα που περιγράφονταν σε υποθετικά σενάρια όπου ο/η σύντροφός τους είχε πραγματοποιήσει κάποιου είδους απιστία.

  • Το ένα σενάριο περιέγραφε ότι ο/η σύντροφος έκανε σεξ με ένα άλλο άτομο, χωρίς όμως να το ερωτευτεί.
  • Το άλλο σενάριο, ο/η σύντροφος ερωτεύεται το άλλο άτομο, αλλά δεν κάνουν σεξ.

Πόσο πρόθυμοι ήταν λοιπόν οι συμμετέχοντες να συγχωρέσουν τους συντρόφους τους; Όπως αποδείχθηκε, άνδρες και γυναίκες επεξεργάζονται την απιστία του συντρόφου τους σχεδόν πανομοιότυπα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου και είδους απιστίας, πιστεύουν ότι είναι απίθανο να συγχωρέσουν την απιστία του συντρόφου τους. Το αν θα χωρίσει ή όχι ένα ζευγάρι εξαρτάται βασικά από το πόσο απειλητική θεωρεί για τη σχέση την απιστία που έχει συμβεί. Όσο πιο απειλητική είναι η απιστία τόσο χειρότερο για τη σχέση», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Trond Viggo Grøntvedt.

Πρόθυμοι να συγχωρέσουν

Το αν οι δύο σύντροφοι πιστεύουν ότι η σχέση τους μπορεί να συνεχιστεί εξαρτάται επίσης από το πόσο πρόθυμοι είναι να συγχωρέσουν ο ένας τον άλλο, ειδικά χωρίς να αποστασιοποιηθούν μεταξύ τους. Βέβαια, υπάρχουν μεγάλες ατομικές διαφορές, ακόμα και ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. «Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στην απιστία, ανάλογα με την προσωπικότητά τους και τις εκάστοτε συνθήκες. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι τα ζευγάρια που έχουν μια ισχυρή σχέση θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντέξουν την απιστία, αλλά η μελέτη μας δεν υπέδειξε κάτι τέτοιο», αναφέρει ο καθηγητής Mons Bendixen.

Ευθύνες και απιστία

Υπάρχει και μια άλλη πτυχή που παίζει ρόλο σε περιπτώσεις συναισθηματικής απιστίας, όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί σεξουαλική πράξη. Πόσες ευθύνες πρέπει να αναλάβει ο άπιστος σύντροφος για ό,τι συνέβη; «Ο βαθμός των ευθυνών που αποδίδονται στον σύντροφο συνδέθηκαν με την προθυμία για συγχώρεση. Η σχέση κινδυνεύει περισσότερο αν ο σύντροφος αναγκάζεται να αναλάβει μεγάλο μέρος των ευθυνών για τη λήξη μιας προσωπικής σχέσης με άλλο άτομο», τονίζει ο Δρ. Bendixen και καταλήγει: «Ο παράγοντας της ευθύνης, όμως, δεν παίζει ρόλο όταν ο σύντροφος είναι φυσικά άπιστος. Αν κάποιος κάνει σεξ με άλλο άτομο, δεν έχει μεγάλη σημασία αν πιστεύει ότι ήταν ευθύνη δική του ή του άλλου. Η πιθανή συγχώρεση δεν εξαρτάται από την αποδοχή αυτής της ευθύνης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξ και υγεία: Ωρίμανση αναπαραγωγικού συστήματος.

Σεξ και διατροφή :Σωστές τροφές για καλό σεξ

Συναισθηματική απιστία και αίτια

Τι σημαίνουν τα όνειρα σεξουαλικής απιστίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να τονώσετε τη λίμπιντό σας

Η μειωμένη λίμπιντο δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, αν όμως κάποιος θέλει να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες φυσικές μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές

Φυσικοί τρόποι να ενιχύσετε τη λίμπιντο

Σεξουαλική υγεία: Το άγχος, οι δυσκολίες στη σχέση, οι ανησυχίες για την υγεία και η ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο. Ενώ μια χαμηλή λίμπιντο δεν είναι συνήθως προβληματική, μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου

Με ένα “hi” φλερτάρουμε και με ένα "διαβάστηκε" που δεν απαντήθηκε ποτέ ξεφλερτάρουμε και ξεαγαπάμε, αγενέστατοι, εγωιστές και κομπλεξικοί.

Ποστάρουμε τραγούδια και γεμίζουμε «ελπίδα» με ένα ποστάρισμα, άσχετο αν δεν αφορά εμάς ή αν μας έχει κομματιάσει η προηγούμενη απροσδιόριστη συμπεριφορά ή και αδιαφορία. Κάνουμε τους αναλυτές και ζούμε στο ψέμα και την υποκρισία μας πίσω από τα «έξυπνα τηλέφωνα» που έκαναν εμάς ηλίθιους και δειλούς.

Συμβουλές για απολαυστική σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά

Σεξ Εμμηνόπαυση: Οι γυναίκες αναφέρουν ότι αυνανίζονται λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά το σόλο παιχνίδι διατηρεί τη σεξουαλική ενέργεια ζωντανή. Το να είσαι single δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι σεξουαλικός/ή. Η σεξολόγος Sheri Winston συνιστά να αυνανίζεστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για να κρατήσετε αναμμένη τη φλόγα.

Τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μειώνουν οι άνδρες που εκσπερματίζουν συχνά σύμφωνα με έρευνες

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις, καθώς η έγκαιρη διάγνωση διευκολύνει τη θεραπεία, προσφέροντας ακόμα και τη δυνατότητα πλήρους ίασης.