Ψυχική Υγεία

Άνοια: Είναι πολύ σημαντική η ψυχοθεραπεία σε άτομα με άνοια

Άνοια: Είναι πολύ σημαντική η ψυχοθεραπεία σε άτομα με άνοια

Άνοια: Για τα άτομα που ζουν με άνοια (PLWD), η ψυχολογική θεραπεία είναι ωφέλιμη για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, αλλά η βελτίωση ή η ανάκαμψη είναι λιγότερο πιθανή σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ελέγχους χωρίς άνοια, σύμφωνα με μια μελέτη.

Για τα άτομα που ζουν με άνοια (PLWD), η ψυχολογική θεραπεία είναι ωφέλιμη για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, αλλά η βελτίωση ή η ανάκαμψη είναι λιγότερο πιθανή σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ελέγχους χωρίς άνοια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του eClinicalMedicine.

Ψυχοθεραπεία για άτομα με άνοια

Η Τζόρτζια Μπελ, από το University College του Λονδίνου, και οι συνεργάτες της εντόπισαν 1.549 ΑΜΕΑ που ολοκλήρωσαν μια σειρά μαθημάτων ψυχολογικής θεραπείας μεταξύ 2012 και 2019 και μια ομάδα ελέγχου με αντιστοίχιση βαθμολογίας τάσης χωρίς άνοια να συγκρίνουν τα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της ψυχολογικής θεραπείας, τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους βελτιώθηκαν μεταξύ των ΑΜΕΑ, με μεγάλα μεγέθη επίδρασης που παρατηρήθηκαν. Ωστόσο, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ελέγχους χωρίς άνοια, οι PLWD ήταν λιγότερο πιθανό να βελτιωθούν αξιόπιστα ή να ανακάμψουν (αναλογίες πιθανοτήτων, 0,75 και 0,75, αντίστοιχα) και ήταν πιο πιθανό να επιδεινωθούν (αναλογία πιθανοτήτων, 1,35).

«Δεδομένων των τρεχουσών συστάσεων για τη δημόσια υγεία, η έρευνα που διερευνά τα αποτελέσματα θεραπείας σε PLWD χρησιμοποιώντας δεδομένα από νατουραλιστικά περιβάλλοντα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του εάν αυτές οι υπηρεσίες είναι αποτελεσματικές», γράφουν οι συγγραφείς. “Μεγαλύτερη εικόνα για το γιατί υπάρχει διαφορά στα αποτελέσματα θεραπείας μεταξύ των ΑΜΕΑ και των ατόμων χωρίς άνοια θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση των προσαρμογών στις υπηρεσίες για τη βελτίωση αυτών των αποτελεσμάτων για τα ΔΕΑ.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η θεραπεία ωφελεί τους ενήλικες με σοβαρή κατάθλιψη, με ή χωρίς παιδικό τραύμα

Πώς εξετάζεται η κρίση άγχους στους ενήλικες άνω των 65;

Πώς επηρεάζεται η ψυχική υγεία ανάλογα την ηλικία

Για ποιους λόγους αλλάζει η διάθεσή μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η χαμηλή μόρφωση συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία

Αναλφαβητισμός: Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να έχει ελάχιστο ή καθόλου αλφαβητισμό. Η μελέτη διαπιστώνει ότι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος.

Ψυχική υγεία σε έναν άνισο κόσμο

Αδικία ανισότητα: Η ψυχική υγεία ενός λαού, αντικατοπτρίζει τις προκύπτουσες ανισότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα ψυχικά οφέλη των τροφών

Ευεξία: Οι καταναλωτές άρχισαν να νοιάζονται περισσότερο για τη συνολική υγεία και ευεξία τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας, με την επίδραση των τροφίμων στην υγεία να τραβάει περισσότερη προσοχή.