Ψυχική Υγεία

Αλκοόλ: Η μοναξιά στην παιδική ηλικία σχετίζεται με κατάχρηση αλκοόλ στους ενήλικες

Αλκοόλ: Η μοναξιά στην παιδική ηλικία σχετίζεται με κατάχρηση αλκοόλ στους ενήλικες

Αλκοόλ: Η κατάχρηση αλκοόλ στην ενήλικη ζωή συνδέεται με συναισθήματα μοναξιάς στην προεφηβεία.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ASU) πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 300 φοιτητές που συμμετείχαν σε αξιολογήσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην παιδική μοναξιά, τα επίπεδα άγχους και τις συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ. Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ των συναισθημάτων μοναξιάς στα προεφηβικά τους χρόνια και των σημερινών επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ και στρες.

«Στους νεαρούς ενήλικες, η παιδική μοναξιά πριν από την ηλικία των 12 σχετίστηκε με το αντιληπτό άγχος αυτή τη στιγμή και επηρέασε την απορρύθμιση της κατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Julie Patock-Peckham, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας της ASU. Η έρευνα προβλέπει ένα ζοφερό μέλλον καθώς η χρήση αλκοόλ συνεχίζει να αυξάνεται στις ΗΠΑ. Περισσότερες γυναίκες στρέφονται στο ποτό, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας που διαπιστώνουν ότι η χρήση αλκοόλ στις γυναίκες είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης από ό,τι στους άνδρες.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η πανδημία ήταν υπεύθυνη για την αύξηση των ποσοστών κατανάλωσης αλκοόλ έως και 14% σε ενήλικες άνω των 30 ετών, καθώς οι άνθρωποι στράφηκαν στο αλκοόλ για να καταπνίξουν το άγχος και την απομόνωση. «Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν πριν από την πανδημία και τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη κρίση δημόσιας υγείας στα χέρια μας σε λίγα χρόνια καθώς τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν», δήλωσε η Patock-Peckham .

«Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν ο μετριασμός της παιδικής μοναξιάς θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να διαταραχθούν οι οδοί που οδηγούν σε διαταραχές χρήσης αλκοόλ στους ενήλικες», σημείωσε. «Η καταπολέμηση της παιδικής μοναξιάς θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση του κατάχρησης ποτού, ειδικά μεταξύ των γυναικών».

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές βρήκαν μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της παιδικής μοναξιάς και των μεταγενέστερων τάσεων για το αλκοόλ, όχι μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Addictive Behaviors Reports.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Aκόμη και ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τους εγκεφαλικούς κινδύνους

Πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας;

Χρόνιες παθήσεις στην 3η ηλικία συνδέονται με ιστορικό παιδικής κακοποίησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.