Ψυχική Υγεία

Αλκοόλ: Η μοναξιά στην παιδική ηλικία σχετίζεται με κατάχρηση αλκοόλ στους ενήλικες

Αλκοόλ: Η μοναξιά στην παιδική ηλικία σχετίζεται με κατάχρηση αλκοόλ στους ενήλικες

Αλκοόλ: Η κατάχρηση αλκοόλ στην ενήλικη ζωή συνδέεται με συναισθήματα μοναξιάς στην προεφηβεία.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ASU) πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 300 φοιτητές που συμμετείχαν σε αξιολογήσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην παιδική μοναξιά, τα επίπεδα άγχους και τις συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ. Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ των συναισθημάτων μοναξιάς στα προεφηβικά τους χρόνια και των σημερινών επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ και στρες.

«Στους νεαρούς ενήλικες, η παιδική μοναξιά πριν από την ηλικία των 12 σχετίστηκε με το αντιληπτό άγχος αυτή τη στιγμή και επηρέασε την απορρύθμιση της κατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Julie Patock-Peckham, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας της ASU. Η έρευνα προβλέπει ένα ζοφερό μέλλον καθώς η χρήση αλκοόλ συνεχίζει να αυξάνεται στις ΗΠΑ. Περισσότερες γυναίκες στρέφονται στο ποτό, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας που διαπιστώνουν ότι η χρήση αλκοόλ στις γυναίκες είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης από ό,τι στους άνδρες.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η πανδημία ήταν υπεύθυνη για την αύξηση των ποσοστών κατανάλωσης αλκοόλ έως και 14% σε ενήλικες άνω των 30 ετών, καθώς οι άνθρωποι στράφηκαν στο αλκοόλ για να καταπνίξουν το άγχος και την απομόνωση. «Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν πριν από την πανδημία και τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη κρίση δημόσιας υγείας στα χέρια μας σε λίγα χρόνια καθώς τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν», δήλωσε η Patock-Peckham .

«Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν ο μετριασμός της παιδικής μοναξιάς θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να διαταραχθούν οι οδοί που οδηγούν σε διαταραχές χρήσης αλκοόλ στους ενήλικες», σημείωσε. «Η καταπολέμηση της παιδικής μοναξιάς θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση του κατάχρησης ποτού, ειδικά μεταξύ των γυναικών».

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές βρήκαν μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της παιδικής μοναξιάς και των μεταγενέστερων τάσεων για το αλκοόλ, όχι μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Addictive Behaviors Reports.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Aκόμη και ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τους εγκεφαλικούς κινδύνους

Πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας;

Χρόνιες παθήσεις στην 3η ηλικία συνδέονται με ιστορικό παιδικής κακοποίησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.