Ψυχική Υγεία

Αλκοόλ: Η μοναξιά στην παιδική ηλικία σχετίζεται με κατάχρηση αλκοόλ στους ενήλικες

Αλκοόλ: Η μοναξιά στην παιδική ηλικία σχετίζεται με κατάχρηση αλκοόλ στους ενήλικες

Αλκοόλ: Η κατάχρηση αλκοόλ στην ενήλικη ζωή συνδέεται με συναισθήματα μοναξιάς στην προεφηβεία.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ASU) πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 300 φοιτητές που συμμετείχαν σε αξιολογήσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην παιδική μοναξιά, τα επίπεδα άγχους και τις συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ. Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ των συναισθημάτων μοναξιάς στα προεφηβικά τους χρόνια και των σημερινών επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ και στρες.

«Στους νεαρούς ενήλικες, η παιδική μοναξιά πριν από την ηλικία των 12 σχετίστηκε με το αντιληπτό άγχος αυτή τη στιγμή και επηρέασε την απορρύθμιση της κατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Julie Patock-Peckham, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας της ASU. Η έρευνα προβλέπει ένα ζοφερό μέλλον καθώς η χρήση αλκοόλ συνεχίζει να αυξάνεται στις ΗΠΑ. Περισσότερες γυναίκες στρέφονται στο ποτό, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας που διαπιστώνουν ότι η χρήση αλκοόλ στις γυναίκες είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης από ό,τι στους άνδρες.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η πανδημία ήταν υπεύθυνη για την αύξηση των ποσοστών κατανάλωσης αλκοόλ έως και 14% σε ενήλικες άνω των 30 ετών, καθώς οι άνθρωποι στράφηκαν στο αλκοόλ για να καταπνίξουν το άγχος και την απομόνωση. «Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν πριν από την πανδημία και τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη κρίση δημόσιας υγείας στα χέρια μας σε λίγα χρόνια καθώς τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν», δήλωσε η Patock-Peckham .

«Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν ο μετριασμός της παιδικής μοναξιάς θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να διαταραχθούν οι οδοί που οδηγούν σε διαταραχές χρήσης αλκοόλ στους ενήλικες», σημείωσε. «Η καταπολέμηση της παιδικής μοναξιάς θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση του κατάχρησης ποτού, ειδικά μεταξύ των γυναικών».

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές βρήκαν μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της παιδικής μοναξιάς και των μεταγενέστερων τάσεων για το αλκοόλ, όχι μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Addictive Behaviors Reports.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Aκόμη και ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τους εγκεφαλικούς κινδύνους

Πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας;

Χρόνιες παθήσεις στην 3η ηλικία συνδέονται με ιστορικό παιδικής κακοποίησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι μεγάλες λίστες αναμονής για ψυχοθεραπεία, για παράδειγμα, μπορεί επίσης να έπαιξαν κάποιο ρόλο. «Στην κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψής μου, άκουγα συχνά από ασθενείς και οικογένειες ότι αντιμετώπιζαν λίστες αναμονής 6-9 μηνών για θεραπεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. ," είπε. Περαιτέρω μελέτες, λέει ο Chua, θα πρέπει να προσδιορίσουν ποιες παρεμβάσεις μπορούν να προάγουν καλύτερα την ψυχική υγεία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

Πώς το hangover επηρεάζει την ψυχολογία σας;

Hangover: Tο να βιώσετε ένα hangover είναι μια προσωρινή οπισθοδρόμηση και με τον χρόνο και τη φροντίδα του εαυτού σας, θα αρχίσετε να νιώθετε ξανά σαν τον εαυτό σας.

Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.