Ψυχική Υγεία

Άγχος: Μίνι τεχνική αναπνοής για την ανακούφιση του άγχους και του στρες

Άγχος: Μίνι τεχνική αναπνοής για την ανακούφιση του άγχους και του στρες

Άγχος: Σύμφωνα με την Δρ Rosa, μια στρατηγική για να διδάξετε στον εαυτό σας τη συνειδητή αναπνοή από την κοιλιά είναι: κάθε φορά που αισθάνεστε άγχος, απλώς πάρτε τρεις αργές και ελεγχόμενες βαθιές αναπνοές από την κοιλιά. "Είναι μια απλή πράξη, αλλά αυτό διακόπτει την απόκριση 'μάχης ή πτήσης', την θέτει σε παύση", λέει η Δρ Rosa.

Παίρνετε έως και 23.000 αναπνοές την ημέρα, οπότε βεβαιωθείτε ότι το κάνετε σωστά. Πώς πρέπει να αναπνέετε; Όπως ένα παιδί που κοιμάται, λέει η Δρ. Katherine Rosa από το  Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine που σχετίζεται με το Χάρβαρντ. “Εάν παρακολουθείτε ποτέ τα παιδιά να κοιμούνται, όλα αναπνέουν από την κοιλιά και όχι από το στήθος. Αυτή η χαλαρή κατάσταση είναι ο πιο φυσιολογικός τρόπος αναπνοής“.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουν στο στήθος. Έτσι αντιδρούμε στο άγχος. Όταν αισθανόμαστε μια απειλή, η απόκριση “μάχης ή φυγής” ξεκινά αυτόματα. Αναπνέουμε με γρήγορο ρυθμό για να πάρουμε επιπλέον οξυγόνο, για να τροφοδοτήσουμε την καρδιά και τους μύεςς μας ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τον κίνδυνο.

“Η απόκριση fight ή flight είναι μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση που έρχεται και φεύγει”, λέει η Δρ Rosa. “Αλλά σήμερα, περιβαλλόμαστε από τόσους αγχογόνους παράγοντες που μένουμε συνεχώς σε αυτήν την κατάσταση έντασης. Δεν απενεργοποιείται και συχνά δεν το παρατηρούμε”.

Νιώστε το στην κοιλιά σας

Ένας τρόπος για να αλλάξετε την αντίδρασή μας στο σύγχρονο άγχος είναι να μάθετε πώς να αναπνέετε από την κοιλιά αντί να αναπνέετε από το στήθος. Η αναπνοή της κοιλιάς ενεργοποιεί την απόκριση χαλάρωσης, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση και μειώνοντας τα επίπεδα στρες.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την αναπνοή της κοιλιάς, δοκιμάστε αυτήν την άσκηση: καθίστε σε μια καρέκλα, γείρετε προς τα εμπρός και τοποθετήστε τους αγκώνες στα γόνατά σας. Στη συνέχεια, αναπνεύστε φυσικά. “Αυτή η θέση σάς αναγκάζει να αναπνέετε από την κοιλιά”, λέει η Δρ Rosa.

Μίνι στρατηγική για την ανακούφιση του άγχους και του στρες

Σύμφωνα με την Δρ Rosa, μια στρατηγική για να διδάξετε στον εαυτό σας τη συνειδητή αναπνοή από την κοιλιά είναι: κάθε φορά που αισθάνεστε άγχος, απλώς πάρτε τρεις αργές και ελεγχόμενες βαθιές αναπνοές από την κοιλιά. “Είναι μια απλή πράξη, αλλά αυτό διακόπτει την απόκριση ‘μάχης ή πτήσης’, την θέτει σε παύση”, λέει η Δρ Rosa.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να ενισχύσετε την ανθεκτικότητα σας στο άγχος

Διάγνωση και θεραπεία άγχους

Όσον αφορά τη διαχείριση του άγχους, ο διαλογισμός μπορεί να είναι το κλειδί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Ο Aaron Doughty θέλει να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Θέλει επίσης να συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο όπως τώρα, να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά μας

Αν σκέφτεστε με απόλυτους όρους, τότε είναι φυσικό να είστε ανήσυχοι και να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια... Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τις αντιφάσεις και την αμφισημία. Κάνοντάς το όμως θα αισθανθείτε φυσιολογικοί, όπως όλος ο κόσμος, όπως κάθε ανθρώπινο ον πάνω στη Γη, και δεν θα σας κατατρέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.