Ψυχική Υγεία

Άγχος Αιτίες και Συμπτώματα: Η κατανόηση του Άγχους σας μπορεί να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε [vid]

Άγχος Αιτίες και Συμπτώματα: Η κατανόηση του Άγχους σας μπορεί να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε [vid]

Άγχος Αιτίες και Συμπτώματα: Η ανάπτυξη μιας σαφούς κατανόησης του πώς το άγχος επηρεάζει τη σωματική και ψυχική σας υγεία είναι σημαντική. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσετε πώς η ψυχική και σωματική σας υγεία επηρεάζει τα επίπεδα άγχους σας.

Ως άγχος μπορούμε να ορίσουμε κάθε είδος αλλαγής που προκαλεί σωματική, συναισθηματική ή ψυχολογική πίεση. Το άγχος είναι στην πραγματικότητα η απόκριση του σώματός μας σε οτιδήποτε απαιτεί την προσοχή ή την δράση μας. Κι ενώ όλοι μας λίγο πολύ βιώνουμε εντάσεις στην καθημερινότητά μας. ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε αυτές διαφέρει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζει τη συνολική μας ευημερία.

Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε το άγχος ή το stress περιλαμβάνει την αλλαγή της κατάστασης που το πυροδοτεί. Σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο, η καλύτερη στρατηγική αφορά στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεστε στην κατάσταση.

Ποια είναι τα συνηθέστερα Σημάδια του Άγχους

Το άγχος μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο. Και τα δύο είδη μπορεί να οδηγήσουν σε μια ποικιλία συμπτωμάτων. Ωστόσο, το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει σοβαρή επίδραση στο σώμα σας με την πάροδο του χρόνου και να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Μερικά κοινά σημεία άγχους περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στη διάθεση
 • Ιδρωμένες παλάμες
 • Μειωμένη σεξουαλική διάθεση
 • Διάρροια
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Πεπτικά προβλήματα
 • Ζάλη
 • Πονοκέφαλοι
 • Χαμηλή ενέργεια
 • Μυϊκή ένταση, ειδικά στον αυχένα και τους ώμους
 • Σωματικοί πόνοι
 • Αυξημένος καρδιακός παλμός
 • Αίσθημα τρόμου

Ποιες είναι οι Κύριες Αιτίες του Άγχους

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα στη ζωή που μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Μερικές από τις κύριες πηγές άγχους περιλαμβάνουν την εργασία, τα οικονομικά, τις σχέσεις, τη γονική μέριμνα και τις καθημερινές ταλαιπωρίες.

Γενικά το άγχος προκαλεί την ανταπόκριση του σώματος σε μια κατάσταση που υποκειμενικά αντιλαμβανόμαστε ως επικίνδυνη ή απειλητική. Αυτή η απόκριση είναι αλλιώς γνωστή ως αντίδραση μάχης, φυγής ή παγώματος.

Κατά τη διάρκεια της, στο σώμα μας απελευθερώνονται ορισμένες ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Αυτή η διαδικασία επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, επιβραδύνει την πέψη, αποτρέπει την κυκλοφορία του αίματος σε μεγάλες μυϊκές ομάδες και αλλάζει διάφορες άλλες αυτόνομες νευρικές λειτουργίες.

Η τάση μάχης, φυγής ή παγώματος λέγεται πως είναι αρχέγονη απόκριση του οργανισμού μας που μας καθιστά ικανούς να “αμυνόμαστε” ή να “δραπετεύουμε” φυσικά όταν αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που σηματοδοτούν κίνδυνο. Ωστόσο, στην περίπτωση του υπερβολικού ή χρόνιου άγχους, η απόκριση αυτή ενεργοποιείται πλέον σε καταστάσεις που δεν μας θέτουν “κυριολεκτικά” σε κίνδυνο, όπως για παράδειγμα όταν είμαστε σε κίνηση στο δρόμο ή κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής ημέρας στη δουλειά.

Όταν η αντιληπτή απειλή εξαφανιστεί, τα συστήματά μας έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να επιστρέφουν στην κανονική λειτουργία μέσω της απόκρισης χαλάρωσης. Αλλά στις περιπτώσεις χρόνιου άγχους, η απόκριση χαλάρωσης δεν συμβαίνει αρκετά συχνά και ως συνέπεια όταν το σώμα βρίσκεται σε χρόνια ή σχεδόν σταθερή κατάσταση μάχης, φυγής ή παγώματος ενδέχεται να υποφέρει ή ακόμη και να νοσήσει.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα Οφέλη των Καρδιαγγειακών Ασκήσεων στην Υγεία

Λόγος της ψυχής: Η φιλοσοφική κληρονομιά της ψυχολογίας

Ωκεάνια βακτήρια που διαφεύγουν από το ανοσοποητικό μας σύστημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Tο αίμα, διατηρεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και επικίνδυνες φλεγμονές ,τουλάχιστον όταν όλα λειτουργούν κανονικά ,Η έρευνα επισημαίνει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο συμβ;allei σε ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Όταν η αποφυγή μιας αντιπαράθεσης διαβρώνει την αυτοεκτίμησή μας

Ναι, θα νιώσουμε άβολα σε μια αντιπαράθεση. Αλλά αυτή η αμηχανία, η δυσφορία, το δύσκολο για τις επόμενες ώρες ή μέρες είναι ένα μικρό κόστος μπροστά στη γενική ψυχική μας ευημερία και γαλήνη. Είναι πολύ καλύτερο αυτό παρά να μας κυνηγά κάτι που μας ενοχλεί, να μας ταλαιπωρεί για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια.

Αντίδραση εγκεφάλου: Πως λειτουργούν τα ρεύματα που υπάρχουν στο κεφάλι

Αντίδραση εγκεφάλου: Η επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο είναι μία από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες του σώματος. Η διακοπή αυτής της επεξεργασίας συχνά οδηγεί σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές. Η μελέτη της μετάδοσης σήματος μέσα στον εγκέφαλο είναι επομένως το κλειδί για την κατανόηση μυριάδων ασθενειών.

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.