Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.

Η σημερινή ημέρα 25 Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών. Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες έχουν κακοποιηθεί στη διάρκεια της ζωής τους. Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών. Μια νέα έκθεση του UN Women, που βασίζεται σε δεδομένα από 13 χώρες μετά την πανδημία, δείχνει ότι 2 στις 3 γυναίκες ανέφεραν ότι αυτές ή μια γυναίκα που γνωρίζουν βίωσαν κάποια μορφή βίας και είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν επισιτιστική ανασφάλεια. Μόνο 1 στις 10 γυναίκες είπε ότι τα θύματα θα πήγαιναν στην αστυνομία για βοήθεια.

Ενώ είναι διάχυτη, η βία με βάση το φύλο δεν είναι αναπόφευκτη. Μπορεί και πρέπει να προληφθεί. Η διακοπή αυτής της βίας ξεκινά με την υιοθέτηση περιεκτικών προσεγγίσεων που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες, μεταμορφώνουν τα επιβλαβή κοινωνικά πρότυπα και ενδυναμώνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια. Με βασικές υπηρεσίες με επίκεντρο τους επιζώντες σε όλους τους τομείς της αστυνόμευσης, της δικαιοσύνης, της υγείας και του κοινωνικού τομέα και επαρκή χρηματοδότηση για την ατζέντα για τα δικαιώματα των γυναικών, μπορούμε να τερματίσουμε τη βία με βάση το φύλο.

Τα στοιχεία από την Ελλάδα σοκάρουν

  • 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες
  • 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές
  • 70% των θυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το
  • 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης

Μεγάλος σάλος έχει προκληθεί με τον όρο “γυναικοκτονία”. Ωστόσο, οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας. Φεμινιστικές οργανώσεις αλλά και οι αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον μία γυναίκα στην Ελλάδα πεθαίνει από τα χέρια ενός άνδρα κάθε μήνα, συχνά συντρόφου ή πρώην συντρόφου τους. Από τα 13 θύματα γυναικοκτονίας μέχρι στιγμής φέτος, τρεις τουλάχιστον είχαν προσπαθήσει προηγουμένως να καταγγείλουν τον δράστη για ενδοοικογενειακή βία πριν δολοφονηθούν, αλλά κανένας από τους άνδρες δεν είχε κατηγορηθεί ή καταδικαστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι και οι φοιτητές κινδυνεύουν περισσότερο να βιώσουν εκφοβισμό και κοινωνικά επιθετική συμπεριφορά.

Στρατηγική Κίνας για την καταστολή του κινήματος #MeToo

Άννα Μαρία Βέλη : Έτυχε να μην πεθάνω από τα χέρια κακοποιητικού συντρόφου

Γλυκά Νερά: Ομολόγησε ο σύζυγος της Καρολάιν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τρυποφοβία: Νέα έρευνα δείχνει ότι δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο των social media

Τρυποφοβία: Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων με συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι εμφάνισαν συμπτώματα τρυποφοβίας, όπως αηδία, άγχος και δυσφορία όταν εκτέθηκαν σε εικόνες συστάδων οπών.

Eξατομικευμένη μαγνητική διέγερση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης

"Τα αποτελέσματα και των δύο μελετών θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον κατά τον σχεδιασμό μεμονωμένων θεραπειών διέγερσης του εγκεφάλου που βασίζονται σε ηλεκτρικούς βιοδείκτες. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού εφαρμοστούν νέες μέθοδοι θεραπείας", λέει ο Gogulski.

Close Icon