Γενικές Ειδήσεις

20 Νοεμβρίου παιδιά: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών

20 Νοεμβρίου παιδιά: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών

20 Νοεμβρίου παιδιά: Την συγκεκριμένη ημερομηνία το 1959, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Την ίδια ημέρα το 1989, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, λαμβάνει χώρα στις 20 Νοεμβρίου. Την συγκεκριμένη ημερομηνία το 1959, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Την ίδια ημέρα το 1989, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC) είναι η πιο παγκοσμίως αποδεκτή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, τα Ηνωμένα Έθνη σηματοδοτούν την 31η επέτειο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η UNCRC βασίζεται στη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που συντάχθηκε από την ιδρυτή της Save the Children, Eglantane Jebb. Το 1919, όταν η Eglantyne ίδρυσε την Save the Children, η πεποίθησή της ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην τροφή, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την προστασία από την εκμετάλλευση δεν ήταν μια κυρίαρχη ιδέα. Η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού υποστήριξε ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε τροφή, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και προστασία από την εκμετάλλευση. Η Διακήρυξη έκανε το τολμηρό βήμα διεκδίκησης αυτών των δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και έκανε καθήκον της διεθνούς κοινότητας να θέσει τα δικαιώματα των παιδιών στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού.

Η UNCRC αποτελείται από 54 άρθρα. Κάθε ένα από τα 54 άρθρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία ορίζει διαφορετικά αλλά εξίσου σημαντικά δικαιώματα των παιδιών, από το δικαίωμα επιβίωσης (άρθρο 6) έως το δικαίωμα προστασίας από οποιαδήποτε εργασία που είναι επικίνδυνη, που παρεμποδίζει την εκπαίδευσή τους ή που είναι επιβλαβής στην υγεία τους (άρθρο 32). Καθορίζουν επίσης πώς οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να καταστήσουν αυτά τα δικαιώματα διαθέσιμα σε όλα τα παιδιά. 194 χώρες έχουν υπογράψει στην UNCRC. Όλες οι χώρες που προσχωρούν στο UNCRC δεσμεύονται από το διεθνές δίκαιο να διασφαλίσουν την εφαρμογή του. Είναι επίσης η μόνη διεθνής συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δίνει σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), όπως η Save the Children, άμεσο ρόλο στην επίβλεψη της εφαρμογής της, σύμφωνα με το άρθρο 45α.

Τα παιδιά σήμερα

Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που είναι ειδικά για αυτά ως παιδιά, τα οποία κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αυτά τα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά, να προστατεύονται και να εκπληρώνονται ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Η πανδημία COVID-19 έχει διαταράξει πολλά δικαιώματα των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να ακούγονται. Ακόμη και πριν ξεκινήσει η πανδημία, 258 εκατομμύρια παιδιά και νέοι έμειναν εκτός σχολείου. Τα παιδιά απαιτούν δράση για την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας των σχολείων και της βελτίωσης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, της αυξημένης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και άλλων κοινωνικών προστάσεων. Ζητούν επίσης προστασία από την αυξανόμενη βία ως αποτέλεσμα του COVID-19. Την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού και κάθε άλλη ημέρα τα δικαιώματα των παιδιών πρέπει να γίνονται σεβαστά, να προστατεύονται και να εκπληρώνονται.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το βάρος της εγκυμονούσας μητέρας καθορίζει τις αλλεργίες του βρέφους;

Παγκόσμια ημέρα σιδηροπενίας 2021-Μαριάννα Πολίτου: Η σιδηροπενία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία

Οι γονείς που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά την κληροδοτούν στα παιδιά τους

Η χρήση κάνναβης κατά την κύηση συνδέεται με παιδικό άγχος & νευροαναπτυξιακά προβλήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Φιόγκου;

19 Αυγούστου: Οι φιόγκοι μπορεί να μας φτιάξουν τη διάθεση και να μας γεμίζουν με χαρά. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει η συγκεκριμένη μέρα για αυτούς.

Καύσωνας από σήμερα με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 42 βαθμούς Κελσίου

Η γνωστή μετεωρολόγος αναφέρει ότι το -κυριολεκτικά καυτό- διήμερο χαρακτηρίζεται και από την έλευση αφρικανικής σκόνης. «Την Παρασκευή και το Σάββατο στην δυτική και νότια χώρα (δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο) αναμένεται η εμφάνιση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, δεν θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά στους δείκτες δυσφορίας, γιατί θα είναι σε μικρή συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα».

Η Γερμανία θα μειώσει τη φορολογία στο φυσικό αέριο για να βοηθήσει τους καταναλωτές

Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου μέχρι στιγμής έχουν καταπιεί οι ίδιοι το πρόσθετο κόστος, αλλά ένας νέος κανόνας που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση τους επιτρέπει να μετακυλήσουν το κόστος μέσω της εισφοράς στα νοικοκυριά από την 1η Οκτωβρίου.

Ημέρα Ανεξαρτησίας του Πακιστάν

14 Αυγούστου: Η μέρα ξεκινά συνήθως με κάλεσμα για προσευχή στα τζαμιά σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια ο κόσμος μετακινείται σε γιορτές και εκδηλώσεις.

Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 14 Αυγούστου

Ο καιρός σήμερα: Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.