Γενικές Ειδήσεις

20 Νοεμβρίου παιδιά: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών

20 Νοεμβρίου παιδιά: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών

20 Νοεμβρίου παιδιά: Την συγκεκριμένη ημερομηνία το 1959, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Την ίδια ημέρα το 1989, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, λαμβάνει χώρα στις 20 Νοεμβρίου. Την συγκεκριμένη ημερομηνία το 1959, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Την ίδια ημέρα το 1989, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC) είναι η πιο παγκοσμίως αποδεκτή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, τα Ηνωμένα Έθνη σηματοδοτούν την 31η επέτειο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η UNCRC βασίζεται στη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που συντάχθηκε από την ιδρυτή της Save the Children, Eglantane Jebb. Το 1919, όταν η Eglantyne ίδρυσε την Save the Children, η πεποίθησή της ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην τροφή, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την προστασία από την εκμετάλλευση δεν ήταν μια κυρίαρχη ιδέα. Η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού υποστήριξε ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε τροφή, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και προστασία από την εκμετάλλευση. Η Διακήρυξη έκανε το τολμηρό βήμα διεκδίκησης αυτών των δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και έκανε καθήκον της διεθνούς κοινότητας να θέσει τα δικαιώματα των παιδιών στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού.

Η UNCRC αποτελείται από 54 άρθρα. Κάθε ένα από τα 54 άρθρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία ορίζει διαφορετικά αλλά εξίσου σημαντικά δικαιώματα των παιδιών, από το δικαίωμα επιβίωσης (άρθρο 6) έως το δικαίωμα προστασίας από οποιαδήποτε εργασία που είναι επικίνδυνη, που παρεμποδίζει την εκπαίδευσή τους ή που είναι επιβλαβής στην υγεία τους (άρθρο 32). Καθορίζουν επίσης πώς οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να καταστήσουν αυτά τα δικαιώματα διαθέσιμα σε όλα τα παιδιά. 194 χώρες έχουν υπογράψει στην UNCRC. Όλες οι χώρες που προσχωρούν στο UNCRC δεσμεύονται από το διεθνές δίκαιο να διασφαλίσουν την εφαρμογή του. Είναι επίσης η μόνη διεθνής συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δίνει σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), όπως η Save the Children, άμεσο ρόλο στην επίβλεψη της εφαρμογής της, σύμφωνα με το άρθρο 45α.

Τα παιδιά σήμερα

Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που είναι ειδικά για αυτά ως παιδιά, τα οποία κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αυτά τα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά, να προστατεύονται και να εκπληρώνονται ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Η πανδημία COVID-19 έχει διαταράξει πολλά δικαιώματα των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να ακούγονται. Ακόμη και πριν ξεκινήσει η πανδημία, 258 εκατομμύρια παιδιά και νέοι έμειναν εκτός σχολείου. Τα παιδιά απαιτούν δράση για την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας των σχολείων και της βελτίωσης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, της αυξημένης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και άλλων κοινωνικών προστάσεων. Ζητούν επίσης προστασία από την αυξανόμενη βία ως αποτέλεσμα του COVID-19. Την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού και κάθε άλλη ημέρα τα δικαιώματα των παιδιών πρέπει να γίνονται σεβαστά, να προστατεύονται και να εκπληρώνονται.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το βάρος της εγκυμονούσας μητέρας καθορίζει τις αλλεργίες του βρέφους;

Παγκόσμια ημέρα σιδηροπενίας 2021-Μαριάννα Πολίτου: Η σιδηροπενία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία

Οι γονείς που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά την κληροδοτούν στα παιδιά τους

Η χρήση κάνναβης κατά την κύηση συνδέεται με παιδικό άγχος & νευροαναπτυξιακά προβλήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Survivor 22/1: Νέα πρόσωπα ταράζουν τα νερά στον Άγιο Δομίνικο [trailer]

Survivor 22/1: Μετά την αποχώρηση του Βαλάντη από τον Άγιο Δομίνικο, τρεις νέες προσθήκες για τις δύο ομάδες θα τους δυναμώσουν ή θα τους ανατρέψουν όσα είχαν μάθει μέχρι τώρα; Survivor, το παιχνίδι των ανατροπών!

Στα λευκά Ιπποκράτειος Πολιτεία και Βίλια με πυκνό χιόνι

Χιόνι κακοκαιρία: Η κακοκαιρία Ελπίς πλησιάζει την Αττική, έχοντας ήδη καλύψει την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη λίμνη Μπελέτσι στα λευκά, μαζί με τα Βίλια. Το πολικό ψύχος θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Αγάπη παράνομη 22/1: Διπλό επεισόδιο απόψε και ο Πειρασμός με την Αποκάλυψη [trailer]

Αγάπη παράνομη 22/1: Τα δύο επόμενα επεισόδια της νέας σειράς της ΕΡΤ1 "Αγάπη παράνομη" προβάλλονται απόψε στις 22:00 και έχουν σκοπό να μας καθηλώσουν, με πρωταγωνιστές την Καρυοφιλλιά Καραμπέτη και τον Νίκο Ψαρρά.

Έφυγε από τη ζωή ο μουσικός Meat Loaf

Meat Loaf: Η εκπληκτική του καριέρα διήρκησε 6 δεκαετίες και πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως ενώ πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 65 ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των ‘Fight Club’, ‘Focus’ ‘Rocky Horror Picture Show’ και ‘Wayne’s World’.

Η γη της ελιάς 23/1: Τι θα παρακολουθήσουμε την Κυριακή

Η γη της ελιάς 23/1: Ο Ισίδωρος συνειδητοποιεί πως ο Κωνσταντίνος κρύβει κάτι σκοτεινό πίσω από την εικόνα του φιλήσυχου συμβολαιογράφου. Ο Κωνσταντίνος, από την άλλη, τον κρατάει στο χέρι με το μυστικό της διαθήκης και θεωρεί δεδομένο πως ο Ισίδωρος δεν θα αποκαλύψει όσα έμαθε.