ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πρωτοπαθής προοδευτική αφασία: Νέο εργαλείο διαγιγνώσκει την σπάνια μορφή άνοιας

Πρωτοπαθής προοδευτική αφασία: Νέο εργαλείο διαγιγνώσκει την σπάνια μορφή άνοιας

Πρωτοπαθής προοδευτική αφασία: Ερευνητές και κλινικοί γιατροί στο Κέντρο Εγκεφάλου και Νου του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ανέπτυξαν ένα δωρεάν, διαδικτυακό εργαλείο που χορηγείται από κλινικούς ιατρούς, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα έγκαιρης ανίχνευσης της πρωτοπαθούς προοδευτικής αφασίας, ανοίγοντας το δρόμο για ενισχυμένη θεραπεία.

Με την πρόσφατη ανακοίνωση της συνταξιοδότησης του Bruce Willis λόγω αφασίας, αυτό το φάσμα διαταραχών έχει λάβει αυξανόμενη προσοχή στις ειδήσεις και τα μέσα ενημέρωσης – συμπεριλαμβανομένου ενός σπάνιου τύπου άνοιας που είναι γνωστή ως πρωτοπαθής προοδευτική αφασία (PPA). Οι PPA είναι σπάνιες, ανίατες, νεότερης έναρξης άνοιες που επηρεάζουν κυρίως την ομιλία και τη γλώσσα και εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 50-70 ετών. Περιπλέκονται από το γεγονός ότι υπάρχουν τρεις υποτύποι, ο καθένας με ξεχωριστά πρότυπα εγκεφαλικής ατροφίας ή συρρίκνωσης, εγκεφαλικές παθολογίες και προγνώσεις. Ένα κοινό θέμα σε όλες τις παραλλαγές της πρωτοπαθούς προοδευτικής αφασίας είναι ότι είναι δύσκολο να διαγνωστούν στα πρώιμα στάδια τους, με αποτέλεσμα δαπανηρές επισκέψεις σε γιατρούς και καθυστερημένες θεραπείες και υπηρεσίες φροντίδας.

Ένα νέο, δωρεάν, διαδικτυακό εργαλείο που χορηγείται από κλινικούς ιατρούς και αναπτύχθηκε από ερευνητές και κλινικούς γιατρούς στο Κέντρο Εγκεφάλου και Νου του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα έγκαιρης ανίχνευσης της PPA. Μια επεξήγηση του εργαλείου έχει δημοσιευτεί στο Brain Communications. Βασίζοντας την εργασία του πάνω σε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο τεστ γνωστικού προσυμπτωματικού ελέγχου, το Addenbrooke’s Cognitive Examination-III (ACE-III), ο Δρ David Foxe ηγήθηκε της ανάπτυξης του διαγνωστικού εργαλείου ACE-III PPA, που μπορεί να προβλέψει μια διάγνωση PPA με ποσοστό ευαισθησίας 70 έως 80 τοις εκατό.

Αυτό σημαίνει ότι για ασθενείς που υποπτεύονται ότι έχουν PPA, το εργαλείο μπορεί να διαφοροποιεί τις παραλλαγές του PPA μεταξύ 70 και 80 τοις εκατό των περιπτώσεων. «Η διάγνωση των παραλλαγών της PPA είναι δύσκολη καθώς τα γλωσσικά προφίλ είναι συχνά πολύπλοκα, αλληλοκαλυπτόμενα ή δύσκολο να εντοπιστούν από άπειρους κλινικούς γιατρούς», είπε ο Δρ Φοξ. “Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς με PPA να λαμβάνουν τη σωστή διάγνωση, καθώς αυτό θα διασφαλίσει ότι λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία. Ελπίζω το εργαλείο μου να βελτιώσει την κλινική αξιολόγηση της PPA, ειδικά σε αγροτικές και πρωτοβάθμιες εγκαταστάσεις υγείας όπου οι κλινικές άνοιας είναι ελάχιστες, και τελικά να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με αυτή την ανίατη ασθένεια».

Ωστόσο, ο Δρ Φοξ προειδοποίησε ότι το εργαλείο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει υποψία ότι ένας ασθενείς έχει PPA και ότι ο κλινικός ιατρός θα πρέπει να διαβάσει το σχετικό έγγραφο πριν προτείνει τη χρήση του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αφασία: Διαταραχές συμπεριφοράς και τρόποι αντιμετώπισης

Επιζώντες εγκεφαλικού υψώνουν τις φωνές τους στη χορωδία Aphasia του Βερμόντ

Πέντε ασθένειες επιτίθενται σε γλωσσικές περιοχές στον εγκέφαλο

Τι είναι η αφασία με την οποία διαγνώστηκε ο Μπρους Γουίλις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Σπιτικά ροφήματα που βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης

Υψηλής χοληστερόλης: Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή-κηρώδες ουσία που βρίσκεται στο αίμα. Το σώμα μας χρησιμοποιεί αυτή την ουσία για να παράγει νέα κύτταρα και να παράγει απαραίτητες ορμόνες.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.