ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μπρους Γουίλις: Τι είναι η αφασία με την οποία διαγνώστηκε ο ηθοποιός

Μπρους Γουίλις: Τι είναι η αφασία με την οποία διαγνώστηκε ο ηθοποιός

Μπρους Γουίλις: Ο ηθοποιός αποχωρεί από την υποκριτική μετά τη διάγνωση αφασίας. Τι είναι όμως η πάθηση αυτή, που οφείλεται και πώς διαγιγνώσκεται;

Η ανακοίνωση ότι ο ηθοποιός Μπρους Γουίλις έχει διαγνωστεί με αφασία θέτει στο προσκήνιο την πάθηση – μια διαταραχή που μπορεί να δυσκολέψει την επικοινωνία και ομιλία ενός ατόμου. “Ως οικογένεια θέλαμε να μοιραστούμε ότι ο αγαπημένος μας Bruce αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας και πρόσφατα διαγνώστηκε με αφασία, η οποία επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες», έγραφε ένα σημείωμα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της κόρης του Rumer Willis στο Instagram και υπογραφόταν από άλλα μέλη της οικογένειας”. “Ως αποτέλεσμα αυτού και με πολλή προσοχή, ο Μπρους απομακρύνεται από την καριέρα του που σήμαινε τόσα πολλά για αυτόν”, σημειώνει η ανακοίνωση.

Δείτε την ανακοίνωση της οικογένειας:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rumer Willis (@rumerwillis)

Τι είναι η αφασία;

Η αφασία συμβαίνει όταν υπάρχει βλάβη σε τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη γλώσσα, συνήθως στο αριστερό ημισφαίριο, που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να παράγει και να κατανοεί το λόγο, καθώς και την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής. Η αφασία μπορεί να συμβεί ξαφνικά – μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμό στο κεφάλι ή πυροβολισμό, για παράδειγμα – αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αργά, εάν υπάρχει όγκος στον εγκέφαλο, μόλυνση ή προοδευτική νευρολογική ασθένεια.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η πιο κοινή αιτία αφασίας, επηρεάζοντας έως και το 40% των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ομιλίας-Γλώσσας-Ακοής. Ο βαθμός στον οποίο η πάθηση επηρεάζει ένα άτομο μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός. Μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι με την πάθηση, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αφασίας. Σημειώνεται ότι η αφασία δεν επηρεάζει τη νοημοσύνη, αλλά την ικανότητα πρόσβασης σε ιδέες και σκέψεις μέσω της γλώσσας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αφασίας;

Οι γιατροί είναι συνήθως οι πρώτοι που αναγνωρίζουν την πάθηση και μπορούν να ελέγξουν την ικανότητα του ασθενούς να συνεχίσει μια συνομιλία και να ακολουθήσει εντολές. Ένας ειδικός μπορεί να αξιολογήσει με περισσότερες λεπτομέρειες τυχόν δυσκολίες. Εάν υπάρχει εγκεφαλική βλάβη, μια μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία το επιβεβαιώνει.

Πώς αντιμετωπίζεται η αφασία;

Ανάλογα με την έκταση και την αιτία της εγκεφαλικής βλάβης, η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Δεν υπάρχει θεραπεία, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Τα μέλη της οικογένειας είναι το κλειδί για να βοηθήσουν τους ασθενείς να βελτιώσουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν. Προτρέπονται να χρησιμοποιούν σύντομες, απλές προτάσεις όταν συνομιλούν με τους αγαπημένους τους και να συμπεριλαμβάνουν το αγαπημένο τους πρόσωπο στις συνομιλίες. Γενικά, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η διόρθωση της ομιλίας του ατόμου και να του παραχωρείται πολύς χρόνος να εκφραστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γενετικά καθορισμένα επίπεδα φλεγμονής και νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Eμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε ασθενή χωρίς επικοινωνία να "μιλήσει"

Νέα πρωτόκολλα για την καταγραφή της νευρικής δραστηριότητας με Neuropixels

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πατάτες: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Πατάτες: Η ποιότητα της διατροφής μας είναι αποτέλεσμα της συνολικής διατροφικής μας προσέγγισης και των επιλογών που κάνουμε καθημερινά.

Σχέσεις: Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος υποκρίνεται;

Σχέσεις: Για να αποφύγετε να σπαταλήσετε την ενέργειά σας και να πληγωθείτε από εφήμερες, ευκαιριακές σχέσεις είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους που επιλέγετε να παραμείνουν στο πλευρό σας.

Φαγητό: Ποιες είναι οι ιδανικές ώρες να τρώμε;

Φαγητό: Το να τρώμε νωρίς μέσα στην ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε σωματικό βάρος, ενώ η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε χρονικό παράθυρο 10 ωρών θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.