ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός Παρενέργειες: Γνωστικές επιπλοκές στους επιζώντες

Κορωνοϊός Παρενέργειες: Γνωστικές επιπλοκές στους επιζώντες

Κορωνοϊός Παρενέργειες: Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι το 95% των κλινικά σταθερών ασθενών με Covid-19 είχαν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι μεταξύ 17-42% των ασθενών εμφάνισαν συναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη.

Ένα μεγάλο ποσοστό των επιζώντων του Covid-19 μπορεί να επηρεαστεί από νευροψυχιατρικές και γνωστικές επιπλοκές, λένε οι ερευνητές. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, διαπίστωσε ότι βραχυπρόθεσμα, αναφέρθηκε ένα ευρύ φάσμα νευροψυχιατρικών προβλημάτων. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι το 95% των κλινικά σταθερών ασθενών με Covid-19 είχαν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι μεταξύ 17-42% των ασθενών εμφάνισαν συναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη.

“Η κατανόηση των νευροψυχιατρικών και γνωστικών συνεπειών του Covid-19 είναι σημαντική, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον ιό και πολλές περιπτώσεις δεν εντοπίζονται”, δήλωσε ο ερευνητής Sanjay Kumar από το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes. “Αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν την ικανότητα των ανθρώπων να εργάζονται αποτελεσματικά, να οδηγούν, να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις και να συμμετέχουν σε καθημερινές οικογενειακές δραστηριότητες”, πρόσθεσε ο Kumar.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα κύρια βραχυπρόθεσμα γνωστικά προβλήματα διαπιστώθηκε ότι ήταν μειωμένη προσοχή (αναφέρθηκε από 45% των ασθενών) και μειωμένη μνήμη (μεταξύ 13-28% των ασθενών). Μακροπρόθεσμα, τα νευροψυχιατρικά προβλήματα ήταν κυρίως συναισθηματικές διαταραχές και κόπωση, καθώς και μειωμένη προσοχή (αναφέρθηκε από το 44% των ασθενών) και μνήμη (αναφέρθηκε μεταξύ 28-50 τοις εκατό των ασθενών). Οι ερευνητές περιελάμβαναν περισσότερους από 200 ασθενείς με ήπια έως σοβαρή λοίμωξη Covid-19. “Πρέπει να εξεταστεί η λεπτομερής γνωστική αξιολόγηση και η αυστηρή παρακολούθηση των ασθενών προκειμένου να ανιχνευθούν νέες νευρολογικές περιπτώσεις”, σημείωσε ο Kumar.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε παίρνει έγκριση το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Πόσες δόσεις περιμένει η Ελλάδα

Τι μπορεί να σημαίνουν οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου covid-19

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Janssen. : Τι περιέχει ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άσθμα : Μικρή ενόχληση ή πρόβλημα που δυσκολεύει την καθημερινότητα σας

Άσθμα : Το άσθμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά τα συμπτώματά του μπορούν να ελεγχθούν. Επειδή το άσθμα συχνά αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να παρακολουθείτε τα σημεία και τα συμπτώματά σας και να προσαρμόσετε τη θεραπεία σας όπως απαιτείται.

Πνευμονία : Δείτε τα συμπτώματα που προκαλεί

Η πνευμονία είναι οίδημα (φλεγμονή) του ιστού στον έναν ή και στους δύο πνεύμονες. Συνήθως προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ιό, όπως ο κορονοϊός (COVID-19).

Καρδιακές αρρυθμίες : Μάθετε γιατί φτερουγίζει η καρδιά σας

Καρδιακές αρρυθμίες :Οι καρδιακές αρρυθμίες (uh-RITH-me-uhs) μπορεί να αισθάνονται σαν μια καρδιά που φτερουγίζει ή τρέχει και μπορεί να είναι ακίνδυνη. Ωστόσο, ορισμένες καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να προκαλέσουν ενοχλητικά-μερικές φορές ακόμη και απειλητικά για τη ζωή-σημεία και συμπτώματα.

Αστρική προβολή : Το μέσο για να επικοινωνήσετε με την κοσμική νοημοσύνη

Οι έρευνες δείχνουν ότι μεταξύ 8 και 20 τοις εκατό των ανθρώπων ισχυρίζονται ότι είχαν κάτι σαν εξωσωματική εμπειρία κάποια στιγμή στη ζωή τους-αίσθηση της συνείδησης, του πνεύματος ή του «αστρικού σώματος» που έφευγε από το φυσικό σώμα.