ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός Παρενέργειες: Γνωστικές επιπλοκές στους επιζώντες

Κορωνοϊός Παρενέργειες: Γνωστικές επιπλοκές στους επιζώντες

Κορωνοϊός Παρενέργειες: Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι το 95% των κλινικά σταθερών ασθενών με Covid-19 είχαν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι μεταξύ 17-42% των ασθενών εμφάνισαν συναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη.

Ένα μεγάλο ποσοστό των επιζώντων του Covid-19 μπορεί να επηρεαστεί από νευροψυχιατρικές και γνωστικές επιπλοκές, λένε οι ερευνητές. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, διαπίστωσε ότι βραχυπρόθεσμα, αναφέρθηκε ένα ευρύ φάσμα νευροψυχιατρικών προβλημάτων. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι το 95% των κλινικά σταθερών ασθενών με Covid-19 είχαν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι μεταξύ 17-42% των ασθενών εμφάνισαν συναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη.

“Η κατανόηση των νευροψυχιατρικών και γνωστικών συνεπειών του Covid-19 είναι σημαντική, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον ιό και πολλές περιπτώσεις δεν εντοπίζονται”, δήλωσε ο ερευνητής Sanjay Kumar από το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes. “Αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν την ικανότητα των ανθρώπων να εργάζονται αποτελεσματικά, να οδηγούν, να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις και να συμμετέχουν σε καθημερινές οικογενειακές δραστηριότητες”, πρόσθεσε ο Kumar.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα κύρια βραχυπρόθεσμα γνωστικά προβλήματα διαπιστώθηκε ότι ήταν μειωμένη προσοχή (αναφέρθηκε από 45% των ασθενών) και μειωμένη μνήμη (μεταξύ 13-28% των ασθενών). Μακροπρόθεσμα, τα νευροψυχιατρικά προβλήματα ήταν κυρίως συναισθηματικές διαταραχές και κόπωση, καθώς και μειωμένη προσοχή (αναφέρθηκε από το 44% των ασθενών) και μνήμη (αναφέρθηκε μεταξύ 28-50 τοις εκατό των ασθενών). Οι ερευνητές περιελάμβαναν περισσότερους από 200 ασθενείς με ήπια έως σοβαρή λοίμωξη Covid-19. “Πρέπει να εξεταστεί η λεπτομερής γνωστική αξιολόγηση και η αυστηρή παρακολούθηση των ασθενών προκειμένου να ανιχνευθούν νέες νευρολογικές περιπτώσεις”, σημείωσε ο Kumar.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε παίρνει έγκριση το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Πόσες δόσεις περιμένει η Ελλάδα

Τι μπορεί να σημαίνουν οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου covid-19

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Janssen. : Τι περιέχει ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Άμυλο Διατροφή: Και οι δύο τύποι λαχανικών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια ποικιλία λαχανικών στη διατροφή σας και το χρώμα των λαχανικών είναι σημάδι των θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Να θυμάστε πως μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Όσα περισσότερα χρώματα περιέχει το πιάτο σας, τόσο πιο υγιεινό είναι.

Ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη λένε Αμερικανοί επιστήμονες

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.

Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά μας

Αν σκέφτεστε με απόλυτους όρους, τότε είναι φυσικό να είστε ανήσυχοι και να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια... Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τις αντιφάσεις και την αμφισημία. Κάνοντάς το όμως θα αισθανθείτε φυσιολογικοί, όπως όλος ο κόσμος, όπως κάθε ανθρώπινο ον πάνω στη Γη, και δεν θα σας κατατρέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.